ESC Hungary

Eurovízió 2021

Nem eléggé nemzeti néhány dal a 2021-es Eurovízióra (Frissítve!)

Elvileg már kész kellene lennie a 2021-es Eurovízió fellépői és dallistájának, és elvileg túl vagyunk az ilyenkor mérföldkőnek számító delegációvezetők találkozóján is, ahol a versenyre dalt nevező közmédiumok hivatalosan beadják a jelentkezést a fesztiválra minden szükséges anyaggal (dalszöveg, biográfia, sajtófotók, videóklip, hangfelvétel, egy kamerás felvétel a produkcióról, jogi nyilatkozatok, stb). Mégis van 3 ország, ahol még bizonytalanság van és várjuk az EBU Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének hivatalos nyilatkozatát. Mindenesetre a még mindig pandémiával terhelt 2021-es évünk biztosan nagyon különleges lesz. A hírek szerint 13 ország már leadott egy előre felvett komplett produkciót tartalékként, mert az is előfordulhat, hogy néhány delegáció akadályoztatva lesz a nemzetközi utazásban idén májusban.

Korábban írtunk cikket a fehérorosz botránnyal kapcsolatban, ahol beigazolódott, hogy a dal olyan politikai üzenetet tartalmaz, ami sértheti az Eurovíziós Dalfesztivál jó hírét. Eléggé valószínű, hogy kizárják az országot az idei viadalból, és 39 országgal fog elkezdődni az Eurovízió hete május 17-22-ig. De várjuk ki a végét, és a hivatalos álláspontot. Mindenesetre elindult az első nagyböjt ideje, amikor a kiválasztott dalok után dühöngenek a rajongók a kiválasztott dal minősége miatt, és amit néhány előadó nehezen visel. Érthetetlen, hogy az előadók mögött álló menedzsment miért nem kezeli kellő hatékonysággal a kommenteketet a posztok alatt.

FRISS: Fehéroroszoszág beadott egy második dalt is, de gyakorlatilag ugyanúgy szabályellenes volt mint az első, ezért Fehéroroszországot kizárták, 39 ország vesz részt a 2021-es Eurovízión.

Észak-Macedóniában alakult ki egy vihar, ami miatt a helyi MKRTV közmédia is elkezdte vizsgálni az esetet. Az történt, hogy Vasil Garvanliev videója, a Here I Stand a macedón Nemzeti Galériában lett készítve, ahol az előadó helyi művészek alkotásai között sétál, de a videó nézői kiakadtak egy szárnyas oltáron. Janeta Vangeli három elemből álló alkotását Jézus Krisztus inspirálta. Az oltár három színben pompázik: krém színű, zöld és rusztikus narancs színkombinációt használt a művész, amiben egyesek hasonlóságot fedeztek fel a bolgár zászlóval. Az igaz, hogy Észak-Macedónia barátságos viszonyokat ápol északi szomszédjával, mégis néhányan nem tartják megfelelőnek, hogy az eurovíziós videóban Vasil a bolgár zászló előtt pózoljon. A felháborodott nézői vélemények nyomására az MKRTV egy új verziót adott ki a videóból, amiben eltávolította a problémásnak kikiáltott részt. De ez még nem volt elég, mert előkerült egy interjú 2020-ból, amikor szintén Vasil próbált meg kijutni Rotterdamba, és arról nyilatkozik, hogy Észak-macedón és bolgár kettős állampolgár, a macedón-bolgár határ közelében született és vannak bolgár felmenői. Emiatt a felháborodók azt mondják, hogy egy kettős állampolgár nem megfelelő az országképviseletére az Eurovízión, mást kell küldeni. Vasil azt nyilatkozta, hogy az első pillanattól kezdve tudta, hogy ezzel a dallal szeretné bemutatni magát és szülőföldjét, a csapatával együtt szilárdan hisz abban, hogy alázattal fogják bemutatni a produkciót az Eurovízió színpadán. Egy másik nyilatkozatában pedig azt írta, hogy „Egy zenei nagykövet vagyok, a zenében nincs vallás, politika, orientáció, rassz vagy szín. Egyáltalán nem szándékozom megsérteni senkit sem. Pont hogy ellenkezőleg! Nagyon büszke vagyok erre a projektre, ami nemcsak engem testesít meg, hanem az országomat és a kultúrát, zenészeket és a galéria kiváló művészeit. Nem fogok bocsánatot kérni azért, amilyen vagyok. Sosem fogom, ebben nincs más választásom. Ennek ellenére, ha bárkit bármilyen módon megbántottam, szívből kérek bocsánatot. Bocsássatok meg.” Mindezek ellenére, noha az MKRTV még vizsgálódik, nagyon sok rajongó fejezte ki támogatását Vasil felé.

A harmadik kérdéses ország Grúzia, ahol a helyi GPB közmédia Tornike Kipianit nevezte a 2021-es Eurovíziós dalfesztiválra. A rock, pop-rock és blues-rock elemeket használó dalát saját maga szerezte, és a szerelemről szól. Ennek ellenére a dal nem váltott ki olyan pozitív visszhangot, mint amit az előadó remélt. A sok negatív komment hatására Tornike egy ingerült posztot tett közzé a Facebookján március 16-án 18:11-kor. „Ez a dalom a 2021-es Eurovízióra. Hallgasd meg és jó szórakozást kívánok hozzá. Nagyon köszönöm a közmédiának, a Bravo Recordnak, Gori Girls csapatának, Mariko Lezhavanak, Mariam Shengelianak és Aleko Berdzenishvilinek. Kár, hogy egy ilyen projektet egy olyan eseményen kell promótálni, mint az Eurovízió, ami rendkívül borzasztó (eredetileg „shitshow”). Azt írom itt és most, hogy a te jogod megnézni a klipet és bárki, aki negatívat mond a dalomról, annak megb** az anyját. Nagyon szépen köszönöm, hogy az én oldalamon állsz.” Nem tudni, hogy a GPB és az EBU hogyan értékeli ezt a helyzetet, de annyi biztos, hogy sok rajongói média a fehérorosz Galasy ZMesta-hoz hasonlóan bojkottálni fogja a grúz versenyző felkészülését a 2021-es Eurovízióra. Mindenesetre Tornike nem állt le, azt írta 10 órája, angolul is, hogy „Eurovízió, tudod hogy szeretlek. Az a poszt a hatereknek szólt. Haterek, megb** a fületek!

https://www.facebook.com/yifianitornike/posts/1210550572676365

Kialakult egy kis személyeskedés Oroszországban is, de szerencsére nem olyan súlyos. A tádzsik-orosz származású Manizha épp nőnapon nyerte meg az orosz válogatót a Russian Woman, vagyis Orosz nő című dallal. A nemzeti döntős produkciója nagy visszhangot keltett az orosz celebek körében, élén Karen Kavaleryan költővel, aki többször írt már dalt az Eurovízióra. Azt állítják, hogy a dal nem eléggé orosz, sőt, mivel főleg oroszul írták meg a dalszöveget, ez csökkenti a dal esélyeit a fesztiválon. Mindenesetre Dima Bilan, Dina Garipova, Yulia Savicheva és a szintén nagy viharokat átélt Yulia Samoilova is támogatásáról biztosította az előadót. Manizhát még az ENSZ is támogatja, aki egyben az UNHCR menekültügyi irodának jószolgálati nagykövete, mivel menekültként került Tádzsikisztánból Oroszországba.

(wiwibloggs.com, oikotimes.co.uk)

About Author

Nem eléggé nemzeti néhány dal a 2021-es Eurovízióra (Frissítve!)
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top