ESC Hungary

Eurovízió 2019

A 2019-es Eurovízió résztvevő országai 2. rész

Folytatjuk cikksorozatunkat, amiben röviden bemutatjuk a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon induló országokat. Ebben a részben Észtország, Finnország, Grúzia, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Lettország, Litvánia és Ausztrália kerülnek sorra.

(11) Észtország:

Észtország 2018 Elina Nechayeva (c) EBU

Észtország megerősítette részvételét a soron következő versenyen. Az ország minden évben nemzeti válogatót rendez, 2009 óta ez a rendezvény az Eesti Laul nevet viseli. A nemzeti döntő után, 2019 február 16-án már tudni fogjuk, hogy ki és milyen dallal képviseli az országot Izraelben.

Észtország 1994 óta 24 alkalommal vett részt a versenyen, amit eddig egyszer nyert meg 2001-ben.

(12) Finnország:

Finnország 2018 Saara Aalto (c) EBU

A finnek az énekes kiválasztására ebben az évben is megrendezik az Uuden Musiikin Kilpailu-t. Ahogyan legutóbb Saara Aalto esetében, úgy 2019-ben is ugyanabban a struktúrában fut majd az UMK, azaz egy, a finn köztévé által kiválasztott előadó fog több dalt előadni, amik közül a nézők választják ki a végső győztest.

Finnország 52 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon 1961-es debütálása óta. Egyszer sikerült megnyernie a versenyt 2006-ban.

(13) Grúzia:

Grúzia 2018 Iriao (c) EBU

Grúzia nemrég bejelentette, hogy az Idol győztese képviseli az országot Tel-Aviv-ban. Az Idol tehetségkutató műsor 2019 januárban indul, ahol a 10 résztvevő közül élő meghallgatások során a 4 fős zsűri és a közönség választja ki a nyertest.

Grúzia 2007-es debütálása óta 11 alkalommal vett részt. Csak egy alkalmat hagytak ki 2009-ben. Ekkor az EBU megtiltotta, hogy a választott dallal („We don’t wanna put in”) vegyenek részt a moszkvai versenyen a dalszöveg félreérthetősége miatt és felszólította Grúziát, hogy változtasson rajta. Az ország ennek nem tett eleget, inkább visszalépett.

(14) Görögország:

Görögország 2018 Yianna Terzi (c) EBU

Görögország is újra részt vesz a jövő évi megmérettetésen, a görög köztelevízió azonban még nem fedte fel, hogy milyen módon választja ki képviselőjét.

A görögök eddig 39 alkalommal vettek részt, 1974 óta csak 6 versenyt hagytak ki. A 2004-ben bevezetett elődöntőzés során csak két alkalommal nem jutott tovább a döntőbe. Egyetlen győzelmüket 2005-ben érték el.

(15) Magyarország:

Magyarország 2018 AWS (c) EBU

Magyarország 17. alkalommal is színpadra lép az Eurovíziós Dalfesztiválon. Már azt is lehet tudni, hogy A Dal című műsor győztese lesz az, aki hazánkat képviseli Izraelben. Az elsőként 2012-ben megrendezett nemzeti Dal-válogatón egy szakmai zsűri és a közönség közösen választja ki az előadót. Amióta Magyarország A Dal című műsor keretében választja ki a versenyzőjét, azóta minden egyes előadó, illetve zenekar bejutott a dalfesztivál döntőjébe.

Hazánk eddig 16 alkalommal vett részt a versenyen, legjobb eredményét 1994-es első szereplésével érte el, amikor a negyedik helyen végzett.

(16) Izland:

Izland 2018 Ari Ólafsson (c) EBU

Izland bejelentette, hogy ismételten indul a dalfesztiválon. A skandináv ország újra a hagyományos nemzeti válogatóját alkalmazza (Söngvakeppnin) az előadójuk és daluk kiválasztására.

Az ország 1986-ban vett részt először az Eurovízión, azóta csak két évben nem volt jelen (1998 és 2002). Legjobb eredményük két második helyezés (1999, 2009) – Selmának és Yohannának köszönhetik ezt a két ezüstérmes helyezést.

(17) Írország:

Írország 2018 Ryan O’Shaughnessy (c) EBU

Írország is jelezte részvételi szándékát a 2019-es versenyen. Az utóbbi években belső kiválasztást alkalmaztak, de idén még nem erősítették meg, hogy ezúttal is ezt a módszert használják majd.

Írország a legsikeresebb ország a versenyen, rekord mennyiségű, összesen hét győzelmével, emellett az egyetlen ország, amely háromszor győzött egymás után (1992,1993,1994). Eddig 52-szer vett részt az 1965-ös debütálása óta.

(18) Lettország:

Lettország 2018 Laura Rizzotto (c) EBU

Lettország is jelen lesz Tel-Avivban. Mindig nemzeti döntőn választották ki az ország indulóját, ami 2015 óta a Supernova nevet viseli. A benevezett dalok közül először egy zsűri tart előválogatót, az innen továbbjutottak vehetnek részt a döntőben. Itt már a nézők választják ki a kedvencüket telefonos szavazás segítségével. 2003 óta kétfordulós a szavazás, ahol először a három legjobb jut tovább, és a második fordulóban már csak ezekre lehet szavazni.

Lettország 2000-ben csatlakozott az eurovíziós közösséghez, azóta minden évben részt vett. Eddig egy alkalommal 2002-ben nyerte meg a versenyt.

(19) Litvánia:

Litvánia 2018 Ieva Zasimauskaitė (c) EBU

Litvánia újra részt vesz az Eurovíziós Dalfesztiválon. Nemzeti döntőjüket 1999 óta minden alkalommal megrendezték. Az utóbbi években két elődöntőből jutottak az előadók a döntőbe, ahol telefonos szavazás alapján alakult ki az eredmény.

Első versenyükön 1994-ben utolsó helyen végeztek, ez 4 évre elvette a kedvüket az újabb megmérettetéstől, majd 1999-ben tértek vissza. A legjobb eredményt 2006-ban érték el,  egy 6. helyezéssel.

(20) Ausztrália:

Ausztrália 2018 Jessica Mauboy (c) EBU

Ausztrália idén is részt vesz a versenyen, de még nem döntöttek az előadójuk kiválasztásának folyamatáról. Annyit már lehet tudni, hogy ezúttal nem belső kiválasztást alkalmaznak. Szeretnék bevonni az ausztrál nézőket is a művész kiválasztásába, aki képviseli majd az országot.

Ausztrália 2015 mutatkozott be és eddig négyszer vett részt a fesztiválon. Minden alkalommal sikerült bejutnia a döntőbe, ahol 2016-ban érte el legjobb eredményét ezüstérmesként. Abban az esetben, ha Ausztrália nyerné meg a versenyt, a következő évben nem rendezheti meg otthon a dalfesztivált. Ha ez a helyzet áll elő, első esetben Németország, de ha ő elutasítja, az Egyesült Királyság ad otthont a következő évi rendezvénynek.

Hamarosan folytatjuk!

(esctoday.com, eurovoix.com)

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top