ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Svájc

(c) Ella Mettler/SRF/EBU

Svájc az Eurovíziós Dalfesztivál egyik ősatyja. 1956-ban az első Dalversenynek Svájc, pontosabban Lugano városa adott otthont. Az első rendezés mellett magukénak tudhatják az első győzelmet is. Lys Assia a Refrain című dalával nyerte el Európa szeretetét, ami akkor még csak 7 országot jelentett. Ez a szám mára 37 országra bővült.
Svájc indulása óta 63 alkalommal vett részt a versenyen igen csak ingadozó eredményekkel. 1988 óta nem tudták megnyerni az Eurovíziós Dalfesztivált.
Idei indulóját Svájc közmédiája (SRG SSR) belsőleg választotta ki, aki nem más, mint Nemo! A fiatal tehetség, Nemo Mettler 1999-ben született Svájcban és ott is nőtt fel. Amellett, hogy énekel úgy rappel és különböző hangszereken is játszik. Dala a The Code!
A The Code többféle stílusból összerakott szerzemény. Felfedezhetünk benne pop, rap és opera elemeket is jócskán, ami igazán változatossá teszi a dalt. Írásában Benjamin Alasu, Lasse Midstian Nymann, Linda Dale is maga Nemo is részt vett. Nemo nembinárisként hivatkozik magára, ez adja a dal jelentését is, ami a maga módján egy felismerést és önmegvalósítást mutat be, amivel szabadságot ad a személyének. Elképesztően minőségi dalról van szó, mind a klippet, mind a szöveget és az előadást illetően is.

Hadd meséljek el egy történetet az életről, a jó és a rossz dolgokról, jobb ha kitartó maradsz
Ki döntheti el, hogy mi a rossz és mi a helyes
Minden egyensúlyban van, a fény ott van mindenben
Oly sok minden van a fejemben
Egész éjjel ébren vagyok
Majd kiugrok a bőrömből, nem bírok magammal
Ez nagyobb, mint én, mindjárt elszállok.

Svájc az utóbbi években szerintem igazán kitett magáért és ez idén sem történt másképp. Nemo úgy gondolom, hogy egy zseniális előadó, zseniális dallal. Számomra a dalban minden a helyén van, ami igazán plusz pont az a stílusok keverés. Több, igazán eltérő zenei műfajt nagyon nehéz ilyen szinten keverni egymással, de ez itt most sikerült. Svájc véleményem szerint idén esélyes lehet a győzelemre, ami 1988 óta nem jött nekik össze. Kérdés, hogy Európa mennyire fogja befogadni Nemo stílusát!

Sok sikert Svájc!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top