ESC Hungary

A Dal 2018

Leander Kills: a Nem szól harangnak a hazaszeretet a központi témája

Köteles Leander nem először állt idén A Dal színpadára. Már többször is részt vett, tavalyi daluk, az Élet pedig egészen a döntőig menetelt. A Leander Kills idei dala a Nem szól harang, amely sikeresen továbbjutott A Dal 2018 válogatójából az elődöntőbe. Megfogalmazódott bennem néhány kérdés a zenekarral és az idei versenyzésükkel kapcsolatban, amire Leander készségesen válaszolt.

Az egyik legismertebb magyar metalegyüttes vagytok. Hogyan és mi miatt határoztátok el magatokat emellett a műfaj mellett?
Mindenki elkezd gyerekkorában zenét hallgatni, de azok, akikben több a feszültség és az energia, azok erősebb, intenzívebb érzelmekre vágynak, és így szépen belefutnak a rock – metal zenébe. Ha emellett még olyan szerencsés vagy, hogy találsz otthon egy gitárt vagy a nagybácsitól örökölsz egyet, és mellé jön még némi tehetség is, akkor menthetetlenül zenész leszel.

Vannak zenekarok, esetleg előadók, akik hatással vannak a zenei tevékenységetekre?
Mivel nekünk életünk a zene, ezért gyakorlatilag több ezer előadót fel lehetne akár sorolni. Miki és én például imádjuk a 80-as évek synth-pop vonalát, ezért is létezik az Amigod zenekarunk. Andris odáig van a klasszikusabb rock és blues dolgokért, de nagyon bírja a grunge-ot is, Valentin programozó agyát pedig csak az összetettebb progresszív és jazz zenék tudják manapság lefoglalni.

Leander, ez már a negyedik dalod, amely A Dalban szerepel. Három dal saját előadásban, a negyediket pedig Keresztes Ildikó adta elő. Melyik dal áll hozzád a legközelebb?
Mindig az, amelyik éppen aktuális. Tavaly nagyon hatása alatt voltam az Élet dalnak, mert egy barátom halála ihlette. Idén pedig egy egyszerű és mellébeszélés-mentes dal jött ki belőlünk a hazaszeretetről.Úgy éreztük, ennek most itt van a helye.

A nemzetközi versenyt mennyire követitek? Van kedvenc dalotok és előadótok?
Sajnos nem igazán, egyébként is meglehetősen pocsék a memóriám.

Hogyan íródott meg a Nem szól harang? Miről szól? Mi a dal üzenete?
Úgy, ahogy általában a többi számunk: felvázoltam egy zenei alapot, a fiúkkal kicsit kipofoztuk, majd elvonultam egyedül Balatonfüredre szöveget írni. Ilyenkor több napig egyedül vagyok, próbálok senkivel sem beszélni, és ilyenkor gurulnak ki ezek a kicsit talán meghökkentő, de nagyon őszinte szövegek. Ahogy fentebb már írtam, a Nem szól harangnak a hazaszeretet a központi témája.

Miért neveztetek a versenybe? Mit vártok tőle?
Tavaly rengeteget nyertünk A Dallal, sok új emberhez értünk el, ami pontosan látszódott a koncertjeink látogatottságán. Rengeteg felkérést kaptunk, körbeturnéztuk az országot, megjelent a második lemezünk (Élet a halál előtt), ami napokon belül platinalemez lehet, és gyakorlatilag megduplázódott a közönségünk, amiben óriási szerepe volt A Dalos megmérettetésnek és az Életnek.

Számtalanszor bebizonyosodott már az Eurovízió színpadán, hogy nem elég egy jó dal, a látvány is sokat számít. Mit gondoltok erről?
Számít a látvány, mert azt a világot éljük, ahol lassan az emberek már a szemükkel hallanak, de nekünk mégiscsak a dal, az előadásmód és a hitelesség a legfontosabb. Őszintén szólva úgy léptem színpadra, hogy nem is különösebben figyeltem a vetítésre mögöttünk.

A Dal 2018 mezőnyével megismerkedtetek? Van kedvenc?
Átnéztem a dalokat, nekem Horváth Tamás dala tűnik a legjobbnak. Szerintem meg is nyeri.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
Március 15-én lesz egy nagyszabású szimfonikus koncertünk, azon dolgozunk erősen, rettenetesen sok munkával jár, de egy nagy álmunk válik valóra. Aztán február 16-án, Szombathelyen beindul a turné a Nomad társaságában, április közepétől pedig – többek között – a Road társaságában fogunk játszani több nagyváros sportcsarnokaiban, ami hatalmas megtiszteltetés. Borzasztó sok koncertünk lesz, különösen nyáron, amikor tulajdonképpen fesztiválról fesztiválra fogunk utazni. Érdemes követni a Leander Kills facebook oldalát, oda minden dátum felkerül. Én is onnan szoktam tájékozódni.

Mit üzentek az eschungary.hu olvasóinak?
Legyetek jók, ha tudtok. Vagy ne. És találkozzunk a turnén!

Köszönjük az interjút, A Dal 2018 elődöntőjében pedig sok sikert kívánunk!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top