ESC Hungary

Napi Eurovízió 2020

Napi Eurovízió 2020: Albánia

Albánia 2004 óta folyamatos versenyzője az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Debütálásukkor Anjeza Shahini országának második legjobb helyezését (7. hely) hozta rögtön el. Ezt az eredményt csak Rona Nishliunak sikerült felülmúlnia 2012-ben – a Suus című dallal az 5. helyen végzett. A statisztikákat nézve Albánia 16 indulójából 9 jutott be a döntőbe (ebből 2005-ben Ledina Celo az előző évi top12-es eredmény miatt). Idei kiválasztottjuk Arilena Ara, aki a már közismert Festivali i Këngës nyertese lett 2019 decemberében, dalának címe Shaj. A művet később angolra fordították, ami a Fall from the sky című fordítást kapta.

Egyelőre nem ismert, hogy Arilena fogja-e jövőre is Albániát képviselni. Ismerve, hogy a Festivali i Kenges nem csak egy nemzeti válogató, hanem egy óriási hagyománnyal rendelkező verseny, biztosan meg lesz tartva. A kérdés, hogy vajon Arilena hogyan jöhet majd a képbe.

A 21 éves Arilena 5 éves kora óta énekel és gyerekként is rengeteg fesztiválon és dalversenyen vett részt. Mindezek tetejébe mindössze 14 évesen megnyerte az albán X Faktort. 2014-ben jelent meg első kislemeze, ami az Aeroplan címet viseli. 2 évvel később részt vett a Kenga Magjike fesztiválon, ahol a Nentorival megnyerte a Legjobb Ballada díjat. Később a dal közismert lett még Albánián kívül is – összesen már 100 millió lejátszásnál jár. A fiatal énekesnő nem csak mint előadó, hanem mint mentor is jeleskedik a The Voice of Albania tehetségkutató műsorban.

A dal szerzői Darko Dimitrov és Lazar Cvetkoski. Az észak-macedón származású Darko már több korábbi, Eurovíziót is megjárt dalt szerzett: a 2006-ost (Ninanajna), a 2013-as és 2014-es szerzeményeket (Pred da se razdeni és To The Sky). 2015-ben már segédkezett más országban is: ő is részt vett az albán Elhaida Dani „I’m alive” című dalának készítésében. Egyik legnagyobb sikere (aminek írásában Lazar is részt vett) mégis a 2019-es Proud, melyet Tamara Todevska énekelt és a 7. helyen végzett vele (a zsűri szavazását pedig megnyerte).

„A szavak csontig hatoló fájdalmat okoznak nekem és szívem, mint kő süllyed el, de nem mutatom ki. Alig birok újra levegőt venni, bár folytogató, de ezt nem mondom el neked. Lehullok az égből, (miattad) mindig visszahúzom szárnyaimat, pedig repülni születtem. Belül kiáltok: összetörhetsz és ledöntheted falaimat, de a szívem túl fogja élni.”

Személyes vélemény: A dalt eredeti albán szöveggel és a régi hangszerelésben sokkal jobban kedveltem. Így sem rossz, de nálam sokat vesztett az értékéből. Ha tovább is jutott volna az elődöntőből, szerintem csak a 10. hely környékén.

(eurovision.tv)

https://www.youtube.com/watch?v=p-E-kIFPrsY

Hány pontot adnál Albániának?

online survey

About Author

Napi Eurovízió 2020: Albánia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top