ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Portugália

Photo: Jorge Simão

Portugália 1964 óta vesz részt az Eurovízión. Első aranyérmükre egészen 2017-ig kellett várniuk: ekkor nyerte meg Salvador Sobral a versenyt, így 2018-ban Lisszabon adhatott helyet a neves versengésnek. Leszámítva ezt az eredményüket, a portugálok nincsenek az Eurovíziós-éra legsikeresebb országai között: 2004 óta mindössze 7 alkalommal jutottak a döntőbe és 9-szer nem. Az elmúlt két évben előadóik az elődöntő 4. helyén végeztek, sőt tavaly a Maro-formáció a finálé 9. helyén. Idén egy igazán tüzes dalt, az Ai coração-t (magyarul: Oh, szív) küldik a versenyre, Mimicat előadásában.

Marisa Isabel Lopes Mena, avagy művésznevén Mimicat egy pop-soul énekesnő és dalszerző. Már 9 éves kora óta énekel, de az igazi nagy áttörést 2014-ben érte el, amikor megjelent a For you (magyarul: Neked) című debütáló albuma. Mimicat-nek, ahogy a neve alapján sejthető is, van egy cicája is, akit Brownie-nak hívnak.

Érdekesség, hogy 2001-ben már részt vett a Festival da Canção-n, azaz a portugál nemzeti válogatón, akkor még Izamena néven, de akkor nem jutott túl az elődöntőn sem.

Az idei versenyen Ai coração című dalával indult és elődöntőjéből ezüstérmesként jutott a döntőbe (a közönségszavazást megnyerte, de a zsűrinél mindössze a 4. helyen végzett). A fináléban azonban már mindkét „pontot adó felet” meggyőzte arról, hogy ő lenne a tökéletes választás Portugália képviseletére, így mindkettejüktől bezsebelve a maximum pontot, megnyerte a végső megmérettetést és ezzel a jogot arra, hogy országát képviselje a 2023-as liverpooli Eurovíziós Dalversenyen.

Az Ai coração a testet-lelket szétfeszítő szerelemről szól, ami nem hagyja nyugodni az embert. Mimicat reméli, hogy saját szívét még mindig ő irányítja és nem pedig egy külső erő. Úgy érzi, hogy ez az érzés teljesen kifordítja önmagából és már nem az a nő, aki korábban volt. Még egy orvost is meglátogatott, aki elmondta neki: itt nincs mit tenni (és titokban leírta magának, hogy ez egy veszett ügy).

„A szívem nem hagyja, hogy önmagam legyek. Nem hagy nyugodni, tehetetlennek érzem magam. A fejem forog, a torkomban gombócot érzek, ami magától nem szűnik meg és a szívem még így sem érez szimpátiát velem. Szédülök és minden egyes nappal ez csak rosszabb lesz – nem tudok olyan dolgokat, amiket eddig tudtam. A szívem hevesen ver, megőrülök, teljesen szenilis lettem. A mellkasom ég, a szám kiszáradt – mi történik velem? Mit tegyek, szerelem? Ez így nekem nem jó, nem vagyok már magam. Oh, szívem – mondd, te még az enyém vagy?”

Személyes vélemény: Bármikor amikor meghallom ezt a dalt, rögtön felpezsdül a vérem és táncolni, énekelni támad kedvem, annak ellenére is, hogy nem beszélek portugálul. A nemzeti válogatón látott színpadi produkcióval együtt pedig teljesen lenyűgözött Mimicat. Az Ai coração az egyik személyes kedvencem idén. A döntő meglehet neki, ám ott már nem vagyok biztos benne, hogy előkelő helyen fog végezni. Ti mit gondoltok a dalról?

https://www.youtube.com/watch?v=wa3suiOzAAk

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top