ESC Hungary

Eurovízió 2017

Eurovízió 2017: Oroszország?

Oroszország idei versenydala egyelőre egy nagy kérdőjel. A posztszovjet közeget jól ismerő esckaz.com saját forrásaira hivatkozva arról tudósít, hogy számos művész és kreatív csoport adott be ajánlásokat az orosz köztévének a 2017-es eurovíziós szereplésre, válaszul viszont arról tájékoztatták őket, hogy valószínűsíthető, hogy a közmédia visszalép az idei versenytől. A mai napig nem lett meghatározva, hogy melyik előadó, vagy melyik dal fog szerepelni a kijevi fesztivál műsorán. Az orosz delegáció még nem jelezte érkezését a hétfői delegációvezetők találkozójára, nem foglaltak szállást, így 90% az esélye annak, hogy nem fognak eljönni a találkozóra.

Egyelőre úgy tűnik, hogy politikai útra terelődött bármelyik orosz előadó fellépése az ukrajnai Eurovízión, a két ország között fennálló konfliktus miatt. Korábban lett volna egy televíziós talk show az Eurovízió témájáról, de végül elhalasztották. Felröppentek olyan hírek is, amiben az orosz műsorszolgáltató sajtótájékoztatót hívott volna össze a mai napra, de még tegnap este megérkezett erről a hivatalos cáfolat.

Március 13-ig minden országnak, aki regisztrált az Eurovíziós Dalfesztiválra, többek között meg kell nevezni a benevezendő dalt, és be kell adni az egykamerás videófelvételt, ami tartalmazza a végső koreográfiát. Annyi bizonyos, hogy a nyilvánosság előtt később is be lehet mutatni egy ország nevezését, de senki nem tudja, hogy Oroszország eurovíziós delegációjának mik a tervei – írja az rferl.org.

Annyi bizonyos, hogy orosz oldalról például Filipp Kirkorov, korábbi eurovíziós résztvevő és az orosz eurovíziós delegáció gyakori tagja is kijelentette, hogy Oroszországnak bojkottálnia kellene a 2017-es kijevi versenyt. A Kreml hivatalosan nem reflektált erre, de valószínűsítik, hogy veszélyeztetve lenne az orosz delegáció biztonsága Ukrajnában. Az Oroszország által 2014-ben elfoglalt Krím-félsziget, és a Kelet-Ukrajnában megmaradt szeparatisták okozta konfliktus miatt az áldozatok száma már a tízezret közelíti.

Eközben az orosz állami tévé ijesztő képekkel mutatja be az orosz kisebbség üldözését Ukrajnában, és Kijevet, illetve a nyugati szövetségeseit okolja. Az orosz parlament egyik szélsőséges képviselője múlt héten arra kérte az orosz állami tévé vezetőjét, hogy ne vegyen részt az ország az idei versenyen. Ez a képviselő többek között „szégyenletesen oroszellenes” és „oroszfóbiás” jelzőkkel illette a szomszédos országot és elmondta, hogy „elfogadhatatlan” Moszkva számára, hogy részt vegyen a fesztiválon, valamint Ukrajnát a náci Németországhoz hasonlította. „Elképzelhetetlennek tartottam volna azt is, hogy szovjet állampolgárok elmenjenek az 1943-es Reich-ovision-ra.” Hozzátette, hogy az oroszok „nemkívánatos vendégek egy olyan országban, amit olyan fanatikusok vettek át, akiknek az az álma, hogy leromboljanak minden jót köztünk és az ukrán emberek között.” Később egyre több képviselő is csatlakozott ehhez az állásponthoz. A Kreml szóvivője elmondta, hogy nincs döntés arról, hogy visszaléptessék a Channel One-t a versenytől, de figyelembe kell venni, hogy számolni kell a biztonság hiányával és a barátságtalan fogadtatással.

Korábban arra tippeltek sokan, hogy az ukrán születésű orosz énekes, Alekszandr Panajotov fogja képviselni az országot, de ezt maga az előadó cáfolta a múlt héten.

Ukrajna tavalyi győzelmét – egy olyan dalról, ami a krími tatárok Közép-Ázsiába deportálásáról szólt – sokan az oroszok elleni támadásnak értékelték a Krím-félsziget elfoglalása miatt – amit egyébként az ENSZ 100 országa illegitimnek tekint. Ebből következne a szabályok megszegése is, mert a politikát távol kell tartani a versenytől.

Az esckaz.com értesülései szerint ha Oroszország nem jelenik meg a delegációvezetők találkozóján, akkor a részvételi díj 25%-át kell befizetniük bírságként. Ezzel egy időben minden szükséges anyagot online kell elküldeniük, és folytathatják a felkészülést a 2017-es Eurovízióra.

Forrás: esckaz.com, rferl.org

A fenti képhez: Az orosz Tolmacsevij-ikreket kifütyülték a 2014-es versenyen, a koppenhágai B&W Hallerne-ben, pedig ők nem tehetnek a politikai konfliktusokról.

Frissítés: végül mégis beérkezett időben az orosz versenydal.

Oroszország: Yulia Samoylova – Flame is Burning

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top