ESC Hungary

Eurovízió 2023

Eurovízió 2023: 10 perces gyorstalpaló az idei fesztiválról, szavazási magyarázattal, a vasárnapi nyitóceremónia linkjével, spoiler alerttel

Kezdődik a 2023-as Eurovíziós Nagyhét! Egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent ami fontos az idei évadban. A cikkben szó lesz arról, hogyan lett a tavalyi második helyezett a házigazdája az idei versenynek, hányszor segítette ki az Egyesült Királyság az aktuális győzteseket Eurovízió rendezéssel a fesztivál történelme során, miért különleges a versenynek otthont adó aréna, milyen programok várják a turistákat, vendégeket és tévénézőket az Eurovízió előtt és alatt, illetve hogy a versenyzők fellépésén kívül mik fognak történni az élő közvetítések alatt a színpadon. Spoiler alert is lesz a cikkben, aki szeretné, hogy meglepetések érjék az élő közvetítések alatt, azok ugorják át a pirossal jelzett részt. Az eligazodást a cikkben alcímek fogják segíteni. A jövő hét során többször fogunk hivatkozni erre a cikkre vagy részleteire, mivel a teljes cikk bő 4 gépelt oldal, körülbelül 9-10 percet vesz igénybe az elolvasása.

Ukrajna a győztes, Liverpool rendez, Magyarországon 4 A Dal évad ment le eurovíziós tét nélkül

Liverpool a házigazdája az idei 67. Eurovíziós Dalfesztiválnak, melyet tavaly Ukrajna nyert meg a Kalush zenekar Stefania című dalával. Ukrajna sajnos a fennálló körülmények miatt nem volt képes szavatolni az idei fesztivál megrendezését, ezért a második helyezett Egyesült Királyság ugrott be a helyére, egyben Ukrajnával közösen rendezik a 2023-as versenyt. Az Egyesült Királyság beugrásairól még lesz szó. 37 ország vesz részt idén, viszont nincs köztük Bulgária, Montenegró és Észak-Macedónia, akik nagyrészt a 2021 óta tartó energiaválságra, egyben pénzügyi okok miatt ezúttal nem fognak részt venni. Magyarország 2020 óta nem nevez be senkit, habár A Dal című válogatót megrendezik, de az Eurovíziós tét nélküli 4 évadban az alternatív szcéna tehetségkutatójává vált, alig-alig bukkan fel évadonként 1-2 ismert név vagy híres előadó. Emiatt is a magyar nézők vagy egy résztvevő ország televíziós csatornáján nézhetik az élő közvetítéseket, vagy (amit igazán ajánlunk), az Eurovízió YouTube csatornáján keresztül. A pontos linkeket az ESC Hungary főoldalán az esemény napján fogjuk ismertetni.

Az Egyesült Királyság beugrik ha kell Eurovíziót rendezni

Az Egyesült Királyság már 9. alkalommal ad otthont az Eurovíziónak, korábban 1960, 1963, 1968, 1972, 1974, 1977, 1982 és 1998 volt valamelyik Egyesült királyságbeli város a házigazda, viszont eddig csak 5-ször sikerült elnyerniük a trófeát. Erre az a magyarázat, hogy a a brit BBC közmédia több alkalommal is beugrott Eurovíziót rendezni, amikor az aktuális győztes ország nem kívánt vagy nem volt képes Eurovíziót rendezni, nagyrészt anyagi okok miatt. Ilyen év volt 1960, amikor Hollandia adta át a rendezés jogát, mert már 1958-an is a hollandok nyertek. 1963-ban Franciaország adta át a jogokat mert 1959-ben és 1961-ben is ők rendezték. 1972-ben Monaco helyett rendeztek, mert a hercegségnek nem volt fesztiválra alkalmas helyszíne. Luxemburg 1972-ben és 1973-ban is győzött, a zsinórban második rendezést nem bírták volna anyagilag, ezért a BBC elvállalta az Eurovízió rendezését 1974-ben. Idén pedig az ukrán UA:PBC közmédiát segíti ki a BBC Eurovízió rendezéssel.

3 az 1-ben Aréna

Az idei fesztivál megrendezéséért 20 város versengett, végül az elbíráló bizottság a 2008-ban átadott M&S Bank Arena Liverpool-t választotta a 2023-as Eurovízió otthonaként, amely maximum kapacitáson 11000 nézőt tud vendégül látni. 2015-ben nyitották meg az aréna mellé épült Liverpool Kiállítási Központot, amit egy léghíddal kötöttek össze az M&S Bank Arena-val, a nagyszabású események jobb kiszolgálása céljából. Mellesleg a Liverpool Kiállítási Központból kiágazik egy másik híd is a mellette lévő ACC Liverpool Aréna és Kongresszusi Központtal. A rendezés költségei körülbelül 20-29 millió fontra rúgnak.

Koncertek, kiállítások, türkiz szőnyeg élő közvetítés

Az M&S Bank Arena vagy Liverpool Arena korábban otthont adott eyonce, Paul McCartney, Elton John koncertjeinek, rendeztek itt már MTV Europe Music Awards-t is, Európa Kulturális Fővárosaként 2008-ban kiemelt helyszín volt. Liverpool a Zene fővárosa az UNESCO listáján, számos múzeum, rengeteg kulturális esemény, sok nevezetes épület és történelmi helyszín várja a városba látogatókat. Az Eurovízióval egyidőben rendezik az EuroFestival-t ami szorosan kapcsolódik az Eurovízióhoz ingyenes koncertekkel és kulturális eseményekkel. Az Eurovíziós Falu is szintén ingyenesen látogatható, ahol több mint 100 fellépő várja a vendégeket az ingyenes koncerteken május 5 és 12 között. Épp május 7-én vasárnap kezdődik az Xpresia fesztivál, ami az Eurofestival részeként brit és ukrán kreatív producerek és kurátorok közreműködésével áldoznak a vizuális művészetek, az elektronikus zene, élő zene, a színház és a kabaré oltárán kreatív technológiák felhasználásával. Ingyenes esemény ez is de regisztrációhoz kötött. Szinte az egész városban lesz nyilvános Eurovíziós közös nézés, sőt erre az alkalomra országszerte rengeteg moziteremben is lehet nézni az élő közvetítéseket. Akik pedig nem utaztak el a helyszínre, otthonról is lehet követni az eseményeket: Vasárnap lesz az Eurovízió nyitóeseménye, a Türkiz szőnyegnek elnevezett esemény, ahol a sajtó képviselőivel és rajongókkal találkoznak az idei évad fellépői.

2023.05.07 vasárnap 16:00:
Eurovíziós Dalfesztivál 2023 Türkiz szőnyeg – nyitóceremónia
közvetítése élőben a Szent György teremből. Műsorvezetők: Sam Quek és Timur Miroshnychenko

A 2023-as show műsorvezetői

Az Eurovízió élő közvetítéseinek 4 házigazdája lesz: Graham Norton a nemzet televíziós kincse, eurovíziós legenda, Alesha Dixon énekes-dalszerző és televíziós műsorvezető, Julia Sanina ukrán énekes-dalszerző és a The HARDKISS együttes frontembere, valamint Hannah Waddingham Emmy-díjas színésznő. A május 9-i és 11-i elődöntőkben Alesha, Hannah és Julia triója fogja kalauzolni a nézőket, viszont az ukrán kommentátor, Timur Miroshnychenko is fel fog tűnni közvetítések alatt.

A 2023-as Eurovízió műsorvezetői

SPOILER ALERT!!! LELŐTT POÉNOK KÖVETKEZNEK!
Aki nem szeretne lelőtt poénokat látni az élő közvetítések alatt, vagyis szeretné izgalmasabbá tenni a közvetítéseket nem várt fordulatokkal vagy nem várt fellépőkkel, az ugorja át a most következő dőlt betűs részeket! Lesz még további három ilyen kiemelt rész, pörgess le az utolsó kiemelt részhez, ahol általános információk következnek.
Az Eurovízió három fordulóján, a versenyzők fellépésén kívüli események leírása lesz olvasható.

A május 9-i keddi első elődöntő…

… este 21:00-tól egy kisfilmmel fog kezdődni, ami az ünneplő Liverpoolt és Ukrajna üdvözlését fogja bemutatni. Majd egy ifjú „liverpudli” fiú fogja keresztül utazni a várost és elmondja a családjának, barátainak, szomszédainak és néhány különleges vendégnek is, hogy a világ legnagyszerűbb zenei versenye érkezik a szülővárosába.
Ezután kapcsolunk az Arénába, ahol az egyik társműsorvezető, Julia Sanina előadja a Маяк című dalt a The HARDKISS együttessel. A dal többféleképpen is szimbolizálja, hogy hogyan egyesítette a zene a két országot, az Egyesült Királyságot és Ukrajnát a 2022-es győzelem és a 2023-as házigazdaság. A szavazási szünetben vendégfellépőként érkezik a 10 millió streamelt dallal rendelkező Rita Ora, aki ízelítőt ad a legnagyobb slágereiből. Ráadásul itt lesz a világpremierje az új dalának, melynek címe: Praising You.
Majd Ukrajnak 2010-es képviselője, Alyosha ad elő egy duettet az énekes-dalszerző Rebecca Ferguson-nal. Alyosha, mint sok ukrán nő, országa és szerettei elhagyására kényszerült 2022-ben biztonságos menedéket találni, ezeket a személyes élményeit fogja megosztani a brit zenei nehézsúlyú legendás Duran Duran együttes Hétköznapi világ borzongtató kompozícióján keresztül. Alyosha és Rebecca egy történetet mesél fog elmesélni reményről, a bátorságról és az ukrán nép támogatásáról a világ minden részének.
Timur Myroshnychenko pedig összefoglalót tart a vasárnapi Türkiz szőnyeg eseményéről.
Majd következik egy kis móka is, két korábbi Eurovízió házigazda, Måns Zelmerlöw és Filomena Cautela fog megküzdeni egymással, az eurovíziós tudásukat fogják próbára tenni.
Az első elődöntőben 15 ország fog részt venni: Azerbajdzsán, Csehország, Finnország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izrael, Lettország, Málta, Moldova, Norvégia, Portugália, Svájc, Svédország és Szerbia. Közülük 10 ország jut a szombati döntőbe.

SPOILER ALERT!!! LELŐTT POÉNOK KÖVETKEZNEK!
Aki nem szeretne lelőtt poénokat látni az élő közvetítések alatt, az ugorja át a most következő részt is!

A május 11-i csütörtöki második elődöntő…

…szintén este 9-kor kezdődik, ami az első elődöntő eseményeit foglalja össze, majd egy szenvedélyesen kimondott szófoszlány segítségével vezetik végig a nézőket a dalfesztivál történelmén.
Az első vendégprodukció a Music Unites Generations (A zene egyesíti a generációkat) címet kapta ami felfedi az ukránok különböző generációi közötti kapcsolatot és a zenét, amit a legjobban szeretnek. A 2014-es eurovízió ukrán képviselője, Mariya Yaremchuk egy kortárs mixet fog bemutatni a legnépszerűbb ukrán dalokból. Ahogy a produkció vezet minket a különböző időszakokon, egy lenyűgöző közös produkcióval fog zárulni, melyben a rapper OTOY, a 14 éves ukrán Junior Eurovízió résztvevő Zlata Dziunka és Mariya fog előadni. Együtt fogják bemutatni az ukránok különböző generációinak, hogy a zene a fény, ami legyőzi a sötétséget.
Szintén a szavazási szünetben látható a Be Who You Wanna Be (Legyél aki lenni akarsz) című produkció, ami azt ünnepli, hogy az Eurovízión mindenki otthont talál, nem számít, hogy ki vagy. Három rendkívüli drag-művész, valamint egy csapat eklektikus táncos vezet be a csúcskategóriás pop-előadások lenyűgöző világába. Ők képviselik a nézők/rajongók széles spektrumát kortól, nemzetiségtől és származástól függetlenül, akiket örömmel tölt el, hogy minden évben részesei lehetnek az Eurovíziónak. Legendás dalok egyvelegével és hihetetlen színrevitelével olyan előadás lesz látható, amelyre mindenki emlékezni fog.
A selejtezőn hátralévő 16 ország fog részt venni ezen a fordulón abban a reményben, hogy bebiztosítják magukat a döntőbe: Albánia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Észtország, Görögország, Grúzia, Izland, Lengyelország, Litvánia, Örményország, Románia, San Marino és Szlovénia.
A showban fel fog tűnni Timur és Graham Norton akik (több) évtizedes eurovíziós kommentátori tapasztalattal rendelkeznek, a színpadi házigazdákkal fogják megvitatni a közelgő Grandiózus Döntő izgalmait. Az elődöntőkön csak a közönség fog szavazni.

SPOILER ALERT!!! LELŐTT POÉNOK KÖVETKEZNEK!
Aki nem szeretne lelőtt poénokat látni az élő közvetítések alatt, az ugorja át a most következő részt is!

A május 13-i szombati Nagydöntő…

…az elődöntőből döntőbe jutott országok, valamint az automatikus döntős ötösfogat országok: Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Németország és Olaszország fog lezajlani, hozzájuk csatlakozik a tavalyi győztes Ukrajna idei képviselői, akik szintén automatikusan jutottak a döntőbe.
A show a tavalyi győztes Kalush zenekar erőteljes produkciójával fog kezdődni, amely a Voices of a New Generation (Az új generáció hangjai) címet kapta. A Kalush zenekar tavaly belopta magát az Eurovízió közönségének a szívébe, most visszatértek hogy beindítsák a 2023-as döntőt, és persze előadják a legnagyobb slágerüket, a Stefania-t is.
A 26 döntős zászlóparádéja alatt láthatunk néhány különleges produkciót korábbi ikonikus ukrán versenyzőktől. Egy brit klasszikusokkal átszőtt csavarra is fel kell készülni: a GO_A, Jamala, Tina Karol és Verka Serducha is fellép a színpadra hogy emlékeztessen mindenkit, miért érdemelték ki az Eurovízió ikonjai címet.
A szavazási szünetbe, ahol egész Európa és az egész világ részt vesz, az első vendégfellépő az Egyesült Királyság legfrissebb úrhajósa (Spaceman) Sam Ryder diadalmas visszatérése lesz, aki elhozta az elmúlt 20 év legnagyobb sikerét az országnak. A 2022-es sztratoszferikus eurovíziós produkciója óta több sikert is elért: debütáló albuma első lett, jelölték a legnagyobb áttörést elérő előadó címre, de már platina jubileumot is ünnepelt tavaly. Idén egy garantáltan meglepő produkcióval tér vissza.
Az utolsó vendégprodukció a The Liverpool Songbook (Liverpooli daloskönyv) a város hihetetlen közreműködését fogja bemutatni, amit a világ zeneiparára gyakorolt. A BBC összegyűjtött 6 ikonikus eurovíziós előadót: Nettát Izraelből, Mahmood-ot Olaszországból, Daði Freyrt Izlandról, Duncan Laurencet Hollandiából, Cornelia Jakobst Svédországból, és Liverpool szülöttjét, a 30 éves évfordulóját ünneplő Soniát a 1993-as Eurovízióból.
Liverpool adott sok híres és szeretett slágert a zenetörténelem során: a fenti Eurovíziós legendák fognak előadni ezekből a slágerekből néhányat.
Lesz egy kisfilm a tavaly decemberi Junior Eurovízióra, melynek Örményország adott otthont. Egy másik kisfilm pedig emeli a tétet az Eurovízió megnyerésére: a közönség szemtanúja lehet, hogyan válik egy Eurovízió résztvevőből világsztár.
Az Egyesült Királyságot képviselő Mae Muller I Wrote A Song című dala fogja zárni a versenyt, mivel a 26. rajtszámot kapta a sorsolás során, az ukrán TVORCHI a Heart of Steel című dal előadásához a 19. rajtszámot kapta szintén sorsolással. A további résztvevők rajtsorrendjét a zenei producerek az elődöntők lefutása után fogják sorrendbe rakni.

SPOILER ALERT VÉGE!
A továbbiakban általános információk következnek, biztonságosan lehet tovább olvasni.

A szavazásról

Idén az elődöntőkben csak a közönség szavazatait fogják figyelembe venni, a közönség dönt arról, hogy melyik az a 10-10 produkció, amiket a döntőben is szeretnének látni.

A 2023-as Eurovíziós Dalfesztivál győztesét a hagyományos zsűri és közönség szavazása fogja eldönteni. Mind a 37 országban egy öttagú, zenei szakemberekből álló zsűri fogja értékelni a produkciókat. A döntőben az Eurovízióra produkciót küldő mind a 37 ország közönségén kívül az Eurovízióra produkciót nem küldő országok nézői is részt vesznek, akik 38. országként, „Világ Többi Része” néven fognak szerepelni a szavazáson. A döntőben először a 37 ország zsűrijének szóvivői fogják ismertetni a szavazási eredményeket. Ezután fog következni a az összes résztvevő ország és a Világ Többi Része szavazásának összesített pontjai, ahol minden dalhoz hozzárendelnek egy bizonyos mennyiségű pontszámot. A közönségszavazás eredményeit a színpadi műsorvezetők ismertetik, akik haladnak a drámai csúcspont felé, hogy kihirdessék a győztest.

A Világ Többi Része név alatt futó, Eurovízióra 2023-ban versenyzőt nem küldő országok nézői, így Magyarország közönsége is online szavazhat a kedvenceikre a https://www.esc.vote weboldalon és az Eurovízió app-on keresztül.
A Világ Többi Része név alatt szavazó nézők szavazatai egy külön országként fognak megjelenni az Eurovízió mindhárom fordulójának szavazása során. Emiatt a zsűri és a közönség 50-50%-os szavazási egyensúlya kicsit megborul a közönség javára: körülbelül 50.7% szavazási súly fog esni a közönségre.
Azok a nézők, akik egy nem résztvevő országból szeretnének szavazni, azok egy biztonságos online felületen keresztül tudják megtenni az országukhoz tartozó bankkártya segítségével. A szavazás díja: 0,99 EUR (~370 HUF). A szavazási részvételre biztosított országok listáját, illetve a szavazási platform weboldalát az első élő adást megelőző időszakban fogják véglegesíteni és közre adni. A szavazási lehetőség mindhárom fordulóban csak egy bizonyos időszakban biztosított.

(bbc.co.uk)

https://www.bbc.com/mediacentre/mediapacks/eurovision-2023-on-the-bbc

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top