ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Olaszország

Andrea Bianchera
(C) EBU/Rai/Andrea Bianchera

Az olaszok már az 1956-os első Eurovízión is részt vettek, ám első győzelmükre egészen 1964-ig kellett várniuk. Ezt követően 1990-ben és 2021-ben állhattak előadóik újra a dobogó legfelső fokára, legutóbb a Maneskinnak köszönhetően. 1999 és 2009 között az olaszok nem voltak résztvevői a versenynek, ám 2010-ben visszatértek és részesei lettek a Big 4-nek, ami általuk Big 5 lett (melynek tagjai az 5 automatikusan döntős ország – ők azok, akik a legnagyobb mértékben támogatják pénzügyileg az Eurovíziós Dalfesztivált). Az ország indulói visszatérésük óta folyamatosan kiváló eredményeket produkálnak: 2014-et és 2016-ot leszámítva minden évben a 10 legjobb között végeztek a döntőben. Idén Angelina Mango-n a sor, hogy hazaszállítson egy újabb kiváló helyezést, netán egy győzelmet?!
Angelina Mango 2001-ben született zenész szülők gyermekeként: édesanyja Laura Valente és édesapja Guiseppe Mango is énekesek voltak. Bátyjával, Filippóval mindketten a művészetet választották: míg Angelina énekelni, gitározni és zongorázni is tanult, valamint 5 és 15 éves kora között táncolt is, addig fiútestvére dobos lett. A fiatal lány egy feldolgozásokat játszó csapathoz szegődött Filippóval együtt és így több helyi klubban is felléptek.
Első stúdió munkáját 10 évesen kapta meg: apukája „La terra degli aquilon” című számában háttérénekes volt, valamint később a „Get Back” című Beatles-számot énekelte el duettként, szintén édesapja társaságában. 2014-ben kezdte meg egyetemi előkészítő tanulmányait, azonban apja halálával abbahagyta ezt. 2016-ban költözött családjával Milánóba, ahol folytatta a tanulást és egy új zenekarban kezdett énekelni, ahol bátyja szintén dobosként volt jelen.
Az énekesnőnek 2020-ban jelent meg első kislemeze, ami a „Va tutto bene” címet viselte (magyarul: Minden rendben). 2021-ben ő volt az előzenekara a Parola Tour-nak, melyen Giovanni Caccamo és Michele Placido lépett fel. Ugyanebben az évben jelentkezett a Sanremo fesztiválra, ám a „La tua buona colazione” című dala nem került be az élő adásba.
2022-ben leszerződött a Sony Music kiadóval és több közös dalt is írt Enrico Brunival. Ugyanebben az évben több kislemeze is megjelent: a Formica, a Walkman és a Rituali is. 2022 szeptemberében pedig a Rai 3 televíziós csatorna Via dei Matti nº0 műsorában volt vendég. Később ő volt az egyike azon előadóknak, akik az egyik olasz tv-s tehetségkutató műsorba bejutottak, amit végül az énekes kategóriában meg is nyert.
2023-ban folytatódott a sikersorozat, ugyanis több dala is megjelent, melyek közül nem is egy hatalmas sikert futott be. Az énekesnő 4 platinalemezzel, 2 aranylemezzel és egy teltházas turnéval is büszkélkedhet: egyértelmű, hogy Angelina a 2023-as év egy olasz üstököse volt.
2024-ben ismét benevezett a Sanremo-ra, amit végül meg is nyert a La noia című dallal (Az unalom). A műsorfolyam alatt az egyik adásban feldolgozásokat kellett előadniuk a résztvevőknek és Angelina édesapja egyik saját szerzeményét, a „La rondine”-t választotta.
„Mennyi rajzot készítettem, most csak itt ülök és nézem őket: egyikük sem vált valóra. Ez a lap lusta, én pedig rohanok. Azt mondták nekem, hogy az élet értékes, én ezt büszkén vállalom. A nyakláncomon nincsenek bölcsesség-gyöngyök, de helyette vannak más színesek: minden traumát átélt lánynak jut. Így felnőve lassan kibontakozok, de egész jól nézek ki zéró drámával. Lehet, hogy újra elköltözök, mert ha egyhelyben maradok, akkor ő jön hozzám: Az unalom…”
A La noia egy igazán pörgős pop-dal, bármikor szívesen hallgatom. Biztos vagyok benne, hogy Angelina nem fog csalódást okozni és ezúttal is összejön az olaszoknak egy top5 helyezés. Szerintetek hogy fog alakulni a dal sorsa?

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top