ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Szerbia

Szerbia az egykori Jugoszlávia részeként már 1961 és 1991 között is részt vett a versenyen, önállóan pedig 2007 óta versengenek. Szerencsések voltak, ugyanis ekkor rögtön meg is nyerték az Eurovíziót a Molitvával. Az elődöntős rendszer bevezetése óta mindössze 3 alkalommal estek ki előadóik az elődöntők során. Tavaly Konstrakta az In corpore sano-val elődöntőjének harmadik helyén végzett, míg a fináléban épp a top5-be jutottak. Idén Luke Black került kiválasztásra Szerbia képviseletére, aki a Samo mi se spava (Csak aludni akarok) dallal utazott ki Liverpoolba.

A 30 éves Luka Ivanović, művésznevén Luke Black szerb származású énekes és dalszövegíró. Ő volt az első olyan szerb énekes, aki leszerződött az Universal Music Group-al – így jelent meg Thornes debütáló albuma 2015 telén. Nevéből a Luke a Luka név angol változata, a Black pedig onnan származik, hogy tinédzserként 40 napnyi gyászt tartott a szerb zenei élet halála gyanánt.

Luke 2016-ban kijött dalát, a Demons-t beválasztottak a lehetséges szerb Eurovíziós dalok közzé, ám végül az RTS Sanja-t küldte a Goodbye (Shelter) című dallal. 2021 áprilisában függetlenként megjelentette a „A house on the hill”-t, ami az F23.8 albumának egyik dala lett. 2023 januárjában jelentették be, hogy beválogatták a Pesma za Evroviziju ’23-ba, a szerb eurovíziós válogatóba. Érdekesség, hogy a döntőben sem a zsűrinél, sem a közönségnél nem ő nyert (mindkettejüknél második helyen végzett), ám összesített pontszáma alapján ő végzett elől és így elnyerte a jogot országa képviseletére.

A nyíltan meleg előadó 2018-ban költözött Londonba. 2022-ben kapta meg mesterdiplomáját „music production” szakon az egyik brit egyetemen. Luke jelenleg is Londonban él, ahol grafikusként dolgozik egy lemezkiadónál.

A dal elmeséli, hogy Luke megpróbál elmenekülni a valóságból, maga mögött hagyva a földön dúló erőszakot, háborút és vírust. Bár ég a föld, ő csak szeretné átaludni ezt az egészet. A mű szövegében többféle játékból vett utalások is vannak: „Nem akarom kiválasztani a harcosom. Ki veszi át felettem a hatalmat?”. Amikor Luke a „Hello?” részt énekli, akkor nincs senki, aki válaszolna neki. A „game over” egyfajta ima ahhoz, aki átvette felette az uralmat, hogy engedje ki ebből a borzalmas játékból, azaz az életből.

„Baby, nézd ahogy a föld lángba borul. Ez csak egy játék nekem. Nem akarom kiválasztani a harcosom. Ki veszi át felettem a hatalmat? Hello? Csak aludni akarok. Alvás (megyek aludni). Örökre aludni akarok, jobban szeretem, ha álmodok. Örökre aludni akarok, amíg a föld ég. Csak be akarom csukni a szemem és így túllépni. (…) Háború, erőszak, düh, vírus (…) a hangok elnémítva, fegyverek, zavargások, a józan ész alszik, mialatt a föld ég.”

Néhány hallgatásra szükségem volt, hogy megkedveljem Luke igen modernre sikeredett dalát. Kifejezetten tetszik a dal mondanivalója, végre egy olyan mű, ami nem a szerelemről szól. Konstrakta tavalyi ötödik helyezését szerintem nem fogja elérni, de a döntőbe biztosan be fog jutni. Ti mit gondoltok a Samo mi se spava-ról?

(wiwibloggs.com, wikipedia.org, eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top