ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Görögország

Marina Satti
(c) EBU/ERT/Peggy Theodorogianni

Görögország 1974 óta számtalan alkalommal képviselte már magát az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az első győzelmüket 2005-ben érték el, amikor Helena Paparizou „My Number One” című dala hódította meg a rajongók szívét, és hozta el az első helyet Kijevben. Az ország rendszeresen szerepelt a verseny legjobb tíz résztvevője között, és azok közé tartozik, akik soha nem zárták a versenyt az utolsó helyen.

A 2000-es években különösen fényesnek tűntek a sikerek, hiszen csupán két alkalommal nem kerültek be a legjobbak közé egészen 2011-ig. 2021-ben Stefania „Last Dance” című dalával visszahozta az országot a top 10-be. Az idei versenyzőjüket az ERT belső válogatással választotta ki, és a választásuk Marina Satti-ra esett.

Az elismert énekes-dalszerző, Marina Satti képviseli nemzetét, Görögország első Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételének 50. évfordulóján. A sztár pályafutása során olyan egyedi hangzást fejlesztett ki, amely ötvözi a különböző zenei hagyományokat, amelyek mellett felnőtt, mint például a görög, az arab és a balkáni.

Marina képviselte már Görögországot korábban, méghozzá az EBU Euroradio Jazz Orchestra-jában Peter Herbolzheimer műveivel; énekelt a washingtoni John F. Kennedy Centerben a World Jazz Nonet társaságában; és részt vett a The Singing Tribe a cappella énekcsoportban Bobby McFerrinnel együttműködve.

2022 májusában Satti kiadta első teljes albumát, a YENNA-t, 2023-ban pedig a FLABOURO című rövid dokumentumfilm, valamint a TUCUTUM című, az azon a nyáron elterjedt Balkan trap című dalkommentár bemutatásával kísérletezett.

Marina dala a „Zari” címet kapta, ami magyarul annyit jelent, hogy „dobókocka”. Marina néhány nappal a dal és a videoklip megjelenése előtt Instagramon megosztott néhány kulisszák mögötti felvételt így a rajongók már nagyon várták a premier dátumát. A görög sztár nem okozott csalódást – a videoklip olyan, mint egy görögországi képeslap.

Az egyik forgatási helyszín az Akropolisz volt. A GPStomusic.gr jelentése szerint a forgatás Attika más jellegzetes területeire is összpontosított, köztük Omoniára, Lykavittosra, Rafinára és az „Eleftherios Venizelos” repülőtérre. A klipet az ausztrál Zac Wiesel rendezte, a művészeti vezető pedig Fokas Evangelinos volt.

Marina így nyilatkozott:
„Tudom, hogy az emberek ismerik ezeket a sztereotípiákat Görögországról – a gyönyörű szigetekről, a tengerről, az ókori műemlékekről, a fetáról. De nekem az lenne az álmom, hogy előhozzam a mai új Görögországot.”

Habár a klip Marina elmondása szerint az új Görögországot szeretné bemutatni, addig maga a dal és a dalszöveg egy „break-up”-nak tudható be.

„A fájdalom ne jöjjön hozzánk
Esek és úgy mozgok, mint a kocka
Úgy teszek, mintha elfelejteném a nevedet
És minden hirtelen megváltozik körülöttem”

A dal hangzása sokakat emlékeztethet Rosalia zenei világára, illetve nagy előnye lehet a produkciónak az, hogy Görögország 3. helyen léphet színpadra a második elődöntőben olyan dalok között, ahol magasan ki fog tűnni egyedi stílusával.

Szerintetek a tavalyi (le)szereplés után idén Görögország visszakerülhet a döntőbe?

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top