ESC Hungary

Az Eurovízió sztárjai

Elhunyt Vlatko Ilievski, macedón énekes

Eurovíziós családunk sajnos ismét szegényebb lett egy taggal. France Gall januári és Lys Assia márciusi halála után a napokban kaptuk a szomorú hírt arról, hogy a 2011-es düsszeldorfi versenyen résztvevő, Macedónia egyik legkedveltebb és legsikeresebb rock énekese, Vlatko Ilievski elhunyt. Toše Proeski 2007-es és Esma Redžepova 2016-os halálát követően ő már a 3. macedón eurovíziós előadó, aki eltávozott közülünk. A 33 éves énekes-színészre július 6-án Szkopjéban, a saját autójában találtak rá, halálának oka eddig ismeretlen.

Vlatko 1985. július 2-án született Szkopjéban. 12 évesen kezdett el gitározni és énekelni. 2000-ben egy nemzeti rock fesztiválon együttesével két díjban részesült. Sikereinek köszönhetően többen is felfigyeltek tehetségére, így 15 évesen a nagy sikerű Moral együttes énekese lett. Ebben az időszakban nagy népszerűségnek örvendett, kinézete és hangja miatt a macedón Bon Jovinak nevezték. 2003-ban megjelent a zenekar „Koga Patuvam” című lemeze, mely meghozta számukra a nagy áttörést. Együttesével 2005-ben a Deep Purple előzenekaraként lépett fel Macedóniában. 2007-ben szólókarrierbe kezdett, pályafutása alatt 2 saját albumot adott ki. „Uste si mi ti” című dalával számos nemzeti és nemzetközi sikert ért el, szóló karrierje során többször is részt vett a Macedóniában nagy népszerűségnek örvendő Ohrid, Mak és Szkopje Fesztiválokon. Első szóló koncertjét 2010-ben adta a Boris Trajkovski Sport Centerben, 10 ezer néző előtt. Ugyanebben az évben elindult a macedón Eurovíziós válogatón, ahol „Sreka” című dalával a 2. helyen végzett.

A következő évben már nagyobb sikerrel járt, „Rusinka” című dalával ő képviselhette hazáját Európa legnagyobb zenei megmérettetésén. Bár a második elődöntőben csak a 16. helyen végzett, de dalával és előadásával sok rajongót szerzett magának. A dal egy olyan gyönyörű orosz lányról szól, akibe a macedón fiú első látásra beleszeret és mivel a nyelvi különbségek miatt nem értik egymást, a fiú megígéri neki, hogy megtanul oroszul, egy kis vodka és rakija (brandy) segítségével.

Vlatko 2014-ben ismét részt vett a Szkopje-feszten, de „Sever Jug” című dalával akkor nem sikerült kijutnia az Eurovízióra.

Nyugodj békében, Vlatko!

(esctoday.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top