ESC Hungary

A Dal 2018

Leander Kills: a Nem szól harangnak a hazaszeretet a központi témája

Köteles Leander nem először állt idén A Dal színpadára. Már többször is részt vett, tavalyi daluk, az Élet pedig egészen a döntőig menetelt. A Leander Kills idei dala a Nem szól harang, amely sikeresen továbbjutott A Dal 2018 válogatójából az elődöntőbe. Megfogalmazódott bennem néhány kérdés a zenekarral és az idei versenyzésükkel kapcsolatban, amire Leander készségesen válaszolt.

Az egyik legismertebb magyar metalegyüttes vagytok. Hogyan és mi miatt határoztátok el magatokat emellett a műfaj mellett?
Mindenki elkezd gyerekkorában zenét hallgatni, de azok, akikben több a feszültség és az energia, azok erősebb, intenzívebb érzelmekre vágynak, és így szépen belefutnak a rock – metal zenébe. Ha emellett még olyan szerencsés vagy, hogy találsz otthon egy gitárt vagy a nagybácsitól örökölsz egyet, és mellé jön még némi tehetség is, akkor menthetetlenül zenész leszel.

Vannak zenekarok, esetleg előadók, akik hatással vannak a zenei tevékenységetekre?
Mivel nekünk életünk a zene, ezért gyakorlatilag több ezer előadót fel lehetne akár sorolni. Miki és én például imádjuk a 80-as évek synth-pop vonalát, ezért is létezik az Amigod zenekarunk. Andris odáig van a klasszikusabb rock és blues dolgokért, de nagyon bírja a grunge-ot is, Valentin programozó agyát pedig csak az összetettebb progresszív és jazz zenék tudják manapság lefoglalni.

Leander, ez már a negyedik dalod, amely A Dalban szerepel. Három dal saját előadásban, a negyediket pedig Keresztes Ildikó adta elő. Melyik dal áll hozzád a legközelebb?
Mindig az, amelyik éppen aktuális. Tavaly nagyon hatása alatt voltam az Élet dalnak, mert egy barátom halála ihlette. Idén pedig egy egyszerű és mellébeszélés-mentes dal jött ki belőlünk a hazaszeretetről.Úgy éreztük, ennek most itt van a helye.

A nemzetközi versenyt mennyire követitek? Van kedvenc dalotok és előadótok?
Sajnos nem igazán, egyébként is meglehetősen pocsék a memóriám.

Hogyan íródott meg a Nem szól harang? Miről szól? Mi a dal üzenete?
Úgy, ahogy általában a többi számunk: felvázoltam egy zenei alapot, a fiúkkal kicsit kipofoztuk, majd elvonultam egyedül Balatonfüredre szöveget írni. Ilyenkor több napig egyedül vagyok, próbálok senkivel sem beszélni, és ilyenkor gurulnak ki ezek a kicsit talán meghökkentő, de nagyon őszinte szövegek. Ahogy fentebb már írtam, a Nem szól harangnak a hazaszeretet a központi témája.

Miért neveztetek a versenybe? Mit vártok tőle?
Tavaly rengeteget nyertünk A Dallal, sok új emberhez értünk el, ami pontosan látszódott a koncertjeink látogatottságán. Rengeteg felkérést kaptunk, körbeturnéztuk az országot, megjelent a második lemezünk (Élet a halál előtt), ami napokon belül platinalemez lehet, és gyakorlatilag megduplázódott a közönségünk, amiben óriási szerepe volt A Dalos megmérettetésnek és az Életnek.

Számtalanszor bebizonyosodott már az Eurovízió színpadán, hogy nem elég egy jó dal, a látvány is sokat számít. Mit gondoltok erről?
Számít a látvány, mert azt a világot éljük, ahol lassan az emberek már a szemükkel hallanak, de nekünk mégiscsak a dal, az előadásmód és a hitelesség a legfontosabb. Őszintén szólva úgy léptem színpadra, hogy nem is különösebben figyeltem a vetítésre mögöttünk.

A Dal 2018 mezőnyével megismerkedtetek? Van kedvenc?
Átnéztem a dalokat, nekem Horváth Tamás dala tűnik a legjobbnak. Szerintem meg is nyeri.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
Március 15-én lesz egy nagyszabású szimfonikus koncertünk, azon dolgozunk erősen, rettenetesen sok munkával jár, de egy nagy álmunk válik valóra. Aztán február 16-án, Szombathelyen beindul a turné a Nomad társaságában, április közepétől pedig – többek között – a Road társaságában fogunk játszani több nagyváros sportcsarnokaiban, ami hatalmas megtiszteltetés. Borzasztó sok koncertünk lesz, különösen nyáron, amikor tulajdonképpen fesztiválról fesztiválra fogunk utazni. Érdemes követni a Leander Kills facebook oldalát, oda minden dátum felkerül. Én is onnan szoktam tájékozódni.

Mit üzentek az eschungary.hu olvasóinak?
Legyetek jók, ha tudtok. Vagy ne. És találkozzunk a turnén!

Köszönjük az interjút, A Dal 2018 elődöntőjében pedig sok sikert kívánunk!

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top