ESC Hungary

A Dal 2017

A Dal 2017: Szabyest lehet a következő kieső

Észrevették olvasóink, hogy Szabyest A Dal 2017-re nevezett Szerelem kell című dalát már 2016 nyarán, egészen pontosan július 27-én már előadta egy klubban, illetve az előadó Facebook oldalán is beszédtéma volt még annak a hónapnak a végén. Az egyik olvasónk elküldte egy levélben az MTVA-nak a kérdéses videó linkjét, de a válaszban azt kapta vissza, hogy a kérdéses videót törölték, és nem tudják beazonosítani a problémát okozó versenydalt, ezért pontosítást kérnek.

Idézzük fel A Dal 2017 pályázati feltételeinek első pontját:

1. A benevezett dal (sem a szövege, sem a zenéje) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy média-felületre (televízió, rádió, internet), illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2016. szeptember 1. előtt.

 

Törölték a videót, mert a feltételezésem szerint tudomása jutott a pályázati anyagot beküldők körében is ez a tény, már nem elérhető sem a videó, sem a kérdéses Facebook oldal. Olvasóink készítettek képernyőmentést, illetve lementették a videót is.

Nekünk nem tisztünk az, hogy bárkinek is ártsunk, csupán a verseny tisztasága és szabályossága a legfőbb cél. Az Eurovízió rajongói ilyen időszakban nagyszerű munkát végeznek azzal, hogy a közösség erejét használva kiszűrje a szabálytalankodókat.

Sajnos voltak már korábban is olyan versenyzők, akiknek elmondásuk szerint nem volt tudomásuk, hogy valaki már feltöltötte korábban a versenyre szánt dalt a Soundcloudra. Vagy emlékezzünk vissza a 2009-es dalkijelölés nehézségeire, amikor visszalépett Tompos Kátya a magányos csónak című dallal, mert nem ér rá, vagy Zentai Márk, a legutoljára How we Party címre keresztelt dallal, mert ezt az ESC Today olvasói kiszúrták, hogy a svéd Big Brotherben már elénekelték ezt a dalt 2 évvel ezelőtt. Így sikerült nagy nehezen Ádok Zolit versenybe küldeni.

Foglaljuk össze:

  • Szabyest menedzsmentje tisztában kellett hogy legyen azzal, hogy az énekes milyen dalokat ad elő egy koncerten, nyilván láthatták a videófelvételt készítő rajongókat is.
  • Az eset kitudódása után el akarnak minden nyomot tüntetni a YouTube-ról és a Facebookról azért, hogy nehezebb lehessen bizonyítani a visszaélést.
  • Az MTVA nem szűrte ki megfelelően azokat a pályázatokat, akik a pályázók tudta vagy tudta nélkül vétenek A Dal 2017 szabályai ellen. Volt már korábban olyan kifogás a kizárás hírére, hogy egy dal külföldi szerzői nem világosították fel az előadó menedzsmentjét arról, hogy már más országba is eladták ezt a szerzeményt (ez a Big Brotheres eset fentebb említve), vagy a menedzsment tudta nélkül töltötte fel valaki a YouTube-ra, vagy más megosztó oldalra (ez szokott lenni a gyakoribb hiba).
  • Az MTVA informatikusai nem tudják visszaellenőrizni a YouTube-ról letörölt videót.

Mindig sajnálatos dolog ilyen esetről beszámolni, és sajnáljuk, hogy ez előfordulhatott. Illetve sajnáljuk, hogy a szervezők és a menedzsment hibájából most Szabyesten csattanhat az ostor, hacsak nem ő maga kezeli a Facebook oldalát. Kíváncsian várjuk a fejleményeket és az MTVA reagálását.

Forrás: eschungary.hu, youtube.com, facebook.com

2017.01.04. 9:21
Az MTVA-nak meg kell vizsgálni a dal megjelenését, az előadás módját, az elénekelt dal verzióját, hogy minden kétséget kizáróan megalapozott legyen a szabálytalanság ténye. Az MTVA már vizsgálja az esetet.

2017.01.04. 17:03
Szabyest eltűnt a mediaklikk.hu oldalról.


2017.01.04. 17:41
Az MTVA közönségszolgálatára és a Dal produkcióhoz érkezett bejelentések alapján tudomásunkra jutott, hogy Szabyest szerzeménye szeptember 1. előtt nyilvános lett, így a dalverseny hazai és nemzetközi szabályainak értelmében a versenyben nem léphet színpadra. A „Szerelem kell” helyett a szakmai zsűri listáján a soron következő dal kap lehetőséget: a Rocktenors „Ősz” című szerzeménye.
Forrás: ots.mti.hu

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top