ESC Hungary

Eurovízió 2019

Lengyelország idén nem rendez nemzeti döntőt

Lengyelország nyilvános válogató helyett ki fog jelölni egy versenyzőt és egy dalt a 64. Eurovíziós Dalfesztiválra. A pályázási lehetőség viszont nyitott, február 5-ig lehet beadni a dalokat a TVP Telewizja Polska lengyel köztelevíziónak. Az elmúlt három évvel ellentétben egy belső zsűri fogja selejtezni a dalokat és február 8-án már be is jelentik, hogy kire esett a választás. A részvételi szabályok itt érhetők el de csak lengyel nyelven: http://eurowizja.tvp.pl/

A belső választás mozgatórugója az idei lengyel Junior Eurovízió győztes Roksana Węgiel lehet, mert őt is a TVP zsűrije jelölte ki. Lengyelország 1994-től 2001-ig alkalmazta a kijelölést. 2003-ban és 2004-ben rendeztek nemzeti döntőt, utána megint a választóbizottság tagjai kapták a feladatot a dalválasztásra. 2014-ben és 2015-ben volt utoljára belső döntés. 2014-ben Donatan & Cleo (fenti képünkön) My Słowianie/Slavic Girls című dalát a szakértői zsűri (!!!) választotta ki a pályázók közül, ezzel Lengyelország újra a döntőbe került. Majd 2015-ben az aktuális Eurovízió szlogenjének, a hidak építésének jegyében küldte Monika Kuszyńska ‚In the name of love’ című dalát, ami szintén megért egy döntőzést.

A lengyel sajtóban nem nagyon jelet meg eddig semmi különösebb pletyka, de annyit hallani, hogy Natalia Szroeder érdeklődik a verseny iránt, akinek legutóbbi (10 hónappal ezelőtti), Parasole című dala nagy siker volt az országban, amit a bő 13 milliós YouTube megtekintés is igazol.

(oikotimes.com)

Comments
To Top
%d bloggers like this: