ESC Hungary

Napi Eurovízió 2017

Napi Eurovízió 2017: Svédország

Svédország 1958-ban csatlakozott a versengéshez, eddig pedig 6 győzelemmel rendelkeznek: 1974-ben az ABBA, 1984-ben a Herreys, 1991-ben Carola, 1999-ben Charlotte Nilsson, 2012-ben Loreen és legutóbb 2015-ben pedig Måns Zelmerlöw nyert. Idei indulójuk Robin Bengtsson, aki többek közt Loreent is megelőzte, dalának címe pedig az I can’t go on (Nem tudok továbblépni).

Robin 13 évesen gitáron kezdett tanulni miután évekig trombitált. 2008-ban, mindössze 17 évesen elindult a svéd Idol tehetségkutatók, ahol a zsűri tagjait teljesen lenyűgözte érett hangjával. Mindenki egyetértett, hogy van valami nagyon speciális és figyelemreméltő a hangjában és a személyiségében. Azóta a saját bandájával bejárta már Svédországot, írt megannyi zenét és több kislemezt is megjelentett, valamint mindezek hatására óriási tapasztalatott gyűjtött össze az évek során.

A 2016-os Melodifestivalenen is indult a Constellation Prize című dallal, amivel akkor az 5. helyre futott be. Azóta dupla platina lett a kislemez és rengetegszer játszották a rádiókban, televíziókban. Idén még egyszer elindult a svéd nemzeti döntőn és sikerült is a kitűzött cél: 2017-ben ő képviselheti Svédországot a 62., Kijevben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalversenyen.

A dal szerzői

Robin Stjernberg a dal egyik szövegírója és szerzője, aki 2013-ban megnyerte a svéd nemzeti döntőt és így a You című dallal képviselte hazáját.

David Kreuger egy nemzetközileg ismert és elismert svéd zeneszerző és producer. Olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint a Backstreet Boys, Britney Spears, Westlife, Il Divo, Boyzone, valamint a 2014-es svéd dal, az Undo írói között volt, melyet Sanna Nielsen adott elő.

Hamed K-One Pirouzpanah is egy svéd zeneszerző és producer, iráni gyökerekkel. Három 2014-es Melodifestivalen dal társszerzője: Undo (Sanna Nielsen), Yes We Can (Oscar Zia) és a Blame it on the disco (Alcazar). Mindhárom dal egyenes ágon jutott a válogató döntőjébe, valamint az Undo meg is nyerte azt és képvisele Svédországot Koppenhágában (itt a 3. helyen végzett).

Dalszöveg-elemzés: Robin több alkalommal is kijelenti: Ez így nem mehet tovább. Párjától annyira ámulatba esik, hogy egyetlen tekintetétől libabőrös lesz. Haza akarja vinni, teljesen elkábítja a lány, sőt le akar vetkőzni, de nem szeretné, hogy félreértsék: a lány egyszerűen egy jobb emberré teszi őt. Ez nem mehet így tovább, főleg, hogy a lány annyira jól néz ki, hogy Robin mindent megtesz neki.

Személyes vélemény: A svédek az elmúlt néhány évben sorra küldik a jobbnál jobb dalokat, nem véletlen, hogy még 2 győzelem és lenyomják a rekordtartó Írországot, aki az utóbbi években nem örvend túl nagy sikernek. Affelől kétségem sincs, hogy a svédek döntőznek vagy sem, sőt, az olaszok mellett őket tartom a másik nagy esélyesnek, hogy megnyerik a versenyt.

Forrás: eurovision.tv

ESC Hungary Kijevben: Robin Bengtsson interjú

About Author

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top