ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Ausztria

Bubu Dujmic / ORF
(c) EBU / Bubu Dujmic / ORF

Ausztria 1957-ben debütált az Eurovíziós Dalversenyen és két alkalommal nyerték azt meg: 1966-ban és 2014-ben. 2008-2010 között nem indítottak versenyzőt, ám 2011 óta folyamatosan részt vesznek. Eredményeik vegyes képet mutatnak: 2019-2022 között nem sikerült a döntőbe jutniuk, tavaly azonban Teya és Salena elődöntőjének ezüstérmeseként jutott be a fináléba, ott azonban nem sikerült megismételniük ezt a sikert és csak a 15. helyen végeztek. Idén Kaleen-en a sor, hogy bebiztosítsa Ausztria döntős helyét „We will rave” című dalával.

A 29 éves Marie-Sophie Kreissl, avagy művésznevén Kaleen, énekesnő, táncosnő és koreográfus. Mindössze 2 éves volt, amikor első balettóráit vette, majd később, 7 évesen már osztrák bajnoki címet nyert.

2014-ben részt vett a Got to Dance táncos showműsorban, ahol táncpartnerével egészen a döntőig menetelt.  2020 óta koreográfusként és rendezőként az osztrák köztelevíziónál, az ORF-nél dolgozik. Többek között hozzá fűződik a Starmania című műsor is. 2021-ben megalapította saját kiadóját, a Wifi Records-t. Első albuma 2023 őszén jelent meg, Stripping feelings (Vetkőző érzések) címmel.

Kaleen több szálon is kötődik az Eurovízióhoz. A 2018-as versenyen jelen volt, több pozícióban is: stand-in énekesnőként a próbák alatt, valamint táncosként és koreográfusként felelt az azévi verseny köztes produkcióiért. 2021-ben a junior Eurovízión a spanyol és a bolgár produkciók kreatív rendezője volt. A felnőtt versengésen 2022-ben ő felelt a spanyolok színpadért, valamint 2023-ban részt vett az osztrák, az örmény, a német és a grúz előadások megtervezésében.

2024. január 16-án belső kiválasztás útján nyerte el a jogot Ausztria képviseletére a 2024-es svéd versenyen. Dala, mely dance-pop, de techno elemeket is tartalmaz, a „We will rave” („Rave-lni fogunk”) címet viseli.

„A jég végigfut a vénáimon: újra megtetted. Menj, mert nem lehetek a barátod. Kihűltem, de ez még nem a vége. Szóval megyek, oda, ahová az összetört szívűek mennek. Nem tud senki semmit a kísértetjárta lelkemről. Egyedül akarok táncolni, nem hagyom, hogy lássák, sosem fogják megtudni. Amikor leszáll a sötétség és már nem lehet megmenteni mikor, akkor jön a ritmus, hogy: rum de dum dum da. Rave-lni fogunk. A szíveink égnek, de nem érzünk fájdalmat.”

Nem titkolom, hogy idén több kedvencem is van, de ezt a listát eddig magabiztosan Kaleen dala vezeti. Szeretem ezt a ’90-es és ’00-es évek stílusát – mindig énekelni és táncolni támad kedvem, amikor meghallom a We will rave-t. Remélem, hogy élőben is fogja tudni hozni mind hangban, mind színpadképben az elvárt szintet.

Nektek mi a véleményetek Kaleen daláról?

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top