ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Portugália

Photo: Jorge Simão

Portugália 1964 óta vesz részt az Eurovízión. Első aranyérmükre egészen 2017-ig kellett várniuk: ekkor nyerte meg Salvador Sobral a versenyt, így 2018-ban Lisszabon adhatott helyet a neves versengésnek. Leszámítva ezt az eredményüket, a portugálok nincsenek az Eurovíziós-éra legsikeresebb országai között: 2004 óta mindössze 7 alkalommal jutottak a döntőbe és 9-szer nem. Az elmúlt két évben előadóik az elődöntő 4. helyén végeztek, sőt tavaly a Maro-formáció a finálé 9. helyén. Idén egy igazán tüzes dalt, az Ai coração-t (magyarul: Oh, szív) küldik a versenyre, Mimicat előadásában.

Marisa Isabel Lopes Mena, avagy művésznevén Mimicat egy pop-soul énekesnő és dalszerző. Már 9 éves kora óta énekel, de az igazi nagy áttörést 2014-ben érte el, amikor megjelent a For you (magyarul: Neked) című debütáló albuma. Mimicat-nek, ahogy a neve alapján sejthető is, van egy cicája is, akit Brownie-nak hívnak.

Érdekesség, hogy 2001-ben már részt vett a Festival da Canção-n, azaz a portugál nemzeti válogatón, akkor még Izamena néven, de akkor nem jutott túl az elődöntőn sem.

Az idei versenyen Ai coração című dalával indult és elődöntőjéből ezüstérmesként jutott a döntőbe (a közönségszavazást megnyerte, de a zsűrinél mindössze a 4. helyen végzett). A fináléban azonban már mindkét „pontot adó felet” meggyőzte arról, hogy ő lenne a tökéletes választás Portugália képviseletére, így mindkettejüktől bezsebelve a maximum pontot, megnyerte a végső megmérettetést és ezzel a jogot arra, hogy országát képviselje a 2023-as liverpooli Eurovíziós Dalversenyen.

Az Ai coração a testet-lelket szétfeszítő szerelemről szól, ami nem hagyja nyugodni az embert. Mimicat reméli, hogy saját szívét még mindig ő irányítja és nem pedig egy külső erő. Úgy érzi, hogy ez az érzés teljesen kifordítja önmagából és már nem az a nő, aki korábban volt. Még egy orvost is meglátogatott, aki elmondta neki: itt nincs mit tenni (és titokban leírta magának, hogy ez egy veszett ügy).

„A szívem nem hagyja, hogy önmagam legyek. Nem hagy nyugodni, tehetetlennek érzem magam. A fejem forog, a torkomban gombócot érzek, ami magától nem szűnik meg és a szívem még így sem érez szimpátiát velem. Szédülök és minden egyes nappal ez csak rosszabb lesz – nem tudok olyan dolgokat, amiket eddig tudtam. A szívem hevesen ver, megőrülök, teljesen szenilis lettem. A mellkasom ég, a szám kiszáradt – mi történik velem? Mit tegyek, szerelem? Ez így nekem nem jó, nem vagyok már magam. Oh, szívem – mondd, te még az enyém vagy?”

Személyes vélemény: Bármikor amikor meghallom ezt a dalt, rögtön felpezsdül a vérem és táncolni, énekelni támad kedvem, annak ellenére is, hogy nem beszélek portugálul. A nemzeti válogatón látott színpadi produkcióval együtt pedig teljesen lenyűgözött Mimicat. Az Ai coração az egyik személyes kedvencem idén. A döntő meglehet neki, ám ott már nem vagyok biztos benne, hogy előkelő helyen fog végezni. Ti mit gondoltok a dalról?

https://www.youtube.com/watch?v=wa3suiOzAAk

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top