ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Románia

Az 1994-ben debütáló Románia idén küldi jubileumi, 20. dalát az Eurovízióra. Az 2004-es elődöntős rendszer bevezetése óta nem volt olyan év, hogy ne döntőztek volna – ez a sikersorozat 2018-ban megszakadt, a The Humans ugyanis elődöntője 11. helyén végzett, így Románia nem jutott be a fináléba. Két alkalommal is a döntő 3. helyé végeztek (2005-ben és 2010-ben). Idén Ester Peony-n a sor, hogy újra szombaton is látható és hallható legyen a Romániát képviseli dal, melynek címe az On a Sunday.

A 25 éves Ester román énekesnő és dalszerző, aki a zene iránti szeretetét még gyerekkorában fedezte fel, amikor még Kanadában élt családjával. 8 évesen már énekelni tanult, leginkább a jazz műfaja iránt érdeklődött, majd 4 évvel később megtanult zongorázni is. 13 évesen belekóstolt a gitározásba is, de végül az éneklés területén folytatta tanulmányait.

2013-ban beiratkozott egy bukaresti intézménybe jazz-t tanulni, majd rá 1 éve már olyan előadóknak kezdett el dalokat írni, mint DJ Rynno, Sylvi, Tamy és Pepe – ők részben a mainstream, részben az underground műfajában utaznak. Több dalt is feldolgozott már karrierje során, mint például Loreen My heart is refusing me című dalát – itt hallgathatod meg:

2015-ben megjelent első kislemeze (Sub aripa ta), mely rögtön népszerűvé tette, a YouTube-n több, mint 16 millióan látták már. Szintén ebben az évben több közös dala is megjelent más előadókkal, például Vescannal vagy Phelipe-vel. 2016 nyara egy elég sűrű időszak volt Ester életében: elkezdte első turnéját, ami a Noi sa fim sanatosi! nevet viselte (magyarul: Legyünk egészségesek!). Ezen a turnén általában nem egyedül lépett fel, korábbi kollaborációs partnerei is jelent voltak.

2018 elején megjelent a Dig it kislemeze, amin 4 dal volt, majd néhány hónap múlva megszületett az idei román Eurovíziós dal is, amit Alexandru Serbu és Ioana Victoria Badea írt (Esterrel egyetemben), az On a Sunday. A dalban hallható gitár és a lágyabb, kicsit sötétebb hangulat miatt már a dallamvilág is árulkodik a mondanivalóról: a szerelem veszélyes lehet, ha nem a megfelelő ember felé tápláljuk érzelmeinket. Ester jelenleg is debütálóalbumán dolgozik, ami várhatóan idén fog megjelenni.

Elhagytál egy vasárnapon. Még mindig emlékszem arra a szeptemberi napra. Igen, elhagytál vasárnap és tettél róla, hogy soha ne felejtsem el ezt a napot. Sokba került nekem, hogy téged szerettelek.

A dal egy gallyra ment kapcsolatról szól, ám ellentétben például Srbuk dalával, itt inkább gyengének mutatja be a lányt, akit elhagytak: nem érzi magát otthon a lakásában, egyedül van, minden hideg és szürke, hiába kel fel a nap.

Személyes vélemény: Ha félreteszem azt, hogy Bella Santiagonak drukkoltam és nekem csalódás volt, hogy Ester nyerte végül a nemzeti válogatót, akkor azt kell mondjam ez egy kellemes kis háttérzene, amit nem kapcsolok el ha jön a playlisten. A döntőzéssel kapcsolatban vannak félelmeim…. szerintem továbbjutnak, de nem hiszem, hogy túl jó helyen végeznének végül.

https://www.youtube.com/watch?v=T1dhF0_QyH0

(eurovision.tv, wikipedia.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top