ESC Hungary

Eurovízió 2024

Ma este: Eurovíziós Dalfesztivál 2024 – Döntő

Ma este, jobban mondva holnap hajnalban – a zsűri és a közönség szavazását követően – megtudjuk a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál győztesét! De először értékelni kell a döntőben fellépő 26 produkciót. A szabályok csak annyiban változnak az elődöntőkhöz képest, hogy ezúttal a zsűri szava is számít: 37 ország zsűrije és 37+1 ország közönsége fogja leadni a szavazatait a döntő 26 fős mezőnyére (49,33% zsűri és 50,66% közönség arányban oszlanak meg a szavazatok). A +1 ország a „Világ többi része” nevet kapta, ahová az Eurovízióra versenyzőt idén nem indító országok nézői a világ minden országából – így Magyarország is – küldhetnek be szavazatokat akár most is! A szavazási lehetőségnek tegnap délután kellett volna elindulnia az esc.vote oldalon, ahol a versenydalokról szóló rövid összesítő videó után lehetőség nyílik elküldeni 20 szavazatot 0,99 EUR-ért. A ma délután 13:30-kor kezdődő harmadik főpróbára sok kérdésre kaphatunk választ az eurovíziós héten egyre növekvő feszültség miatt. Ha elindul az online szavazás, az egyben azt is jelentheti, hogy véglegesedett a döntőn résztvevő országok listája.

Frissítés 2024.05.11. 13:00 Hollandiát kizárták az Eurovízióból, 25-en vesznek részt a döntőn, a rajtsorrend megmarad, Hollandia kihagyásával. Bővebb részletek az ehhez kapcsolódó cikkünkben találhatóak, az élő közvetítés linkje után.

2024.05.11, 21:00-1:00
Eurovíziós Dalfesztivál 2024 – finálé
Élő közvetítés: https://www.youtube.com/watch?v=ckGRHJ-J9G4

Az előzetesen jóváhagyott fellépési sorrend:

1: Svédország – Marcus & Martinus – Unforgettable
2: Ukrajna – Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
3: Németország – Isaak – Always on the Run
4: Luxemburg – Tali – Fighter
5: Hollandia – Joost Klein – Europapa
6: Izrael – Eden Golan – Hurricane
7: Litvánia – Silvester Belt – Luktelk
8: Spanyolország – Nebulossa – Zorra
9: Észtország – 5miinust & Puuluup – (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
10: Írország – Bambie Thug – Doomsday Blue
11: Lettország – Dons – Hollow
12: Görögország – Marina Satti – Zari
13: Egyesült Királyság – Olly Alexander – Dizzy
14: Norvégia – Gåte – Ulveham
15: Olaszország – Angelina Mango – La noia
16: Szerbia – Teya Dora – Ramonda
17: Finnország – Windows95man – No Rules!
18: Portugália – Iolanda – Grito
19: Örményország – Ladaniva – Jako
20: Ciprus – Silia Kapsis – Liar
21: Svájc – Nemo – The Code
22: Szlovénia – Raiven – Veronika
23: Horvátország – Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
24: Grúzia – Nutsa Buzaladze – Firefighter
25: Franciaország – Slimane – Mon amour
26: Ausztria – Kaleen – We Will Rave

Szavazási segédlet: nem elérhető

Spoiler alert – A versenyzők produkciói mellett az alábbi műsorelemekre lehet számítani. Aki szereti a meglepetéseket, azon olvasóink számára a cikk itt véget ér.

Az ABBA 50 évvel ezelőtti győzelme előtti tisztelgéssel indul a show, majd Björn Skifs (ESC 1978, 1981) a „Hooked on a Feeling” című dalt fogja előadni ami az első svéd number one sláger volt a nemzetközi slágerlistákon. A bevonulós zászlóparádé alatt a következő svéd dalokat fogjuk hallani:

Icona Pop: „I Love It”
Ace of Base: „Beautiful Life”
Roxette: „The Look”
Lykke Li: „I Follow Rivers”
Axwell & Ingrosso: „Sun is Shining”
ABBA: „Gimme! Gimme! Gimme!”, „The Winner Takes It All”

Az eurovíziós trófea bemutatása után az Eurovízió 67 évének legmagasabb hangjaiból látható egy rövid összeállítás. A 7. dal után lesz az első reklámszünet. Akik a reklámmentes verziót nézik például a YouTube-on, azok az Eurovízió eddigi házigazdáiról láthatnak egy megemlékezést, a ponttáblán előforduló hibákkal egyetemben, illetve egy vicces igénylistát az ideális Eurovízió házigazda ismérveiről.

A 13. dal után az „EBU szóvivő” Lynda Woodruff következik, aki eltéveszti a tavalyi második helyezett Käärijä, a tavalyi győztes Loreen és az EBU igazgató Martin Österdahl nevét, majd dalra fakad, szerinte a 27. dal címének „You’re good to go”-nak kellene lennie.

A 21. dal után egy divattervezőről lesz szó aki sok ikonikus ruhával járult hozzá a fesztivál csillogásához, majd egy promó látható az idei dalok DVD, CD és bakelit kiadásáról.

A szavazási szünetben egy A betűs együttes következik, de az ABBA helyett az Alcazar „Crying at the Discotheque” című dala. Ezután egy élő kapcsolással Londonban vagyunk, ahol a tervek szerint egy ABBA interjú fog következni. Majd elindul a Waterloo különböző filmrészletekkel, a színpadon pedig Carola (ESC 1991 győztes, ESC 2006), Conchita Wurst (ESC 2014 győztes) és Charlotte Perrelli (ESC 1999 győztes, ESC 2008) fog énekelni.

Ezután Junior Eurovízió népszerűsítése jön, majd vicces vagy fura pontbemondó szóvivőkről következik összeállítás. Illetve Petra is megkapja a saját „képeslapját”.

A két házigazda a green roomban hatalmas Loreen-körmökkel tér vissza, majd Loreen előadja az új, „Forever” című dalát, ez a tavaly győztes „Tattoo” című dalának feldolgozásába fog átmenni. Ezután következik majd a szavazatok ismertetése. Először a 37 résztvevő ország zsűrijének szavazási eredményeit fogják ismertetni a pontbemondó szóvivők. Ezután a 37+1 ország (+1 a „Világ többi része” nevű virtuális ország) szavazatai következnek, hozzáadódnak a zsűri pontjaihoz. Pontegyenlőség esetén azt az országot sorolják előrébb, amely több országból kapott szavazatot.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top