ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Svédország

Svédország egyike azon országoknak, akik már több, mint 60 alkalommal vettek részt az Eurovízión – már 1958 óta versenyeznek. Összesen 6 alkalommal győzedelmeskedtek, legutóbb 2015-ben Måns Zelmerlöw Heroes című dalával. Az elődöntős rendszer bevezetése óta mindössze egyetlen alkalommal maradtak ki a fináléból, még 2010-ben. Indulóik rendre a dobogós helyek egyikéről jutnak a döntőbe, ahol 2014 óta rendszeresen a top10-ben végeznek, 2021-et kivéve. Idén egy olyan előadó nyerte el újra a svédek képviseleti jogát, akinek köszönhetően már járt az országban a nemzetközi verseny – a 2012-es bakui megmérettetés aranyérmese, Loreen indul újra, dalának címe pedig a Tattoo (Tetoválás).

Az 1983-as születésű Lorine Zineb Nora Talhaoui, művésznevén Loreen már 2023 előtt is próbálkozott a Melodifestivalen című műsorban, a svéd nemzeti válogatón. 2016-ban beválasztották a Statements-el a 2017-es verseny induló közzé. Bár az elődöntős akadályt sikerrel vette, nem a döntőbe, csak a második esély döntőbe jutott (Andra chansen), ahol Anton Hagman-nal szemben alulmaradt.

2017 nyarán megjelent új kislemeze, a Body, mely a Ride című albumon is helyett kapott 2018 novemberében. A 2020-ban megjelent Eurovíziós filmben is feltűnt más korábbi Eurovíziós nyertesekkel karöltve.  2021 márciusában megjelent első önállóan írt svéd nyelvű dala, a Sötvattentårar, és még ugyanebben az évben turnézni is volt.

2022 novemberében jelentették be, hogy legújabb dala, a Tattoo (Tetoválás) bekerült a Melodifestivalenbe, így az énekesnő a My heart is refusing me, az Euphoria és a Statements után immáron negyedik alkalommal küzdhetett meg a legjobb svéd előadókkal és dalaikkal. Az elődöntős előadása közben egy környezetvédelmi aktivista a színpadra ment, ezzel megzavarva a műsort és Loreent, aki így újra lehetőséget kapott arra, hogy előadja dalát. A dal megjelenése után rögtön az első helyen nyitott a svéd lejátszási listákon. A márciusban rendezett döntőn 177 ponttal ő győzött, így ismét elnyerte a jogot Svédország képviseletére, ezúttal a liverpooli versenyen.

A Tattoo egy szerelemről szóló könnyed, táncolásra és éneklésre invitáló popdal. Loreen tudja, hogy megtalálta az igazit, ám nem a megfelelő időben. Nem szeretné, hogy ez legyen a szakítás pillanata, de tudja, hogy eljön még az a nap, amikor újra találkoznak, hogy beteljesedjen szerelmük. A fájdalmat az okozza, hogy partnere tetoválásként tapad rá.

„Nem akarok menni, de mindketten tudjuk: ez nem a mi időnk. Eljött az idő, hogy elbúcsúzzunk az újra találkozásig. Mert ez nem a vég, eljön majd a nap, amikor megtaláljuk utunkat. Hegedűk szólnak, az angyalok sírnak – amikor a csillagok állása megfelelő, én ott leszek. Nem, nem érdekelnek mások: én csak azt szeretném, hogy szeressenek és én miattad aggódok: tetoválásként tapadsz rám. Nem, nem aggódok a fájdalom miatt, tűzön-vizen keresztül megyek csak, hogy közelebb kerüljek hozzád.”

Személyes vélemény: Én nagyon kedvelem Loreent és már kívülről fújom a Tattoo szövegét is. Afelől nincs kétségem, hogy döntőzni fog, sőt, ha olyan a csillagok állása, akkor nem csak szerelmét fogja újra látni, de akár egy újabb Eurovíziós trófeát is magáénak tudhat. A dalszöveg fordítása közben jöttem rá, hogy mintha tavaly Cornelia Jakobs is valami hasonlóról énekelt volna – és valóban így volt.

(eurovision.tv, wikipedia.org)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top