ESC Hungary

Eurovízió 2018

Rövid összefoglaló 8 országból

Habár még csak épphogy átléptünk 2018-ba, az Eurovíziós újév hivatalosan már 2017. szeptember elsején elkezdődött. Most itt az ideje, hogy összegezzük mi is történt eddig a verseny háza táján.

Albánia megrendezte nemzeti döntőjét, amely Eugent Bushpepa – Mall című dala győzelmével zárult. Ez az egyetlen ország eddig, ahol megvan a végleges előadó-dal páros.

Belső választással már hét ország nevezte meg indulóját:

Elsőnek Belgium választott. A 27 éves Laura Groeseneken utazhat Lisszabonba. Az énekesnő Sennek művésznéven is fellép. 2014-től aktív a zenei életben és csakúgy, mint Blanche, Ő is a belga zeneipar fiatal reménységei közé tartozik. Tavaly Belgium az előkelő negyedik helyen végzett a City Lights című dallal. Laura dalának bemutatójáról jelenleg nincsenek információk.

Finnország köztévéjének döntése Saara Aaltora esett. Saara már kétszer vett részt a finn nemzeti válogatón, mindkét alkalommal csak egy hajszál választotta el a győzelemtől, ugyanis 2011-ben a Blessed with Love és 2016-ban a No Fear is a második helyen végzett. Még 2016 év végén az Egyesült Királyságba utazott, ott benevezett az X-Faktor versenyébe, ahol bekerült az élő showba. Hétről hétre egyre jobban megkedvelte a közönség, útja egyenesen a döntőig vezetett. De végül ott is csak a dobogó második fokára állhatott.
Március 3-án rendezik meg a nemzeti döntőjüket, ahol Saara három dalt fog előadni, ezek közül választják ki, hogy melyik képviselje az országot májusban.

Azerbajdzsán az elmúlt évekhez hasonlóan idén újra a belső választás mellett döntött. Választásuk az 1989-es születésű Aisel Mammadova énekesnőre esett, akit a legújabb pletykák szerint az orosz származású Philipp Kirkorov segít az Eurovíziós szereplésében. A dal megjelenésének pontos dátuma egyelőre ismeretlen.

Hollandia színeiben egy ismerőst láthatunk újra versenyezni. Négy év szünet után visszatér Waylon az Eurovízió színpadára. Az énekes 2014-ben a The Common Linnets tagjaként második helyezést ért el a Calm After The Storm című dallal. Ez Hollandia legjobb eredménye volt az 1975-ös győzelmük óta.

Ausztria köztelevíziója december elején jelentette be hivatalosan is, hogy Cesár Sampson versenyez a 2018-as dalfesztiválon. Az énekes 1983-ban született Linz városában. Az Eurovízió világa nem teljesen ismeretlen számára, hiszen Bulgáriát segítve, Poli Genova háttérénekeseként már szerepelt a stockholmi versenyen, valamint közreműködött Kristian Kostov produkciójában is.
„Nekem, mint bariton énekesnek a dinamikus középtempójú dalok fekszenek a legjobban, itt teljesedik ki legjobban a hangom, ilyen lesz a versenydalom is.” nyilatkozta Cesár. A dalon, ami valószínűleg februárban kerül bemutatásra, többek között Sebastian Arman és Boris Milanov neve fűződik.

Ausztrália is már ESC-t megjárt énekesnőt választott 2018-as képviselőjének. Jessica Mauboy ugyan csak vendégprodukcióként mutatkozhatott be 2014-ben, de idén már, mint valódi versenyző is bizonyíthat. Az énekesnő 1989-ben született, ismertségre 2006-ban az „Australian Idol” negyedik szériájában tett szert. Később rövid ideig a Young Divas banda tagjaként is tevékenykedett, de a szóló karrier mellett döntött.
Az SBS delegációjának vezetője Paul Clarke elmondta, hogy „mi mindig is szerettünk volna Jessicának egy helyet biztosítani az éles versenyben is, idén végre kedvezett a csillagok állása.”

2017 utolsó napján meglepetés szerűen jött a hír Grúziából. Az Iriao együttes a szerencsés kiválasztott. A csapat az Ethno – Jazz vonalon mozog, a videómegosztó portálokon zenéjüket hallgatva érdekes színfoltja lehet majd a lisszaboni versenynek a banda. Dalpremierről, még nincs információ.

(eurovision.tv, eurofire.me)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top