ESC Hungary

Eurovízió 2019

Eurovízió 2019: Albánia dalt választ a hétvégén

Közeledik a karácsony, vele együtt pedig a nagy népszerűségnek örvendő Festivali i Këngës. Az 1962 óta minden év decemberében megrendezett fesztivál Albánia 2004-es Eurovíziós debütálása óta nemzeti válogatóként is funkcionál. A korábbi évekhez hasonlóan most is 3 éjszakán keresztül követhetjük a versenyt, melyre 54 versenydal érkezett be, de ebből 22-t hallhatunk csak az élő adásban. A két elődöntőt december 20-án és 21-én, míg a döntőt 22-én rendezik. A fesztivál formátuma idén változik kicsit, a szervezők megpróbálják fiatalítani és frissíteni a műsort, ennek érdekében 15 tiranai gimnázium/középiskola legjobb 10 tanulója zsűriként szavaz majd, így megismerhetjük a fiatalabb korosztály zenei ízlését is. A szavazatukat később nyilvánosságra hozzák, de a végeredménybe nem számítják bele. A döntőben a szakmai zsűri dönti el, hogy ki léphet Eugent Bushpepa nyomdokaiba és próbálhatja meg túlszárnyalni a 11. helyezését. Csütörtökön az előadók a korábban megszokott módon, zenekar kíséretében énekelnek, pénteken viszont már élő zene nélkül adják elő az Eurovízióra szánt daluk végleges verzióját.

Az 57. Festivali i Këngës első adásának fellépési sorrendjét december 5-én, sorsolás útján határozták meg:

 1. Bojken Lako – Jeto jetën
 2. Alar Band – Dashuria nuk mjafto
 3. Lidia Lufi – Rrëfehem
 4. Kujtim Prodani – Babela
 5. Gjergj Leka – Një ditë tjetër
 6. Dilan Reka – Karma
 7. Mirud – Nënë
 8. Soni Malaj – Më e fortë
 9. Jonida Maliqi – Ktheju tokës
 10. Elton Deda – Qetësisht
 11. Elona Islamaj – Në këtë botë kalmitarë
 12. Klodiana Vata – Mbrëmje e pafund
 13. Klint Çollaku – Me jetë
 14. Artemisa Mithi & Febi Shkurti – Dua ta besoj
 15. Kelly – A më ndjen
 16. Bruno Pollogati – Nuk ka stop
 17. Marko Strazimiri & Imbro – Leyla
 18. Lorela Sejdini – Vetmi
 19. Eliza Hoxha – Peng
 20. Eranda Libohova – 100 pyetje
 21. Aurel Thëllimi – Të dua ty
 22. Orgesa Zaimi – Hije

A fellépők között több ismerős név is található: Bojken Lako, Dilan Reka, Elton Deda, Artemisa Mithi, Lorela Sejdini és Orgesa Zaimi is szerepelt már a korábbi versenyeken. Artemisa és Febi duettje Vikena Kamenica dalát váltja, az énekesnő egyéb elfoglaltságaira hivatkozva visszalépett a fellépéstől.

A műsor egyik házigazdája a kedvelt színész, Viktor Zhusti, aki 47 év után vezeti újra a fesztivált. Segítőtársa, az albán felmenőkkel rendelkező, de Torontóban született, 22 éves színész-énekesnő, Ana Gojla lesz. Az első adás során fellép Olaszország 2018-as Eurovíziós képviselője, Ermal Meta, aki Fabrizio Moroval az 5. helyen végzett Lisszabonban. Ermal Albániában született, 13 éves korában emigrált a családja Olaszországba. A második éjszakán Ana Gojla készül nekünk egy különleges előadással, míg a döntő sztárvendégei Gaqo Cako és Fatos Arapi, valamit a 12 éves, koszovói születésű, „France Got Talent 2014” győztese, Erza Muqolli lesz. A háttér vokalisták közül Marina Curti és Bledi Polena korábban is szerepelt már a fesztivál során, utóbbi 2011-ben versenyzőként is, Ambra Devolli és Xhoni Jesku pedig Eneda Tarifa háttérénekese volt 2016-ban.

A verseny ezen a linken lesz megtekinthető 20:45-től.

Frissítés 2018.12.21.

A döntő fellépési sorrendje:

 1. Dilan Reka – Karma
 2. Gjergj Leka – Besoj
 3. Orgesa Zaimi – Hije
 4. Lidia Lufi – Rrëfehem
 5. Soni Malaj – Më e fortë
 6. Elton Deda – Qetësisht
 7. Eliza Hoxha – Peng
 8. Marko Strazimiri & Imbro – Leyla
 9. Jonida Maliqi – Ktheju tokës
 10. Bojken Lako – Jeto jetën
 11. Klint Çollaku – Me jetë
 12. Eranda Libohova – 100 pyetje
 13. Alar Band – Dashuria nuk mjafto
 14. Artemisa Mithi & Febi Shkurti – Dua ta besoj

(esckaz.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top