ESC Hungary

Eurovízió 2019

Eurovízió 2019: Melodifestivalen döntő ma este

Hivatalosan is végéhez ér a nemzeti válogatók szezonja. Idén összesen 29 ország rendezett (Ukrajnával együtt) valamilyen Eurovízióhoz köthető válogató show műsort, aminek köszönhetően több mint 420 dalt ismerhettünk meg.

Ezen az estén Svédország áll a rajongók figyelmének középpontjában, ugyanis ez lesz a legutolsó nemzeti döntő a 2019-es felkészülési szezonban.

Négy elődöntő és egy második esély forduló után, ma este már csak a legjobb 12 produkció állhat színpadra. A győztest idén egy új szavazási rendszer segítségével választják ki.

A Melodifestivalen 2019 versenyzői fellépési sorrendben:

 1. Norrsken – Jon Henrik Fjällgren
 2. Torn – Lisa Ajax
 3. Hello – Mohombi
 4. Victorious – Lina Hedlund
 5. On My Own – Bishara
 6. Ashes to Ashes – Anna Bergendahl
 7. Chasing Rivers – Nano
 8. Hold You – Hanna Ferm & LIAMOO
 9. I Do Me – Malou Prytz
 10. Too Late For Love – John Lundvik
 11. Not With Me – Wiktoria
 12. I Do – Arvingarna

Szavaz egy nyolctagú nemzetközi zsűri melynek tagjai: Portugália, Ausztria, Ausztrália, Ciprus, Franciaország, Finnország, Egyesült Királyság és Izrael. Valamint szavazhatnak a svéd nézők is a Melodifestivalen applikáció segítségével. Az előző évek statisztikái alapján azonban sokszor érkezett az a kritika, hogy ezzel a módszerrel csak a fiatalabb nézők szavazatai dominálnak. Erre a kritikára reagálva hozták meg a döntést, hogy az applikációban leadott szavazatokat hét korcsoportra bontják. A nyolcadik csoport a telefonos szavazatoké lesz (idén nincs sms szavazás).

 • Zöld csoport: 3–9 évesek
 • Türkiz csoport: 10–15 évesek
 • Kék csoport: 16–29 évesek
 • Lila csoport: 30–44 évesek
 • Pink csoport: 45–59 évesek
 • Piros csoport: 60–74 évesek
 • Narancssárga csoport: 75+ évesek
 • Szín nélküli csoport: Televoting

Az így kialakult nyolc csoport mindegyike külön pontozza a kedvenc dalait. A döntő adásában minden csoporttól kiosztásra kerülnek az Eurovízión is használatos 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 pontok.
A televízió képernyőjének bal alsó sarkában megjelenő dobogó szív színe azt mutatja, hogy az adott dalt melyik csoport támogatja a legjobban.
A nemzetközi zsűri és a közönség szavazatainak kombinációjával ismerhetjük meg a végső győztest.

A házigazdák szerepét idén négyen töltötték be. Eric Saade (ESC 2011), Kodjo Akolor, Marika Carlsson és Sarah Dawn Finer. A Sarah facebook oldalára feltöltött képének sok rajongó örülhet. Ugyanis e szerint a 2012 óta általa alakított karakter, az újra és újra felbukkanó csodálatos Lynda Woodruff megérkezett Stockholmba.

A döntő adását 20:00-tól IDE kattintva nézhetitek élőben.

Ma még lesz egy orosz dalbemutató is, Szergej Lazarev (ESC 2016) idei dalát ismerhetjük meg.

(eschungary.hu, eurofire.me, esc-plus.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top