ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Norvégia

(c) Julia Marie Naglestad / NRK /EBU

A 2024-es norvég nemzeti válogató, a Melodi Grand Prix döntője Trondheimben került megrendezésre, ahol a norvég Gåte együttes diadalmaskodott „Ulveham” című dalával. A Melodi Grand Prix fináléjában kilenc dal versenyzett, és a győztest a közönség szavazatai mellett egy nemzetközi zsűri is értékelte. A verseny során a Gåte 250 pontot szerzett, ezzel megelőzve a KEiiNO együttest, akik 244 ponttal zártak. Az est további fellépői között szerepeltek korábbi Eurovíziós résztvevők is, mint például Alexander Rybak és a Bobbysocks együttes, akik szintén Norvégia zenei büszkeségei.

Az együttes a 2000-es évek elején robbant be a zenei életbe, és azóta is kiemelkedő szereplője a norvég zenei színtérnek. Több mint százezer albumot adtak el, vezető helyet szereztek a VG-lista slágerlistán, és 2002-ben megkapták a legjobb újonc előadónak járó Spellemann-díjat. A Gåte távol áll a tipikus Eurovíziós zenekaroktól. A norvég népzene, a metál és az elektronika elemeinek ötvözéséről ismert Gåte zenéje talán a ‘progresszív folk rock’ legjobb összefoglalása.

A néhány dalban meglévő gótikus elemek és Gunnhild Sundli erős női hangja gyakran emlékeztet az Evanescence-re, de a két zenekar alapvetően nagyon különböző. A Gåte klasszikus hangszereket használ, mint a hegedűk, a gitárok és dobok. Sok daluk nynorsk nyelven íródott (A nynorsk – szó szerint „újnorvég”, egyike azon két hivatalos nyelvnek, amelyek együttesen alkotják a norvég írásos nyelvet), és Norvégia központi részének, a Trøndersk dialektusában énekelik.

Az „Ulveham” című dal egy középkori balladából merít inspirációt, és hasonlóan más történelmi mesékhez, erkölcsi tanulságot közvetít. Elbeszéli egy fiatal leány történetét, aki bár számos igazságtalansággal néz szembe, ő állhatatosan kitart az igazság és a tisztesség mellett. Állandó elkötelezettségével ezek iránt az elvek iránt legyőzi a gonosz erőket.

A kritikusok által elismert zenekar 12 éves szünetet követően tért vissza 2017-ben, azóta ismét koncertekkel és új zenékkel örvendezteti meg rajongóit, kiváló fogadtatásban és széles körű elismerésben részesülve. A nemzeti döntőn aratott győzelem nem csak hogy megerősíti a Gåte helyét a norvég zenei életben, de lehetőséget ad számukra, hogy újra a nemzetközi porondra lépjenek. A banda izgalmas visszatérése a zenei színtérre, a kritikusok és a közönség elismerése után, most egy újabb kihívás elé néz: megmutatni, hogy Norvégiát méltóan képviselhetik az Eurovíziós Dalfesztiválon. A győzelem meglepte Európa sok Eurovízió rajongóját, akik várták a KEiiNO visszatérését a nagy színpadra. Annak ellenére, hogy a KEiiNO nyerte az nemzetközi zsűri szavazatát, a norvég közönségszavazaton alulmaradt, amelynek nagyobb súlya volt.

Norvégia az Eurovíziós Dalfesztiválon 1960-ban debütált, és azóta háromszor nyerte meg a versenyt. A Gåte győzelme újabb fejezetet nyithat az ország Eurovíziós történetében, amely már eddig is gazdag volt emlékezetes pillanatokban és jelentős sikerekben. A Gåte képviseletében Norvégia reményei ismét magasra szárnyalhatnak a közelgő versenyen Malmöben.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top