ESC Hungary

Napi Eurovízió 2017

Napi Eurovízió 2017: Svédország

Svédország 1958-ban csatlakozott a versengéshez, eddig pedig 6 győzelemmel rendelkeznek: 1974-ben az ABBA, 1984-ben a Herreys, 1991-ben Carola, 1999-ben Charlotte Nilsson, 2012-ben Loreen és legutóbb 2015-ben pedig Måns Zelmerlöw nyert. Idei indulójuk Robin Bengtsson, aki többek közt Loreent is megelőzte, dalának címe pedig az I can’t go on (Nem tudok továbblépni).

Robin 13 évesen gitáron kezdett tanulni miután évekig trombitált. 2008-ban, mindössze 17 évesen elindult a svéd Idol tehetségkutatók, ahol a zsűri tagjait teljesen lenyűgözte érett hangjával. Mindenki egyetértett, hogy van valami nagyon speciális és figyelemreméltő a hangjában és a személyiségében. Azóta a saját bandájával bejárta már Svédországot, írt megannyi zenét és több kislemezt is megjelentett, valamint mindezek hatására óriási tapasztalatott gyűjtött össze az évek során.

A 2016-os Melodifestivalenen is indult a Constellation Prize című dallal, amivel akkor az 5. helyre futott be. Azóta dupla platina lett a kislemez és rengetegszer játszották a rádiókban, televíziókban. Idén még egyszer elindult a svéd nemzeti döntőn és sikerült is a kitűzött cél: 2017-ben ő képviselheti Svédországot a 62., Kijevben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalversenyen.

A dal szerzői

Robin Stjernberg a dal egyik szövegírója és szerzője, aki 2013-ban megnyerte a svéd nemzeti döntőt és így a You című dallal képviselte hazáját.

David Kreuger egy nemzetközileg ismert és elismert svéd zeneszerző és producer. Olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint a Backstreet Boys, Britney Spears, Westlife, Il Divo, Boyzone, valamint a 2014-es svéd dal, az Undo írói között volt, melyet Sanna Nielsen adott elő.

Hamed K-One Pirouzpanah is egy svéd zeneszerző és producer, iráni gyökerekkel. Három 2014-es Melodifestivalen dal társszerzője: Undo (Sanna Nielsen), Yes We Can (Oscar Zia) és a Blame it on the disco (Alcazar). Mindhárom dal egyenes ágon jutott a válogató döntőjébe, valamint az Undo meg is nyerte azt és képvisele Svédországot Koppenhágában (itt a 3. helyen végzett).

Dalszöveg-elemzés: Robin több alkalommal is kijelenti: Ez így nem mehet tovább. Párjától annyira ámulatba esik, hogy egyetlen tekintetétől libabőrös lesz. Haza akarja vinni, teljesen elkábítja a lány, sőt le akar vetkőzni, de nem szeretné, hogy félreértsék: a lány egyszerűen egy jobb emberré teszi őt. Ez nem mehet így tovább, főleg, hogy a lány annyira jól néz ki, hogy Robin mindent megtesz neki.

Személyes vélemény: A svédek az elmúlt néhány évben sorra küldik a jobbnál jobb dalokat, nem véletlen, hogy még 2 győzelem és lenyomják a rekordtartó Írországot, aki az utóbbi években nem örvend túl nagy sikernek. Affelől kétségem sincs, hogy a svédek döntőznek vagy sem, sőt, az olaszok mellett őket tartom a másik nagy esélyesnek, hogy megnyerik a versenyt.

Forrás: eurovision.tv

ESC Hungary Kijevben: Robin Bengtsson interjú

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top