ESC Hungary

Rajongunk

Amerikai Dalfesztivál 2022: A döntő eredménye, Christer Björkman a jövőbeli tervekről és Kanadáról

Május 9-én véget ért az Amerikai Dalfesztivál (ASC) első évada. Nagyon sok időbe került, amíg az Eurovízió alapötletét át lehetett ültetni versenyformátum képében egy másik kontinensre, de végül 50% Eurovízió és 50% USA hatású (sok reklám, nagy tánckar a show-hoz, a versenydalok nem pörögtek egymás után) keveréket kaptuk 8 hétfőn keresztül. Vagyis inkább szerda, mert az első két hetet leszámítva szerdán volt az ASC világpremierje a YouTube-on. Az élő európai közvetítés hiánya nagy kár, de talán ez majd változik később, ha lesz második évad. Aki még nem látta a döntőt, annak itt a link, de figyelem: a cikk vége teli lesz spoilerekkel, a végeredmény is meg fog jelenni.

A döntő rajtsorrendje
01 Connecticut: Michael Bolton – Beautiful World
02 North Dakota: Chloe Fredericks – Can’t Make You Love Me
03 Texas: Grant Knoche – Mr. Independent
04 Alabama: Ni/Co – The Difference
05 Kentucky: Jordan Smith – Sparrow
06 Washington: Allen Stone – A Bit of Both
07 American Samoa: Tenelle – Full Circle
08 Oklahoma: AleXa – Wonderland
09 Tennessee: Tyler Braden – Seventeen
10 Colorado: Riker Lynch – Feel The Love

Korábban már foglalkoztunk a verseny nézettségével. Nos a nyitófordulóhoz képest szűk 1 millió néző hiányzott a döntőről: a tévé előtt ülők közül 2,04 millióan (0,33% share a 18-49 évesek körében) választották az Amerikai Dalfesztivál izgalmait.

Az igazi nagy kapocs az ASC egyik társproducere, Mr. Melodifestivalen, azaz Christer Björkman, aki már most, a nézettségi mutatók ellenére Kanadába szeretné importálni az Eurovíziót. Christer Björkman azt mondta az Expressen című lapban megjelent interjúban, hogy a műsort nagy tapssal fogadták a hűséges nézők, az egyik műsorvezetőt, Kelly Clarksont pedig a legjobb műsorvezető díjra jelölték a kritikusok választása díjátadón. Viszont a nézettségi adatok nem alakultak ilyen fényesen. Christer erre úgy reagált, hogy a végére feljebb jöttek a számok, de ezen egyáltalán nem volt meglepődve. „Ez a műsor nagyon másfajta azokhoz képest, ahol a nézők azt szokták meg, hogy mindig van egy zsűri, ami hírességeket vagy tehetségeket értékel. Ha visszamegyünk 2002-be, amikor megváltoztattuk a Melodifestivalen formátumát, három évadot kellett várni, mire berobbant.” Christer Björkman még nem tudja, hogy lesz-e második évada az Amerikai Dalfesztiválnak, de több hónapos Los Angeles-i munka után az „Eurovíziós Dalfesztivál Kanada” megvalósításán fog dolgozni, aminek a premierjét 2023-ra tervezik. A fesztiválon a föderáció 10 tartománya és 3 területe venne részt válogató fordulókkal, elődöntőkkel és végül a nagy döntővel. A svéd Martin Österdahl, a kanadai projekt vezetője nagyon örül, hogy a legjobb partnerekkel állnak neki „ennek a csodálatos jelenségnek az új verziójához”.

Visszatérve az Amerikai Dalfesztivál 2022-re, a döntő kezdetéhez képest bő 24 órával hamarabb kezdődött el a közönség szavazása, és időzónától függetlenül ezúttal élőben ment az egész országban a döntő, az utolsó dal elhangzása után zárták a szavazást. A szavazatokat az NBC appján, az NBC weboldalán és a TikTokon is le lehetett adni. A verseny nyitányában végre voltak vendégprodukciók, a két házigazdának, Kelly Clarksonnak és Snoop Doggnak köszönhetően, de a szavazási szünetben is volt vendégfellépő. A döntő résztvevői közül Allen Stone nem volt élőben a helyszínen személyes okok miatt, ezért az ő produkciója felvételről ment. A fesztivál trófeája hasonlít az Eurovízió trófeájára: valamivel kisebb, de a mikrofon arany színű. A fesztivál szignálja helyett ezúttal az összekötő részekben az ASC elődöntős résztvevőinek dalrészleteit játszotta a DJ.

A zsűri pontjait összesítve jelentették be a pontbemondók, ahol általában 5 állam alkotott egy régiót. Sok pontbemondó az elődöntők egyikén résztvevő előadó volt. Lássuk a zsűrik 12 pontjait!

Középnyugat Washingtonnak adta a 12 pontot.
A felső déli államok Tennesseenek adták a 12 pontot.
New England államai Washingtonnak adták a 12 pontot.
Az alföld államai Alabamának adták a 12 pontot.
A hegyvidék államai Washingtonnak adták a 12 pontot.
Az alsó déli államok Kentuckynak adták a 12 pontot.
A Közép-atlanti államok Washingtonnak adták a 12 pontot.
A csatolt területek Tennesseenek adták a 12 pontot.
A délnyugati államok Washingtonnak adták a 12 pontot.
A Csendes-óceáni nyugat államai Washingtonnak adták a 12 pontot.

Így a zsűri kedvence a washingtoni Allen Stone lett.

A közönségszavazás:
710 pont Oklahomának (ebből 56-ot adott a zsűri)
503 pont Colorado-nak (25 a zsűritől)
407 pont Kentucky-nak (79 a zsűritől
366 pont Texasnak (42 a zsűritől)
359 pont Washingtonnak (105 a zsűritől)
342 pont American Samoának (37 a zsűritől)
338 pont Connecticutnak (40 a zsűritől)
286 pont Alabamának (60 a zsűritől)
267 pont North Dakotának (48 a zsűritől)
251 pont Tennesseenek (88 a zsűritől)

A döntőt AleXa nyerte a Wonderland című dallal. AleXa (알렉사) egy K-Pop énekes, táncos, dalszövegíró, Oklahomában született és 21 éves koráig ott is élt. Majdnem félmillióan szavaztak rá a Rising Legends című online tehetségkutatóban. 2019-ben a Bomb című K-Pop dalával debütált, ami majdnem 22 milliós nézettséget ért el, és a Billboard’s World Digital Song Sales chart 7. helyéig sikerült eljutnia.

(expressen.se, oikotimes.co.uk)

About Author

Amerikai Dalfesztivál 2022: A döntő eredménye, Christer Björkman a jövőbeli tervekről és Kanadáról
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top