ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Ukrajna

A 2024-es napi Eurovízió cikksorozatunkat Ukrajna zárja.

Az ország egészen későn, mindössze 2003-ban csatlakozott az Eurovíziós Dalversenyhez, azonban a dobogó legfelső fokát egészen gyorsan érték el: Ruslana és a jól ismert „Wild Dances” már 2005-ben Kijevbe repítette a nemzetközi versengést. Előadóik minden egyes évben a döntőig meneteltek, sőt ott az esetek kétharmadában a 10 legjobb között végeztek. A 2004-es győzelmet azóta még kettő követte: 2016-ban Jamala, míg 2022-ben a Kalush Orchestra hozhatta haza a trófeát. 2023-ban azonban az orosz-ukrán háború miatt az Egyesült Királyságban került megrendezésre a verseny és Liverpoolból izgulhattuk végig a versenyt. Idén a 32 éves alyona alyona és a 28 éves Jerry Heil duója nyerte el a jogot Ukrajna képviseletére a malmői versenyen, daluk címe a Teresa & Maria.

Alyona alyona Ukrajna legnépszerűbb női rappere és egyik társalapítója annak a helyi kiadónak, melynek tagja a 2022-es eurovíziós nyertes Kalush Orchestra is. Négy évig óvónőként dolgozott, ám amint sikeres és ismert előadóvá vált, otthagyta ezt a pályát. Alyona első lemeze 2019-ben jelent meg, melyet később még több is követett: legutóbb 2021-ben. 2019 őszén fellépett a magyar Sziget Fesztiválon. Jerry-vel nem ez az első együttműködése, 2022-ben több közös daluk is készült. Több korábbi Eurovíziós nyertessel és résztvevővel is dolgozott már együtt: Jamalával (Shali 2019), a Kalush Orchestrával (Voda 2020, Gori 2021) és a Tvorchival is (Dosyt 2022). 2021- ben ő is tagja volt az ukrán nemzeti válogató zsűrijének.

Yana Oleksandrivna Shemaieva, művésznevén Jerry Heil ukrán énekesnő, dalszövegíró és YouTuber. 2021-ben indította el YouTube csatornáját, ahova rendszeresen vlogolt és töltött fel olyan videókat, ahol ismert és népszerű dalokat ad elő. 2017-ben leszerződött a Vidlik Records kiadóhoz. Első saját lemeze ugyanezen év októberében jelent meg. 2018-ban részt vett az ukrán X-Faktor kilencedik szériájában, ám az élő adásokig nem jutott el. Jerry ezt követően sem tétlenkedett: megjelentette „Kava” és „Postil” című dalait, melyekből később videoklipek is lettek. 2019-ben jelent meg az a dal, ami meghozta az igazi áttörést számára: az „Okhrana, otmyena” az ukrán zenei piacon a legjobb 5 közzé jutott. Ugyanekkor jött ki debütáló albuma is, a „Ya, Yana”, melyen 8 dal volt. Jerry Heil többször is részt vett az ukrán válogatón: először 2020-ban a „Vegan” című dallal, amellyel egészen a döntő hatodik helyéig jutott. Érdekesség, hogy az énekesnő szintén vegán. Később újból benevezett és a 2023-as versenyen a dobogó harmadik fokára léphetett fel a „When God shut the door” művével. Jerry azonban nem adta fel és alyona alyona-val karöltve elindultak a 2024-es Vidbir-en (ukrán Eurovíziós válogató) és meg is nyerték azt, így pedig a jogot is, hogy az országot képviseljék az Eurovíziós Dalversenyen.

„A tavasz kivési útját, nem számít neki, hogy a világ miként nyomja vállát. Az oda elvezető út szeles és köves, de tudnod kell: a saját boldogságod kulcsa a kezedben van. Gyere velem kislány, gyújtsunk fényt. Nem vagyok szent, élő ember vagyok. Terézanya és Mária, a díva velünk van: mezítláb. (…) Amikor kicsik voltunk, kerestük az utat. Az élet tele van kanyarokkal, azoknak számára is, akik elestek. (…) Van, aki fájdalom terhét hordozza magán, hibának tekinti ezeket. (…) Hol van a gyereked? Mi az életed? Az évek csak szállnak és tudnod kell: a vég közel. Lehet, hogy valaki meg akar minket törni (…) Néha nagyon ijesztő és sötét lesz, időnként nehéz is, de az őseid a menyországból mindig veled lesznek.”

Az előadók a Teresa & Maria című dallal arra próbálják emlékeztetni az embereket, hogy mindenki saját szerencséjének kovácsa. Minden díva emberként született, ami arra utal, hogy mindenki kicsiben kezdte és a cselekedeteink azok, amik meghatároznak minket.

Nem titkoltan ez a kedvenc dalaim egyike. Nem tudom mi, de valami nagyon megfogott: valószínű a dallamvilág és Jerry hangja. Nem vagyok rap-párti, de itt úgy érzem, hogy volt helye. Ez az a mű, aminél úgy érzem, hogy hallgatnám még tovább is, mint 3 perc. Ti hogyan vélekedtek az idei ukrán duóról és dalról?

(eurovision.tv, wikipedia.org)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top