ESC Hungary

Napi Eurovízió 2020

Napi Eurovízió 2020: Ukrajna

Az ukránok mindössze 2003-ban csatlakoztak a dalversenyhez mégis kétszer is tudtak már nyerni: rögtön második próbálkozásukra, 2004-ben Ruslana, 2016-ban pedig Jamala. Az ország 2019-ben végül nem vett részt a versenyen, miután nem tudtak megegyezni MARUV-val a szigorú követelmények mentén, így a Siren song végül nem jutott ki a napsütötte Tel-Avivba (bár az Euroclubban így is elhangzott). Ukrajna megerősítette, hogy jövőre is a Go_A fogja képviselni őket. Az interneten keringő hírek szerint több dalt énekelnének el egy nemzeti döntő keretében és ezek közül választanák ki a nyertest, amelyikkel képviselik hazájukat 2021-ben (valószínűleg Rotterdamban).

A Go_A elnevezés a go, mint menni, indulni szóból és az A, mint a görög ABC első betűből (alfa) áll össze – jelentése pedig, hogy vissza kell térni a (kulturális) gyökereinkhez.

A banda 2012-ben alakult, amikor Taras Shevchenko zenei producer találkozott Kateryna Pavlenko énekesnővel. Miután több dalt is felvettek közösen rájöttek, hogy az ukrán folklór és az elektronikus zene tökéletesen illeszkedik egymáshoz – az energiát és az érzelmeket képes kombinálni egy magával ragadó mixben. Jelenleg a Go_A csapatban Tarason és Katerynan kívül még Ihor Didenchuk és Ivvan Hryhoriak van.

A népi elemekért „felelős” Kateryna népzenét tanult életének jelentős részében. Képes „fehér hangon” énekelni, ami egy autentikus folklór éneklési technika. Az énekesnő egyébként egy veterán kórusvezető is egyúttal, miközben a Go_A dalait írja (többek közt az idei dalukat, a Solovey-t is) és még saját szólókarrierjén is dolgozik. Taras billentyűs és ütős hangszereken játszik, miközben a banda zenei producere. Mindig is kíváncsi típus volt: többféle zenei stílussal foglalkozott már, mert érdekelte, hogy hogyan képesek egymástól teljesen távol álló ritmusok mégis harmonizálni. A csapat másik két tagja Ihor és Ivan. Ihor is folklorista és többféle hangszeren is játszik (fűzfasíp, frilka, floyara), nem mellesleg rappel is. Ivan gitározik már 12 éves kora óta és olyan hangzásvilágokkal foglalkozott már, mint az akusztikus zene, a progresszív metál vagy éppen az elektromos gitár.

A csapat a különböző nemzetközi fesztiválok gyakori résztvevője és az ukrán zenét több országban is próbálták már népszerűbbé tenni, például Izraelben, Lengyelországban vagy éppen Fehéroroszországban is.

A Solovey (Csalogány) című dal Kateryna egyik személyes élménye alapján született meg. Egy olyan erős lányról szól, aki szerelembe esett, de rájön, hogy többé már nem veszi őt komolyan társa. Erejének köszönhetően azonban képes a saját kezébe ragadni az irányítást és méltósággal tudja viselni a kialakult helyzetet.

Érdekesség, hogy ez az első olyan dal (pontosabban lett volna) az Eurovíziós Dalverseny történelmében, ami teljesen ukrán nyelven hangzott volna el.

Személyes vélemény: ez volt az a dal, amelyik elég sokat fejlődött nálam a hetek során és egyre feljebb és feljebb kúszott a ranglistán. Nehéz volt megszokni ezt a stílust, de célba ért végül. Kifejezetten örülök, hogy jövőre is ők fognak indulni ukrán színekben. Biztos vagyok benne, hogy üde színfoltjai lesznek a következő versengésnek is.

https://www.youtube.com/watch?v=zNetXPSld50

(eurovision.tv)

Hány pontot adnál Ukrajnának?

bike trail guide

About Author

Napi Eurovízió 2020: Ukrajna
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top