ESC Hungary

Napi Eurovízió 2024

Napi Eurovízió 2024: Portugália

(C) RTP/EBU/eurovision.tv

Portugália 1964-ben vett részt először az Eurovíziós dalfesztiválon, eddig összesen 54 alkalommal. Nem volt túl sikeres a kezdet, az első alkalommal az utolsó helyen végzett az ország. 2000 előtt a legjobb helyezésük egy hatodik hely volt 1996-ból. A minden elsöprő sikerre egészen 2017-ig kellett várnia Portugáliának, amikor Salvador Sobral győzedelmeskedett, és elhozta a versenyt Lisszabonba.

Portugáliát idén a 29 éves Iolanda Costa képviseli. Iolanada már igen korán nagy érdeklődést mutatott a zene iránt, szüleinek köszönhetően zenei tanulmányokba kezdett. Helyi bárokban és tehetségkutatókban próbálkozott, de a siker valamiért váratott magára. Ezt követően Londonba költözött, a Sussexi Egyetemen zeneszerzést tanult. 2022-ben debütált a Festival da Cançãon, ekkor viszont még csak Blacci versenydalának társszerzőjeként. Előadóként idén válogatták be a versenyzők közé, Grito (Kiáltás) című dalával pedig a kezdetektől az egyik legnagyobb esélyesként tartották számon. A zsűrinél első helyen végzett, a közönségszavazáson pedig második lett, de az összesítésben ő tudhatta magáénak a győzelmet.

Dalát személyes tapasztalat ihlette. A dal a mentális egészségéért való küzdelemről szól, hogyan találta meg Iolanda a bátorságot és az erőt, hogy tovább küzdjön, amikor minden ellene volt. Szeretne reményt adni azoknak, akik alacsony önbecsüléssel és mentális egészségügyi problémákkal küzdenek. Talán mindenki harcol és néha legyőzöttnek érzi magát, de mindig van egy bennünk égő láng, ami táplálnunk kell.

Portugália egy kicsit mindig mást küld, mint a mezőny nagy része. Rizikós vállalás, de az biztos, hogy egyedi dalok képviselik az országot már sokadik éve. Iolanda sikere leginkább azon fog múlni, hogy képes lesz-e megteremteni a pillanatot. Át tudja-e majd adni azokat az érzelmeket, amiket megfogalmazott ebbe a dalban? A személyes kötődés mindenképp segítheti ebben.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top