ESC Hungary

Rajongunk

Amerikai Dalfesztivál 2022: A döntő eredménye, Christer Björkman a jövőbeli tervekről és Kanadáról

Május 9-én véget ért az Amerikai Dalfesztivál (ASC) első évada. Nagyon sok időbe került, amíg az Eurovízió alapötletét át lehetett ültetni versenyformátum képében egy másik kontinensre, de végül 50% Eurovízió és 50% USA hatású (sok reklám, nagy tánckar a show-hoz, a versenydalok nem pörögtek egymás után) keveréket kaptuk 8 hétfőn keresztül. Vagyis inkább szerda, mert az első két hetet leszámítva szerdán volt az ASC világpremierje a YouTube-on. Az élő európai közvetítés hiánya nagy kár, de talán ez majd változik később, ha lesz második évad. Aki még nem látta a döntőt, annak itt a link, de figyelem: a cikk vége teli lesz spoilerekkel, a végeredmény is meg fog jelenni.

A döntő rajtsorrendje
01 Connecticut: Michael Bolton – Beautiful World
02 North Dakota: Chloe Fredericks – Can’t Make You Love Me
03 Texas: Grant Knoche – Mr. Independent
04 Alabama: Ni/Co – The Difference
05 Kentucky: Jordan Smith – Sparrow
06 Washington: Allen Stone – A Bit of Both
07 American Samoa: Tenelle – Full Circle
08 Oklahoma: AleXa – Wonderland
09 Tennessee: Tyler Braden – Seventeen
10 Colorado: Riker Lynch – Feel The Love

Korábban már foglalkoztunk a verseny nézettségével. Nos a nyitófordulóhoz képest szűk 1 millió néző hiányzott a döntőről: a tévé előtt ülők közül 2,04 millióan (0,33% share a 18-49 évesek körében) választották az Amerikai Dalfesztivál izgalmait.

Az igazi nagy kapocs az ASC egyik társproducere, Mr. Melodifestivalen, azaz Christer Björkman, aki már most, a nézettségi mutatók ellenére Kanadába szeretné importálni az Eurovíziót. Christer Björkman azt mondta az Expressen című lapban megjelent interjúban, hogy a műsort nagy tapssal fogadták a hűséges nézők, az egyik műsorvezetőt, Kelly Clarksont pedig a legjobb műsorvezető díjra jelölték a kritikusok választása díjátadón. Viszont a nézettségi adatok nem alakultak ilyen fényesen. Christer erre úgy reagált, hogy a végére feljebb jöttek a számok, de ezen egyáltalán nem volt meglepődve. „Ez a műsor nagyon másfajta azokhoz képest, ahol a nézők azt szokták meg, hogy mindig van egy zsűri, ami hírességeket vagy tehetségeket értékel. Ha visszamegyünk 2002-be, amikor megváltoztattuk a Melodifestivalen formátumát, három évadot kellett várni, mire berobbant.” Christer Björkman még nem tudja, hogy lesz-e második évada az Amerikai Dalfesztiválnak, de több hónapos Los Angeles-i munka után az „Eurovíziós Dalfesztivál Kanada” megvalósításán fog dolgozni, aminek a premierjét 2023-ra tervezik. A fesztiválon a föderáció 10 tartománya és 3 területe venne részt válogató fordulókkal, elődöntőkkel és végül a nagy döntővel. A svéd Martin Österdahl, a kanadai projekt vezetője nagyon örül, hogy a legjobb partnerekkel állnak neki „ennek a csodálatos jelenségnek az új verziójához”.

Visszatérve az Amerikai Dalfesztivál 2022-re, a döntő kezdetéhez képest bő 24 órával hamarabb kezdődött el a közönség szavazása, és időzónától függetlenül ezúttal élőben ment az egész országban a döntő, az utolsó dal elhangzása után zárták a szavazást. A szavazatokat az NBC appján, az NBC weboldalán és a TikTokon is le lehetett adni. A verseny nyitányában végre voltak vendégprodukciók, a két házigazdának, Kelly Clarksonnak és Snoop Doggnak köszönhetően, de a szavazási szünetben is volt vendégfellépő. A döntő résztvevői közül Allen Stone nem volt élőben a helyszínen személyes okok miatt, ezért az ő produkciója felvételről ment. A fesztivál trófeája hasonlít az Eurovízió trófeájára: valamivel kisebb, de a mikrofon arany színű. A fesztivál szignálja helyett ezúttal az összekötő részekben az ASC elődöntős résztvevőinek dalrészleteit játszotta a DJ.

A zsűri pontjait összesítve jelentették be a pontbemondók, ahol általában 5 állam alkotott egy régiót. Sok pontbemondó az elődöntők egyikén résztvevő előadó volt. Lássuk a zsűrik 12 pontjait!

Középnyugat Washingtonnak adta a 12 pontot.
A felső déli államok Tennesseenek adták a 12 pontot.
New England államai Washingtonnak adták a 12 pontot.
Az alföld államai Alabamának adták a 12 pontot.
A hegyvidék államai Washingtonnak adták a 12 pontot.
Az alsó déli államok Kentuckynak adták a 12 pontot.
A Közép-atlanti államok Washingtonnak adták a 12 pontot.
A csatolt területek Tennesseenek adták a 12 pontot.
A délnyugati államok Washingtonnak adták a 12 pontot.
A Csendes-óceáni nyugat államai Washingtonnak adták a 12 pontot.

Így a zsűri kedvence a washingtoni Allen Stone lett.

A közönségszavazás:
710 pont Oklahomának (ebből 56-ot adott a zsűri)
503 pont Colorado-nak (25 a zsűritől)
407 pont Kentucky-nak (79 a zsűritől
366 pont Texasnak (42 a zsűritől)
359 pont Washingtonnak (105 a zsűritől)
342 pont American Samoának (37 a zsűritől)
338 pont Connecticutnak (40 a zsűritől)
286 pont Alabamának (60 a zsűritől)
267 pont North Dakotának (48 a zsűritől)
251 pont Tennesseenek (88 a zsűritől)

A döntőt AleXa nyerte a Wonderland című dallal. AleXa (알렉사) egy K-Pop énekes, táncos, dalszövegíró, Oklahomában született és 21 éves koráig ott is élt. Majdnem félmillióan szavaztak rá a Rising Legends című online tehetségkutatóban. 2019-ben a Bomb című K-Pop dalával debütált, ami majdnem 22 milliós nézettséget ért el, és a Billboard’s World Digital Song Sales chart 7. helyéig sikerült eljutnia.

(expressen.se, oikotimes.co.uk)

About Author

Amerikai Dalfesztivál 2022: A döntő eredménye, Christer Björkman a jövőbeli tervekről és Kanadáról
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top