ESC Hungary

Interjú

Petruska: Ez a dal segített abban, hogy ne kudarcként, hanem életem egy lezárt, de el nem feledett fejezeteként tekintsek a múltra

Petruska már nem ismeretlen az Eurovízió rajongói számára, 2016-ban ugyanis a Trouble In My Mind című dalával egészen A Dal szuperdöntőjéig jutott. Idén sokunk örömére visszatér, és újra versenybe száll Magyarország Eurovíziós képviseletéért. Az elmúlt évek történéseiről, az új daláról és a versenyről kérdeztem az énekest, aki nagyon részletesen válaszolt a kérdésekre.

2016-ban már indultál a versenyen. Akkor egészen a szuperfináléig meneteltél. Hogyan élted ezt meg? A karriered szempontjából mennyire volt jelentős ez a szép eredmény?

Óriási élmény volt részt venni A Dal 2016-os évadában. Tulajdonképpen az esélytelenek nyugalmával adtam be a jelentkezésemet, mondván kicsit más műfajból jövök, mint a jelentkezők többsége. Így még meglepőbb volt, hogy ilyen szép eredményt értünk el, aminek természetesen nagyon örültünk. Rengeteg új emberhez jutott el a zeném híre, rengetegen ezen a műsoron kezdték el követni a munkásságomat. S ez alatt nem csupán a közönséget, hanem a szervezőket is értem; olyan helyeken koncerteztünk, amire vágytunk korábban.

Mesélj magadról. Mi történt veled azóta?

A műsort követően pár héten belül megjelent a Kapunyitó című, második lemezem, rajta a Trouble in My Mind-al, és számos hasonló hangulatú szerzeménnyel, ezzel az anyaggal turnéztunk 3 éven át Temesvári Bence hegedűssel közösen, s a nagyobb alkalmakkor besegített Dely Domi is, így többször megismételtük A Dalos felállást. Szerepeltünk a Nagy-Szín-Pad című műsorban, ott voltunk a fontosabb fesztiválokon és olyan nagy helyszíneken, mint a Budapest Park. Közben számos különböző műfajból érkező művészekkel kollaboráltam, köztük Boggie-val, Grecsó Krisztiánnal, a Kalákával és Palya Beával. Közben a színfalak mögött is jó nagyot változott az életem az elmúlt 3 évben. Lényegében erről szól a Help Me Out of Here és a márciusban érkező, Reláció című harmadik nagylemezem, amit egyébként, magunk mögött hagyva az akusztikus megszólalást, már teljes zenekarral fogunk élőben bemutatni.

Trouble In My Mind és Help Me Out of Here. Melyik dal áll közelebb a szívedhez?

Nem tudom így összehasonlítani a kettőt. Minden dalom közel áll hozzám, fontos, hogy csak olyat adjak ki a kezeim közül, amit én is szeretek, no meg őszintén tükrözze a gondolataimat. Most a Help Me Out of Here az aktuális, könnyebb lelkesednem az újért, a frissért. Ugyanakkor a „régi” az, amihez már kötődöm én is, a közönség is – teljesen más érzelmeket mozgat meg a kettő.

Hogyan született meg az új dalod?

Véget ért a ’16-os A Dal, megjelent a Kapunyitó album, és azon a tavaszon már elkezdtem ezen a dalon dolgozni, noha tavaly év elején még bőven formáltam. Érdekes dalszerzési élmény ez számomra, mert ennyit még nem ültem egy dalon; vagy hamarabb megszülettek, vagy félbehagytam őket. Itt viszont valamilyen optimista hang azt súgta, kísérletezzek még vele, meg fogom találni a saját elvárásaimnak legmegfelelőbb megoldást. Ez a türelem teljesen új szemléletet hozott be a zeneszerzői gondolkodásomba, amitől szerintem az egész Reláció lemez egy érettebb, férfiasabb produkció lett.

Miről szól a Help Me Out of Here? Mi az üzenete?

Egy hosszú kapcsolatomból való kilépés ihlette a dalt. Akkoriban gyakran mondtam, hogy rádobtam az életemre az atombombát, hiszen ez a pusztító döntés rég nem látott békét hozott az életembe, de milyen áron? Azért küzdöttem, hogy magányosan üldögéljek egy félig felszerelt albérletben?! Ilyen pillanatokban sokat segít, ha ki tudom írni magamból az érzéseket, és persze az sem árt, ha minden körülmény ellenére meglátom a helyzet ironikus, vagy humorosabb oldalát, ezért lett olyan kétértelmű hangulata a zenének is. Üzenetet nem szívesen fogalmazok meg, mert jobban szeretem, ha mindenki a saját magára érvényes olvasatot teszi magáévá. Nekem a dal segített ennek a magánéleti nehézségnek a feldolgozásában, újra meg újra átértékelni, gondolatokat megfogalmazni, nem tabusítani az olykor fájó, vagy bűntudattal teli pillanatokat. Segített abban, hogy ne kudarcként, hanem életem egy lezárt, de el nem feledett fejezeteként tekintsek a múltra, és a tanulságokat levonva léphessek tovább.

Milyen színpadképpel készülsz A Dal színpadára?

Teljesen hagyományos, nem lesz semmi ugrabugra, mert mindnyájan hangszerrel a kézben állunk egy-egy mikrofon előtt, sok mozgási lehetőségünk nincsen. Ilyen esetben szerintem kiemelten fontos, hogy ne csak játsszuk, hanem átéléssel el is meséljük a dalt. Végül is a legfőbb „látványelemünk” a lelkünk.

Mit vársz az idei versenytől?

Azt, hogy felkészülten jelen legyünk, és kiélvezzük minden pillanatát. Úgy érzem, ez a legtöbb, amit várhatok, hiszen az, hogy én jónak tartom a dalomat, még nem jelenti azt, hogy a közönség és a zsűri is így gondolja, erre ráhatásom igazából nincsen. Szóval elvárások helyett inkább vágyak vannak bennem: természetesen örülök, és mindent megteszek azért, hogy minél messzebb jussunk a műsorban, illetve, amit kiemelten fontosnak tartok, hogy akármelyik pontján is ér számunkra véget a történet, legyen szó az elődöntőről vagy akár Izraelről, tudjunk hova esni. És tudunk, mert márciusban jön az új lemez, egy teljesen új fejezet a zenei életemben, számos Help Me Out of Here-hez hasonló dallal, koncertekkel, megújult felállással. Most úgy érzem, emelt fővel állok bármilyen forgatókönyv elé, de persze annak örülnék a legjobban, ha legalább akkorát menne ez a dal is, mint a Trouble in My Mind.

Az Eurovíziót szoktad követni? Vannak kedvenc dalaid, előadóid?

Változó mértékben. Általában az egyszerűbb, frappáns produkciókat szeretem, ahol jobban „hallom” a dalt, jobban érzem az előadót a nagy show-ban.

A jövőre nézve milyen terveid vannak?

Márciusban kijön a fent már említett új lemez, ennek március 29-én lesz a lemezbemutatója Budapesten a Trip hajón. Tavasszal országszerte bemutatjuk az új anyagot, nyáron pedig várnak ránk a fesztiválok. A rákövetkező is izgalmas év lesz, hiszen akkor lesz a 10. évfordulója annak, hogy a saját nevem alatt elkezdtem zenélni. Egyelőre eddig látok, de ez is bőven elég. Nagy megújulás előtt állok most, és ennek remek nyitó állomása lesz A Dal.

Mit üzensz az ESC Hungary olvasóinak?

Le a kalappal ez a remek közösség előtt! Már 2016-ban is nagyon kellemes meglepetésként ért, hogy egy előválogatós mezőnyt is ilyen kiemelt érdeklődéssel fogadtok. Nagyon sok erőt adtok ezzel nekem!

Petruska korábbi, 2016-os dalát ide kattintva hallgathatjátok meg.

Petruskának köszönjük szépen az interjút, a versenyben pedig sok sikert kívánunk!

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top