ESC Hungary

Napi Eurovízió 2020

Napi Eurovízió 2020: Spanyolország

Spanyolország 1961 óta folyamatos résztvevője az Eurovíziónak. Eddigi két győzelmük mellé négy második, egy harmadik és öt utolsó hely is társul. Tavalyi indulójuk, Miki bár nagy kedvencnek számított, végül csak a 22. helyen fejezte be a versenyt.

A spanyolok az elmúlt két évben az Operación Triunfo névre keresztelt tehetségkutató műsor segítségével, egy eurovíziós gálaműsor keretein belül választották ki képviselőjüket. Idén erre a show időzítése miatt nem kerülhetett sor, emiatt az RTVE belsőleg nevezte meg az indulóját. Blas Cantót 6 énekes közül választotta ki a spanyol köztévé. A hírek szerint az RTVE azért őt választotta, mert fiatal, sokoldalú, jó hanggal rendelkező, profi, maximalista és ismert énekes. A köztévé nem sokkal az idei Eurovízió törlése után bejelentette, hogy jövőre is ő lesz a képviselőjük.

Blas Cantó 1991. október 26-án született Ricote településen, Murciában. Nagyon fiatalon kezdett énekelni, 4 évesen pedig már zongorázni és trombitálni tanult. Zenei pályafutását 8 évesen egy tehetségkutatóban kezdte. A Veo Veo néven futó, gyermekek számára létrejött verseny murciai állomásán kétszer is első helyen végzett, az országos tehetségkutatót pedig egy alkalommal harmadik helyen fejezte be. Eurovízió iránti szenvedélye már tinédzser korában megmutatkozott. 2004-ben részt vett Spanyolország Junior Eurovíziós nemzeti döntőjében, ahol „Sentir” című dalával a második helyen végzett. 2009-ben Álvaro Gango, Carlos Marco, David Lafuente és Dani Fernández oldalán megalapította az Auryn nevű fiúegyüttest, mely abban az időben az egyik legkedveltebbnek számított hazájában. 3 lemezük is platina lett, a csapatot pedig Spanyolország legjobb együttesének választották. Az Auryn 2011-ben részt vett Spanyolország Eurovíziós nemzeti válogatóján, ahol „Volver” című dalukkal a második helyen végeztek. Blas a csapattal 4 albumot jelentetett meg, majd 2016-ban szólókarrierbe kezdett. Még ebben az évben részt vett a „Sztárban sztár” spanyol verziójában, ahonnan győztesként távozhatott. Első szólóalbuma, a nagysikerű „Complicated” 2018-ban jelent meg. Blas nagy állatbarát, egy pomerániai törpespicc büszke tulajdonosa, melynek instagram oldalát több ezren követik.

A spanyol énekes az idei Eurovízión a „Univerzo” (Világegyetem) című dallal lépett volna fel Rotterdamban. A dalszerzők: Blas Cantó, Dan Hammond, Ash Hicklin, Mikolaj Trybulec, Dangelo Ortega. Ash Hicklin és Mikolaj Trybulec valószínűleg nem ismeretlenek az Eurovízió rajongói számára. Előbbi nevéhez Tom Dice (Belgium 2010), utóbbi nevéhez pedig a Lake Malawi (Csehország 2019) dala fűződik. A „Univerzo” témája az énekes személyes tapasztalatain alapul, a belső csatákról szól. Blas szerint nagyon fontos, hogy a mélyen gyökerező belső félelmeink miatt nem szabad elfelejtenünk kik is vagyunk valójában. Mikor egyedül vagyunk, távol a világ zajától, ezek az érzések előtörnek bennünk, de erősnek kell maradnunk és szembe kell néznünk a félelmeinkkel. A dal videoklipjét a Kanári-szigeteken Tenerife és Lanzarote városában forgatták.

Személyes vélemény: Nos, maradjunk annyiban, hogy tavaly nem én voltam a spanyolok legnagyobb rajongója, szerény véleményem szerint a „La venda” az elmúlt évek legrosszabb spanyol Eurovíziós dala. Biztos voltam abban, hogy idén bármit küldenek csak jobb lehet, mint tavaly. Nem is kellett csalódnom, mivel az „Univerzo” elsőre nagy kedvencem lett. Hihetetlenül fülbemászó dal, mindjárt az első hallás után vissza tudtam énekelni. A verzék nagyon jól sikerültek, a refrént viszont szerintem sokkal erőteljesebbé is tehették volna, én nagyon hiányolom a dobokat. A „Universo” egy modern, rádióbarát dal, nagyon jól építkezik és Blas is jól énekel élőben, a fejhangon énekléssel sincs problémája. A színpadi jelenlétével nem igazán vagyok kibékülve, de van egy éve, hogy javítson a magabiztosságán. Bármennyire is szeretem ezt a dalt, a spanyolok valószínűleg idén is 20 felett végeztek volna. Szerintem nagyon jól áll Blasnak ez a zenei stílus, jövőre is valami hasonlót várok tőle. (És remélem akkor már nem felejti elhozni az Aurynos haverjait sem 😜 ) Pontszám: 9/10.

(eurovision.tv)

Hány pontot adnál Spanyolországnak?

survey solution

Napi Eurovízió 2020: Spanyolország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top