ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Grúzia

A grúzok 2007 óta vesznek részt a versenyen és a 2009-es évet leszámítva (amikor visszaléptek a versenytől) minden évben küldtek előadót. Eddigi 10 indulójukból 7 bejutott a döntőbe – ott leginkább a 10. hely környékén szoktak végezni, de volt már 15. és 20. helyezésük is. Tavaly Tamara épp csak lecsúszott a döntőbe jutásról, hiszen elődöntője 11. helyén végzett. Idén az Iriao együttes tesz próbát a versenyen, daluk címe pedig Sheni gulistvis/For you (Neked).

Az Iriao egy etnikai-fúziós zenekar, ami Grúzia fővárosában, Tbilisziben alakult. A zenekar zenei repertorája a grúz többszólamú zenén alapszik, ötvözve a jazz és a modern zene elemeivel. A csapat neve az ’Iriao-uruao” kifejezésből jön, ami a híres grúz tradícionális, ’Krimanchuli’ jódli éneklési stílusból jön. Fontos megemlíteni, hogy nem akarják modernizálni ezt az egyedi stílust (amit egyébként az UNESCO is nyilvántart, mint immateriális mestermű).

David Malazonia a csapat feje és azon első zeneszerzők egyike volt, akik bevezették ezt a zenei stílust Grúziában. Az Iriao debütálása 2013-ra datálódik és ettől kezdve lett nemzetközileg is elismert a csapat.

Az elmúlt évek alatt több fontos zenei fesztiválra hívták már el őket világszerte. Felléptek már Indonéziában, Malajziában, Ukrajnában, Ausztriában, Lengyelországban és a Balti-országokban is.

A dal címe a For you, azaz „Neked”. Dalszövegében kiemelten fontos, hogy megosszuk dolgainkat másokkal, illetve hogy törődjünk egymásról. Azt kérik a naptól, hogy tartson tovább, hogy megolvassza a havat azoknak, akik fáznak. Fontos, hogy felismerjük mások érzéseit és a sajátunkat is osszuk meg másokkal, ugyanis ha gondjaink vannak, csak azok lesznek igazán a mieink, amiket másokkal is megosztottunk.

Bár a szerzemény mondanivalója nagyon fontos, valahogy a dal maga nem fogott meg – nálam nincsenek továbbjutó helyen idén a grúzok.

(eurovision.tv)

Comments
To Top
%d bloggers like this: