ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Horvátország

(C) EBU/HRT/Elizabeta Ružić

Horvátország 1993-as debütálása óta 28 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Két alkalom kivételével a Dora nemzeti válogató keretein belül választották ki versenyzőjüket. Az ország legjobb eredménye két negyedik hely 1996-ból és 1999-ből. Az elődöntők 2004-es bevezetése óta összesen nyolc alkalommal jutottak a döntőbe. Legutóbb tavaly a Let 3 formáció kvalifikált a döntőbe, ahol a nyolcadik helyen végeztek. Habár Horvátország még nem nyerte meg az Eurovíziót, 1990-ben Zágráb adott otthont a versenynek, miután 1989-ben Jugoszlávia színeiben a Riva horvát pop formáció Rock Me című dalával megnyerte a versenyt.

Idei indulójuk Marko Purišić alias Baby Lasagna habár most lépett a reflektorfénybe, nem ismeretlen a horvát zenei életben. A Manntra együttes gitárosa volt éveken át, 2019-ben az együttes tagjaként részt vett már a Dora válogatón. akkor negyedik helyen végeztek. 2022-ben a Mono Inc. együttes Ravenblack című albumának megírásában jelentős szerepet játszott. Az album Németországban első helyet ért el.

Marko 2023-ban indította el szólókarrierjét, egyelőre három kislemeze jelent meg. Decemberben a horvát televízió bejelentette, hogy Baby Lasagna tartalékos résztvevője lesz a 2024-es Dora válogatójának. Az egyik előadó visszalépése után azonban teljes értékű versenyzővé lépett elő és nagyon hamar az esélyesek között emlegették. A döntőt hatalmas előnnyel, összesen 321 ponttal nyerte meg. A második helyezett 82 pontot kapott.

A dalt teljes egészében Marko írta. A dalt a Horvátországból elvándorló fiatalok tömege ihlette, akik egy jobb élet reményében külföldre költöznek. Egy falusi fiú történetét ismerjük meg, aki elhagyja az otthonát, és habár izgatott, de rengeteg szorongással is jár számára a költözés. A címet adó „Rim Tim Tagi Dim” egy kitalált néptánc neve, ami a fiú falujából származik.

A horvát dalt idén a győzelemre esélyesek között tartják számon, de vajon sikerülhet-e behúzni az első helyet? A tavalyi finn dal sikere a közönségnél idén több országot is arra sarkalt, hogy valami hasonlóan vicces, de még komolyan vehető produkciót indítson. Sokan úgy gondolják, hogy a hasonló dalok gyengítik egymást, így a horvát, a finn, a holland és az észt dalt akár a saját külön versenyüket is vívhatják egymással. A másik kérdés pedig, hogy a zsűrit mennyire fogja meggyőzni Marko, mert a tavalyi példából kiindulva nem biztos, hogy elég csak a közönségnél elsőnek lenni.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top