ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Románia

Az 1994-ben debütáló Románia idén küldi jubileumi, 20. dalát az Eurovízióra. Az 2004-es elődöntős rendszer bevezetése óta nem volt olyan év, hogy ne döntőztek volna – ez a sikersorozat 2018-ban megszakadt, a The Humans ugyanis elődöntője 11. helyén végzett, így Románia nem jutott be a fináléba. Két alkalommal is a döntő 3. helyé végeztek (2005-ben és 2010-ben). Idén Ester Peony-n a sor, hogy újra szombaton is látható és hallható legyen a Romániát képviseli dal, melynek címe az On a Sunday.

A 25 éves Ester román énekesnő és dalszerző, aki a zene iránti szeretetét még gyerekkorában fedezte fel, amikor még Kanadában élt családjával. 8 évesen már énekelni tanult, leginkább a jazz műfaja iránt érdeklődött, majd 4 évvel később megtanult zongorázni is. 13 évesen belekóstolt a gitározásba is, de végül az éneklés területén folytatta tanulmányait.

2013-ban beiratkozott egy bukaresti intézménybe jazz-t tanulni, majd rá 1 éve már olyan előadóknak kezdett el dalokat írni, mint DJ Rynno, Sylvi, Tamy és Pepe – ők részben a mainstream, részben az underground műfajában utaznak. Több dalt is feldolgozott már karrierje során, mint például Loreen My heart is refusing me című dalát – itt hallgathatod meg:

2015-ben megjelent első kislemeze (Sub aripa ta), mely rögtön népszerűvé tette, a YouTube-n több, mint 16 millióan látták már. Szintén ebben az évben több közös dala is megjelent más előadókkal, például Vescannal vagy Phelipe-vel. 2016 nyara egy elég sűrű időszak volt Ester életében: elkezdte első turnéját, ami a Noi sa fim sanatosi! nevet viselte (magyarul: Legyünk egészségesek!). Ezen a turnén általában nem egyedül lépett fel, korábbi kollaborációs partnerei is jelent voltak.

2018 elején megjelent a Dig it kislemeze, amin 4 dal volt, majd néhány hónap múlva megszületett az idei román Eurovíziós dal is, amit Alexandru Serbu és Ioana Victoria Badea írt (Esterrel egyetemben), az On a Sunday. A dalban hallható gitár és a lágyabb, kicsit sötétebb hangulat miatt már a dallamvilág is árulkodik a mondanivalóról: a szerelem veszélyes lehet, ha nem a megfelelő ember felé tápláljuk érzelmeinket. Ester jelenleg is debütálóalbumán dolgozik, ami várhatóan idén fog megjelenni.

Elhagytál egy vasárnapon. Még mindig emlékszem arra a szeptemberi napra. Igen, elhagytál vasárnap és tettél róla, hogy soha ne felejtsem el ezt a napot. Sokba került nekem, hogy téged szerettelek.

A dal egy gallyra ment kapcsolatról szól, ám ellentétben például Srbuk dalával, itt inkább gyengének mutatja be a lányt, akit elhagytak: nem érzi magát otthon a lakásában, egyedül van, minden hideg és szürke, hiába kel fel a nap.

Személyes vélemény: Ha félreteszem azt, hogy Bella Santiagonak drukkoltam és nekem csalódás volt, hogy Ester nyerte végül a nemzeti válogatót, akkor azt kell mondjam ez egy kellemes kis háttérzene, amit nem kapcsolok el ha jön a playlisten. A döntőzéssel kapcsolatban vannak félelmeim…. szerintem továbbjutnak, de nem hiszem, hogy túl jó helyen végeznének végül.

https://www.youtube.com/watch?v=T1dhF0_QyH0

(eurovision.tv, wikipedia.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top