ESC Hungary

Napi Eurovízió 2016

Napi Eurovízió 2016: Ukrajna

Tudósító: Mádi Sándor

Forrás: eurovision.tv

Ukrajna 2003 óta küld versenyzőt az Eurovíziós Dalfesztiválra, és minden alkalommal a döntőbe is jutottak. A tavalyi bécsi versenyt kihagyni kényszerültek, ám idén újult erővel térnek vissza a versenyre. Jamala már 2011-ben is próbálkozott országa képviseletével, ám akkor nem ő kapta meg a lehetőséget. Az idei stockholmi versenyen az 1944 című dalt énekli, melynek szerzője és dalszövegírója is maga az énekesnő.

Jamala első lemezét 9 évesen rögzítette, mely egy gyermekalbum volt. Az énekesnő a Csajkovszkij után elnevezett kijevi National Music Academy-n diplomázott. Eredeti tervei szerint a klasszikus zenében szeretett volna tevékenykedni, ám 2009 nyarán elment a lettországi Jürmala városában rendezett The New Wave versenyre, ami egy nemzetközi verseny fiatal énekeseknek, sőt végül meg is nyerte azt.

Idén Jamala elnyerte YUNA-díjakat is, olyanokat, mint a Legjobb album, Legjobb duó, Legjobb előadó és Legjobb dal. Mindemellett megkapta az ELLE Style díjat is (az Év énekesnője), valamint a nemzeti ukrán díjat is, azaz az Év Emberévé választották.

Jamala dalának címe az 1944, melyet nagymamájának emlékére írt. A dalban egy komplikált éneklési technikát alkalmaz, mind például, a mugham (Azerbajdzsánból származó nemzeti zenei kompozíció – a szerk.). Ezen túl olyan különleges hangszert is hallhatunk a dalban, mint a duduk (egy Örményországból származó hagyományos duplanádas fafúvós, hangszer – a szerk.)

Az idegenek betérnek az emberek lakásaiba és kérdés nélkül megölik őket, annak ellenére, hogy nem vagyunk bűnösök. Jamala arra keresi a választ, hogy hol van ilyenkor a józan ész. Sír az emberiség, azt hiszek magukról az emberek, hogy istenek és bármit megtehetnek. Az énekesnő hiszi, hogy egy olyan jövőt is fel tudunk építeni ahol az embereket szabadon élhetnek és szerethetnek.

Jamala egy kiváló énekesnő, és egy érdekes színpadképpel el tudom képzelni, hogy a döntő 10 legjobbja közzé is bejut, a döntőben 100%-ig biztos vagyok. Már csak 4 nap és kiderül, teljesülnek-e elképzeléseim.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top