ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Luxemburg

Gretel S. Díaz
(c) Gretel S. Diaz /RTL/EBU

Luxemburg már a legelső, 1956-os versenyen is részt vett, sőt egy évet leszámítva (1959) mindig küldtek előadót az Eurovízióra egészen 1993-ig. Az országot 5 győzelem jellemzi: 1961, 1965, 1972, 1973 és 1983. Az 1994-es versenyen több kelet-európai ország is jelezte érdeklődését az Eurovízió iránt (köztünk hazánk is). Ennek az volt a következménye, hogy az utóbbi évek nem túl előkelő helyezései miatt több korábbi résztvevő ország is kihagyni kényszerült a ’94-es versengést. Amikor újra megnyílt a lehetőség a résztvételre 1995-ben, akkor pedig az ország mondott nemet rá. Ezt követően pedig 1994 és 2023 között egyáltalán nem vett részt Luxemburg az Eurovízión, főként a magas résztvételi költségekre hivatkozva. Ám idén bekövetkezett az, amire sokan vártak: a luxemburgi RTL bejelentette, hogy 3 évtizednyi kihagyás után újra indítanak versenyzőt. Aki végül nem más, mint a 23 éves Tali lett, a Fighter (Harcos) című dallal.

Tali Golergant énekesnő és énektanár 2000 novemberében született Izraelben. Szüleivel többször is költöztek: éltek Chilében, Argentínában és más országokban is, de végül Luxemburgban kötöttek ki. 7 évesen kezdett el zongorázni, 12 évesen pedig énekelni, dalokat írni és színházi darabokban játszani. Később New Yorkba költözött, ahol jelenleg is a Marymount Manhattan College tanulója és musical színházi szakra jár. Folyékonyan beszél angolul, héberül és spanyolul, de tud franciául és németül is.

Tali első dala 16 éves korában jelent meg, amit 2021-ben követett debütáló kislemeze, a Lose you (Elveszteni téged). Zenekarával több New York-i helyszínen is fellépett, sőt színésznőként játszott több musicalben is: a Hegedűs a háztetőn, a Carrie és a Nyomorultak darabokban. Jelenleg is dolgozik debütáló nagylemezén, ám ezúttal új bandájával, a Blue Stripes-sal. Zenei stílusát a pop, az indie és az R&B keveréke jellemzi, inspirációnak tekinti Lizzy McAlpine-t, Sara Bareilles-t és Lady Gaga-t.

2023 decemberében ő volt az egyike azon 8 előadónak, akiket kiválasztottak a luxemburgi nemzeti válogatóra. Megnyerte a versenyt és így elnyerte a jogot is Fighter (Harcos) című dalával arra, hogy az országot képviselje, 1993 óta először.

„Már nem vagy 20 éves, nincs időd arra, hogy gyerekként viselkedj, hogy csak bulizz. Nincs pénzed, nincs lendületed és tényleg a vesztedbe rohansz. Hallom a távolban a halvány hangot, egy szirén dalát, ami azt mondja, hogy jöjjek, haladjak, megfogja a kezem és magával visz. Aztán azt mondja nekem lágyan: Gyere, nem hagyom, hogy búslakodj. Tudom, hogy harcos vagy. Tartsd a szívedben a téged körülvevő szerelmet. Tudom, hogy harcos vagy. És hallom a távolban a hangot, hogy folyton azt ismétli: hova mész?”

A dal arról szól, hogyha valaki igazán kitartó, küzd az álmaiért és nem adja fel, az előbb-utóbb célt ér. Szívesen hallgatom Tali dalát, tetszik a francia nyelv is, ám kiemelkedőnek nem tartom a Fighter-t. Egy döntőre látok esélyt, de szerintem nem ez fogja elhozni Luxemburgnak az újann győzelmét. Az énekesnő az első elődöntő utolsójaként lép színpadra.

Ti mit gondoltok a Fighter-ről és Luxemburg visszatéréséről?

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top