ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Szerbia

(c) Marko Suvic/RTS/EBU

Szerbia korábban Jugoszlávia tagjaként szerepelt 1961 és 1992 között, illetve Szerbia és Montenegró tagjaként 2004-től 2006-ig. Szerbia és Montenegrót 2004-ben képviselte szerb énekes, Željko Joksimović a második helyen végzett.

2007-ben vettek részt először független államként, és rögtön sikerült megnyerniük a versenyt Marija Šerifović Molitva című dalával, így a következő évi versenynek Belgrád adott otthont. Az első részvétel évében megszerzett győzelem Szerbián kívül csak Svájcnak sikerült a legelső dalfesztiválon, 1956-ban. 2008-ban hazai pályán a hatodik helyet szerezték meg.

Szerbia a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon Malmöben, Svédországban Teya Dora előadásában a „Ramonda” című dallal indul. A szerb nemzeti válogató, a Pesma za Evroviziju ’24 során választották ki a szerbiai képviselőt. A válogatót Belgrádban tartották, és összesen 28 előadó vett részt a versenyben, mely három körös selejtezőből állt. A döntőbe 16 előadó jutott, akik közül Teya Dora nyerte meg a versenyt.

TEYA modern popzenét kever hagyományos balkáni elemekkel és őszinte dalszövegekkel, amivel világszerte milliókat érintett meg. A Balkán régióban ő volt az a művész, aki a legtöbb havi hallgatóval rendelkezett a Spotify-on (csúcspontján több mint 3 millió), és az előző slágere, a „Džanum” volt a legtöbbet streamelt dal a régióban. Személyes megpróbáltatásai ellenére, beleértve apja elvesztését is, TEYA zenéje a remény és az állhatatosság kifejeződése maradt.

Teya Dora részt vett több Eurovíziós előpartin, többek között Madridban, Barcelonában, Amszterdamban és Koppenhágában, hogy népszerűsítse részvételét a versenyen. Az Eurovíziós Dalfesztivál előtt a Szerb Televízió (RTS) ünnepélyes búcsúztatót rendezett neki, ahol Teya Dora átvette a svéd zászlót a svéd nagykövettől, és a szerb zászlót a 2023-as szerb képviselőtől, Luke Blacktől.

Szerbia az első elődöntő első felében szerepel, Ciprus után és Litvánia előtt. Az elődöntőkből a legjobb tíz ország jut tovább a döntőbe. A versenyt Szerbiában az RTS 1 csatorna közvetíti.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top