ESC Hungary

Az Eurovízió sztárjai

Elhunyt Vlatko Ilievski, macedón énekes

Eurovíziós családunk sajnos ismét szegényebb lett egy taggal. France Gall januári és Lys Assia márciusi halála után a napokban kaptuk a szomorú hírt arról, hogy a 2011-es düsszeldorfi versenyen résztvevő, Macedónia egyik legkedveltebb és legsikeresebb rock énekese, Vlatko Ilievski elhunyt. Toše Proeski 2007-es és Esma Redžepova 2016-os halálát követően ő már a 3. macedón eurovíziós előadó, aki eltávozott közülünk. A 33 éves énekes-színészre július 6-án Szkopjéban, a saját autójában találtak rá, halálának oka eddig ismeretlen.

Vlatko 1985. július 2-án született Szkopjéban. 12 évesen kezdett el gitározni és énekelni. 2000-ben egy nemzeti rock fesztiválon együttesével két díjban részesült. Sikereinek köszönhetően többen is felfigyeltek tehetségére, így 15 évesen a nagy sikerű Moral együttes énekese lett. Ebben az időszakban nagy népszerűségnek örvendett, kinézete és hangja miatt a macedón Bon Jovinak nevezték. 2003-ban megjelent a zenekar „Koga Patuvam” című lemeze, mely meghozta számukra a nagy áttörést. Együttesével 2005-ben a Deep Purple előzenekaraként lépett fel Macedóniában. 2007-ben szólókarrierbe kezdett, pályafutása alatt 2 saját albumot adott ki. „Uste si mi ti” című dalával számos nemzeti és nemzetközi sikert ért el, szóló karrierje során többször is részt vett a Macedóniában nagy népszerűségnek örvendő Ohrid, Mak és Szkopje Fesztiválokon. Első szóló koncertjét 2010-ben adta a Boris Trajkovski Sport Centerben, 10 ezer néző előtt. Ugyanebben az évben elindult a macedón Eurovíziós válogatón, ahol „Sreka” című dalával a 2. helyen végzett.

A következő évben már nagyobb sikerrel járt, „Rusinka” című dalával ő képviselhette hazáját Európa legnagyobb zenei megmérettetésén. Bár a második elődöntőben csak a 16. helyen végzett, de dalával és előadásával sok rajongót szerzett magának. A dal egy olyan gyönyörű orosz lányról szól, akibe a macedón fiú első látásra beleszeret és mivel a nyelvi különbségek miatt nem értik egymást, a fiú megígéri neki, hogy megtanul oroszul, egy kis vodka és rakija (brandy) segítségével.

Vlatko 2014-ben ismét részt vett a Szkopje-feszten, de „Sever Jug” című dalával akkor nem sikerült kijutnia az Eurovízióra.

Nyugodj békében, Vlatko!

(esctoday.com)

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top