ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Szlovénia

(c) Tjaša Barbo/RTVSLO/EBU

Szlovénia 1993-ban debütált az Eurovíziós Dalfesztiválon az 1X Band-del, de a versenyt még nem sikerült megnyernie. A legjobb eredményét 1995-ben és 2001-ben érte el, mindkettőben 7. helyezést szerezve.

2024-ben a Joker Out képviselte Szlovéniát a liverpooli Eurovíziós Dalfesztiválon a „Carpe Diem” című dallal. A 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválra Szlovéniát képviselő művészt a Radiotelevizija Slovenija választotta ki belső szelekcióval, ami már a negyedik alkalom volt, hogy a műsorszolgáltató ezt a módszert alkalmazta. Eredetileg új nemzeti döntő formátumot, a Misija Malmö-t tervezték megrendezni, egy döntővel, amelyet 2024 januárjában közvetítettek volna. A jelentkezési időszak 2023. október 17. és november 15. között volt nyitva, ahol a fő előadónak szlovén ideiglenes vagy állandó lakóhellyel kellett rendelkeznie. Az RTVSLO közvetlenül meghívott művészeket és zeneszerzőket a nemzeti zenei életből. Egy szlovén szakértői bizottság és egy nemzetközi zsűri négy döntős kiválasztására készült. A jelentkezési időszak végére körülbelül 100 pályamű érkezett.

Raiven-t a sajtótájékoztatón jelentették be, mint a kiválasztott művészt, hogy képviselje Szlovéniát a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon. A „Viktoria” című dalt Raiven és Bojan Cvjetićanin szerezte, a szövegét pedig Raiven, Klavdija Kopina és Bojan Cvjetićanin írták. A dalt 2024. január 20-án mutatták be egy különleges televíziós műsorban.

Raiven, a sokoldalú művész, akit zenei alkímistaként ismernek, kiemelkedően teljesít mind a zene, mind a színpad területén. Az első elektropop albuma 2014-ben látott napvilágot, de igazi sikereit a Szlovénia nemzeti válogatójában, az EMA-ban érte el, ahol több saját dalát is bemutatta az évek során. Az ő nevéhez fűződnek olyan slágerek mint a „Črno Bel” (2016), „Zažarim” (2017) és a „KAOS” (2019).

2021-ben elnyerte a neves szlovén zenei fesztivál, a Popevka díját „Volkovi” című dalával. Mindeközben színpadi munkákban is aktívan részt vesz, és az énekesnő az elektro-opera területén is kísérletezik.

A választás körüli viták ellenére, amelyek miatt az RTVSLO szórakoztató részlegének vezetője, Vanja Vardjan lemondott, Raiven aktívan népszerűsítette a „Veronikát” Európában és Szlovéniában, beleértve egy promóciós turnét és számos előadást. A dal új verzióját, amelyet Malmöben fog előadni, a verseny előtt rögzítette. A szlovén előadást az első elődöntő második felében láthatjuk, közvetlenül Izland után és Finnország előtt.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top