ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Lengyelország

Dorota Szulc
(c) EBU/TVP/Dorota Szulc

Lengyelország 1994-ben debütált az Eurovízión és rögtön el is érte eddigi legjobb helyezését, mely egy második helyet jelent. A 2008-ban bevezetett két elődöntős rendszer óta vegyes eredmények születtek: legjobb helyezésük egy 8. hely még 2016-ból, a legrosszabb pedig egy 2011-es utolsó. Tavaly Blanka és a Solo elődöntőjének harmadik helyén végzett, ám a fináléban nem sikerült megismételnie ezt a sikert és ott csak a 19. helyen zárt. Idén LUNA kapott lehetőséget a lengyelek képviseletére, dalának címe: The Tower (A torony).

Aleksandra Katarzyna „Ola” Wielgomas, avagy művészberkekben LUNA lengyel énekesnő és dalszövegíró.

1999-ben született a lengyel fővárosban, Varsóban. Luna hegedűn és zongorán is játszik, dalszövegíró és dalszerző (angol és lengyel nyelven is ír dalokat), mindemellett még jógaoktató is. 2015 és 2018 között jogi és politikatudományi területen tanult, 2018-ban kezdte meg tanulmányait a Varsói Egyetem.

2010-ben csatlakozott az Artos gyermekkórushoz, amelynek keretében Danuta Chmurska tanította meg énekelni és több operában is volt lehetősége szerepelni. Debütáló dala, a „Na wzgórzach niepokoju” 2018 szeptemberében jött ki. 2019-ben fellépett a lengyel Múzeumok éjszakája program keretében, valamint ugyanezen év júniusában megjelent a „Zastyga” című dala. Később több fesztiválra is meghívást kapott, például a Naturalnie Mazury-ra és a Pol’n’Rock fesztiválokra.

2020-ban kezdett el együtt dolgozni Michał „Fox” Król zeneszerzővel, ekkor született meg a LUNA név és a Luna című dal is. A luna latinul holdat jelent. Az énekesnő elmondása szerint ez fejezi ki azt, hogy hogyan érez az éjszakával kapcsolatban. Érdeklődik a művészetek, a filozófia és a divat iránt, de nyitott az asztrológiára is. Sokat foglalkozik az anyabolygóval és megpróbál minél több hold-energiát nyerni. Ha úgy érzi, hogy ez fogytán van, akkor megiszik egy csésze kávét.

LUNA jelenleg is első angol nyelvű albumán dolgozik, amelyből a „The Tower” az első megjelentetett dal. Az énekesnő és dala belső kiválasztás útján jutott el odáig, hogy Lengyelországot képviselje a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

„Csodát keresek, várom a napot, hogy elkapjon és egyedül fogom megtalálni a hazavezető utat. Abban bízok, hogy lehull egy csillag és így kívánhatok. Lehet, hogy én vagyok bolond, de nem vagyunk mindnyájan azok? Összetört testek szétszórva a történetemben, egyedül töltött órák, melyek a sorsomhoz vezettek. Én építettem a tornyot és én vagyok az, akinek kezében az erő van. Szóval gyerünk: emelkedj fel, kiabálj hangosabban. Én építettem a tornyot.”

Luna dala, a Tower egy könnyed, populáris dal, már második meghallgatásra is dúdoltam a szövegét. Nálam egyértelműen a kedvencek között van. Az énekesnő az első elődöntő 6. helyén lép majd fel.

Ti mit gondoltok Luna daláról?

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top