ESC Hungary

Napi Eurovízió 2020

Napi Eurovízió 2020: Fehéroroszország

Fehéroroszország eddig 16 alkalommal vett részt az Eurovízión. 2004-ben csatlakoztak a versenyhez, Szerbia mellett ők az egyetlen ország, amely előbb vett részt a Junior Eurovíziós Dalfesztiválon, mint a felnőtt versenyen. Az országot sajnos messziről kerüli a szerencse, 16 indulójukból csak 6 jutott döntőbe, a legjobb eredményük egy 6. hely még 2007-ből. Tavalyi indulójuk, a 16 éves ZENA egy hozzá illő fiatalos, energikus dallal épp csak be tudott csusszanni a döntőbe, ahol a 24. helyen végzett. Érdekesség, hogy amíg a felnőtt versenyen nem fut nekik a szekér, addig a gyermekek folyamatosan szállítják Fehéroroszországnak a jobbnál jobb eredményeket, hiszen a Junior versenyt már kétszer is sikerült megnyerniük.

Az idei „Nationalny Otbor” 12 résztvevőt vonultatott fel, melyet egy hihetetlenül izgalmas szavazás után végül az utolsóként fellépő VAL duó nyert meg „Da vidna” (Hajnalig) című dalával. A páros Vlad Pashkevich zenész-producerből, illetve Valerie Gribusova énekes-dalszerzőből áll, mindketten 24 évesek. Az énekesnő rengeteg zenei megmérettetésen vett már részt, 2015-ben a nagy múlttal rendelkező Slavic Bazaar fesztivál második helyén végzett. 2017-ben az ukrán The Voice tehetségkutatóban Jamala csapatában tűnt fel, de hamar kiesett. Vlad nevéhez két nemzeti döntős dal is fűződik, ő volt a producere a 2017-es Eurovízión fellépő Naviband „Story of my life” című szerzeményének, illetve a tavalyi válogatón szereplő Michael Soul dala is az ő keze munkáját dicséri. A VAL Valerie révén szóló projektnek indult, a tagok 2015-ben egy közös barátjuknak köszönhetően ismerkedtek meg és 2016 elején kezdtek el együtt dolgozni. A duó nem fél a különféle zenei stílusokkal kísérletezni, otthonosan mozognak mind a pop, hip-hop, R&B és más műfajok körében is. A divat nagy szerepet tölt be az életükben, ez sokszor a színpadi megjelenésükön is látszik, hiszen gyakran lepik meg a közönségüket valamilyen extravagáns öltözetben. Fehéroroszország 2010 és 2011 kivételével minden évben válogatót rendezett a képviselője megtalálására, egyenlőre még nem tudni, hogy jövőre miképp döntenek, belső kiválasztással kiküldik-e a VAL-t vagy újabb nemzeti döntőt rendeznek.

A „Da vidna” a duó első anyanyelvű dala, melynek zenéjét a tagok szerezték, a szöveg pedig Mikita Naidzenaunak köszönhető. Nagyon büszkék erre a dalra, hiszen fontosnak tartják, hogy az Eurovízión fellépő országok minél többet mutassanak meg a kultúrájukból a nagyvilágnak. A dal elég kényes témát feszeget, egy lányról szól, akit a szülei az akarata ellenére adnak hozzá egy olyan személyhez, akihez őt semmiféle érzelmi szálak nem fűzik. De ahogy a mondás tartja, a szívnek parancsolni nem lehet és a lány napnyugtától hajnalig az igaz szerelmével tölti az időt. A nemzeti döntős előadásuk alatt többször látható, amint az előadók kört képeznek az ujjaikkal a szemük előtt, ez a mozdulat a felkelő napot ábrázolja.

Személyes vélemény: Idén nem terveztem követni az Eurovíziót (se időm, se lehetőségem nem lett volna rá, plusz tavaly nagyon rosszul érintett az angyalkáim kiesése), a kiválasztott dalok közül is csak hármat hallgattam meg, viszont a kedvenc válogatómat semmi pénzért sem hagytam volna ki. 🙂 Az indulókat látva kicsit csalódott voltam, mivel a legkedveltebb fehérorosz előadóim közül egyedül Angelika Pushnova jutott be a döntőbe, de jó dalokból így sem volt hiány. A zsűri „szakértelme” miatt majdnem infarktust kaptam, mivel sikerült győztesnek kihozniuk az én abszolút utolsó helyezettemet, de szerencsére a közönség megmentette a helyzetet, így a végén a VAL örülhetett. Ezt a dalt már stúdió verzióban is szerettem, de szerintem élőben kelt igazán életre. Nagyon jó éneklés, kiváló koreográfia, szeretem, ha egy gyors dalhoz tánc is dukál, legyen az akármilyen minimalista is. Mivel nem ismerem az Eurovíziós mezőnyt, így nem tudom megtippelni, hogy mi lett volna a sorsuk az elődöntőben, de ahogy több helyen is olvastam, nem volt valami népszerű a daluk, így valószínűleg most sem termett volna túl sok babér Fehéroroszországnak. Érdekesség, hogy Vlad nem igazán akart jelentkezni az idei válogatóra, mint elmondta, rettenetesen zavarja, hogy a fehérorosz énekeseket mindig valamilyen botrány, illetve negatív légkör veszi körül. Az évek során nekem is sikerült megtapasztalnom, hogy a fehérorosz dalok, illetve az énekesek nem a legnépszerűbbek a versenyen, szinte minden évben én vagyok az egyszemélyes rajongótáboruk (kivéve 2017, azzal a dallal ki lehetett volna kergetni a világból). Bár én nem tartozom azok közé, akik a nyelvszabály bevezetését sürgetik, valamint azt sem szorgalmazom, hogy az országok a kultúrájukból mutassanak be valamit, a VAL-nak mégis egy óriási piros pont jár azért, amiért az országukban jelen lévő problémákra próbálják felhívni a figyelmet. Pontszám: 10/10.

https://www.youtube.com/watch?v=F0wfxz5zq04

(eurovision.tv)

Hány pontot adnál Fehéroroszországnak?

web survey

About Author

Napi Eurovízió 2020: Fehéroroszország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top