ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Grúzia

A grúzok 2007 óta vesznek részt a versenyen és a 2009-es évet leszámítva (amikor visszaléptek a versenytől) minden évben küldtek előadót. Eddigi 10 indulójukból 7 bejutott a döntőbe – ott leginkább a 10. hely környékén szoktak végezni, de volt már 15. és 20. helyezésük is. Tavaly Tamara épp csak lecsúszott a döntőbe jutásról, hiszen elődöntője 11. helyén végzett. Idén az Iriao együttes tesz próbát a versenyen, daluk címe pedig Sheni gulistvis/For you (Neked).

Az Iriao egy etnikai-fúziós zenekar, ami Grúzia fővárosában, Tbilisziben alakult. A zenekar zenei repertorája a grúz többszólamú zenén alapszik, ötvözve a jazz és a modern zene elemeivel. A csapat neve az ’Iriao-uruao” kifejezésből jön, ami a híres grúz tradícionális, ’Krimanchuli’ jódli éneklési stílusból jön. Fontos megemlíteni, hogy nem akarják modernizálni ezt az egyedi stílust (amit egyébként az UNESCO is nyilvántart, mint immateriális mestermű).

David Malazonia a csapat feje és azon első zeneszerzők egyike volt, akik bevezették ezt a zenei stílust Grúziában. Az Iriao debütálása 2013-ra datálódik és ettől kezdve lett nemzetközileg is elismert a csapat.

Az elmúlt évek alatt több fontos zenei fesztiválra hívták már el őket világszerte. Felléptek már Indonéziában, Malajziában, Ukrajnában, Ausztriában, Lengyelországban és a Balti-országokban is.

A dal címe a For you, azaz „Neked”. Dalszövegében kiemelten fontos, hogy megosszuk dolgainkat másokkal, illetve hogy törődjünk egymásról. Azt kérik a naptól, hogy tartson tovább, hogy megolvassza a havat azoknak, akik fáznak. Fontos, hogy felismerjük mások érzéseit és a sajátunkat is osszuk meg másokkal, ugyanis ha gondjaink vannak, csak azok lesznek igazán a mieink, amiket másokkal is megosztottunk.

Bár a szerzemény mondanivalója nagyon fontos, valahogy a dal maga nem fogott meg – nálam nincsenek továbbjutó helyen idén a grúzok.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top