ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Izrael

(c) eurovision.tv - Ran Yehezkel /KAN/EBU

Izrael 1973-ban vett először részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az ország összesen 45 alkalommal szerepelt a versenyen, ebből 38 alkalommal döntőztek. Összesen négy alkalommal sikerült első helyezést elérnie az országnak, amivel az egyik legsikeresebb országok közé tartoznak. Első győzelmükre nem is kellett sokat várni, 1978-ban Izhar Cohen & Alphabeta formáció aratott sikert. A második győzelem igen hamar következett, a következő évben ismét Izrael nyert a Milk and Honey együttesnek köszönhetően. Legutóbbi győzelmüket Netta érte el 2018-ban Toy című dalával.

Idén Izrael a Rising Star tehetségkutatót választotta az ország képviselőjének kiválasztására. A versenyt a 20 éves Eden Golan nyerte meg. Eden Izraelben született, de hat éves korában a családjával Oroszországba költöztek. Zenei karrierje is itt kezdődött el, a közönség először a 2015-ös Junior Eurovízió orosz válogatóján találkozhatott vele. Itt sajnos nem sikerült nyernie, az ötödik helyen végzett. Ezt követően a The Voice Kids tehetségkutatóban is megmérettette magát, ahol döntős volt. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után családjával együtt visszaköltöztek Izraelbe, ahol a Rising Star előtt a Magyarországon is futó Mutasd a hangod! izraeli verziójában tűnt fel.

A dalszöveget és címét az EBU kérésére a szerzőknek módosítaniuk kellett, mert több sorát politikai tartalmúnak vélték. A szerzők közül Avi Ohayon úgy nyilatkozott, tudták a kialakult háborús helyzetről fognak írni, nem pedig egy semmitmondó pop dal van készülőben. A szöveg módosítása után a dal egy lány belső küzdelmeként is értelmezhető.

A dal szépen építkezik, a második refréntől kinyílik, Eden hangja kiteljesedik. Élőben nagyon hatásos lehet majd az előadás. Kérdés, hogy a jelenlegi helyzet mennyire lesz hatással a szavazás végkimenetelére.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top