ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Moldova

(c) Mihai Turculet/TRM/EBU

Moldova 2005 óta rendületlenül résztvevője az Eurovíziónak: a legendás Zdob și Zdub együttesnek köszönhetően egyből a 6. helyen nyitottak. 5 alkalommal nem sikerült a döntős szereplés, majd 2017-ben a szintén legendás SunStroke Project a Hey Mamma című dallal a harmadik helyig jutott. A fent említett két formáció többször (A Sunstroke project kétszer, a Zdob și Zdub háromszor) is szerepelt már Moldova képviseletében, ehhez a klubhoz csatlakozik a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál 10. helyezettje, a 44 éves Natalia Barbu, aki idén az In the Middle című saját szerzeményével próbál újra bekerülni a top 10-be.

Natalia Barbu énekes-dalszerző, hegedűművész a Szovjetunióban született, azon belül a Moldáv Szovjet Szocialista Köztársaságban, a főváros utáni második legnagyobb városban, Bălți-ban. 2001 óta aktív részese a helyi zeneiparnak. Legnagyobb slágere, a 2006-ban kiadott Îngerul meu, amely 11 hétig vezette a román top 100-at. Ugyanebben az évben választották Moldova küldöttjévé a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválra. 2012-ben sikerült újra összehozni egy igazi stílusváltó dalt, ami a I Said It’s Sad címet kapta, ez a Top 10 Airplay Moldova első helyezettje lett. 2013-ban a román eurovíziós nemzeti döntőben próbálkozott, de nem sikerült bejutnia a döntős top 12-be. Idén viszont nagy nehezen sikerült megnyernie az eléggé botrányos moldáv nemzeti döntőt, ahol pontegyenlőség borzolta a kedélyeket az első helyen, mert érdekes módon a versenyt szervező közmédia nem volt felkészülve erre az eshetőségre. A második helyezett Valeria Pasha óvást nyújtott be az átláthatóság igénye miatt. A versenyt szervező TRM közmédia bejelentette, hogy Valeria dalára körülbelül 950 érvénytelen nézői szavazat érkezett, ráadásul ugyanannyi mennyiségű szavazat érkezett 48 különböző országból, amit csalásként értékeltek. Így maradt meg Natalia Barbu a nemzeti döntő győztese.

Hallgasd a hangod a szíved mélyéről. Pont a közepéről. Nyisd ki az elméd mint egy ajtót, pont annak közepén. Emeld fel a szárnyaid, ne félj a lezuhanástól, az egész világ változik egyik napról a másikra. Azt akarom hogy boldog legyél egy életen át. Gyönyörű angyalom egy művészi munka. A napsütésnek élsz, terítsd szét magad körül. Tudom hogy a szíved meg van telve szeretettel.

Gyönyörű, érett hangszín, és a tavalyihoz hasonlóan ismét egy dancehall banger érkezik Moldovából, a mondanivaló nem sok, a dalszöveg inkább egy érzést akar átadni, vagy inkább csak dallamosan csengő angol dalszöveget. Ráadásul a nemzeti döntőben Natalia a vokállal együtt hegedül, ezt a ziccert valószínűleg a malmöi színpadon sem fogja kihagyni. A tempós dalok átka, hogy táncért kiált az Eurovízió bármelyik színpadán. A nemzeti döntőben a koreográfiát összehangolt kézmozdulatok helyettesítették, illetve a hegedűjátékkal próbálta pótolni Natalia a tánc hiányát. Moldova a keddi első elődöntő 11. fellépőjeként, a hátam közepére kívánt finn majomkodás után fog színpadra állni, talán felüdülés lesz azok számára, akik nem vevők az efféle humorra. Nagyon remélem hogy nem fogják lemásolni a nemzeti dönts fellépést, mert a normális koreográfia hiánya, és azok a gyászmenetes ruhák kiesésre ítélik a művésznőt.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top