ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Finnország

Saara Aalto 1987. május 2-án született Oulunsaloban. Zenész családból származik, szülei szerint előbb tanult meg énekelni, mint beszélni, így egyértelmű volt, hogy ő is a zenei pályát választja majd. Első televíziós szerepét 1 évesen kapta, 5 évesen pedig már a saját dalait komponálta. Zeneszerzői és énekesi tehetségére 11 éves korában figyeltek fel, amikor egyik saját dalával megnyerte a Kotkan Merilaulukilpailut nevű versenyt. Saara rengeteg zenei megmérettetésen vett már részt, melyeken sok tapasztalatot szerzett. Bár sok versenyt megnyert, a legfontosabbakon mégsem tudta megszerezni a győzelmet. 2007-ben a Finland’s Got Talent, 2012-ben a The Voice, 2016-ban pedig a brit X-Factor versenyzőjeként is második helyen végzett. Az Eurovíziós nemzeti válogatón 5 alkalommal szerepelt, 2004-ben a Heidi Kyrö&Just tagjaként, majd 2008-ban és 2009-ben háttérénekesként. Szólistaként először 2011-ben próbálkozott, akkor a saját maga írt „Blessed with love” 2. lett, majd 2016-ban a „No Fear” című dalával próbált újra szerencsét, de végül alulmaradt Sandhjaval szemben. A sikertelenség kicsit kedvét szegte, ezért úgy döntött, hogy nem jelentkezik újra a nemzeti válogató műsorba, csak akkor megy az Eurovízióra, ha közvetlenül megkérik rá. Úgy gondolta, hogy erre hosszú éveket kell majd várnia, ezért nagyon meglepődött, amikor felkérték és bár a BBC (Egyesült Királyság) is megkörnyékezte, ő végül a hazája képviselete mellett döntött.

Annak ellenére, hogy Saara belsőleg lett kiválasztva, a finn Eurovíziós dal sorsáról a közönség és egy nemzetközi zsűri döntött. Februárban 3 dalt mutattak be, melyeket márciusban Saara élőben is előadott és a műsor végén a Monsters (Szörnyek) elég nagy fölénnyel győzött. A dalszerzők Saara Aalto, Linnea Deb, Joy Deb, Ki Fitzgerald. A Monsters egy mély üzenettel rendelkező dal, arra ösztönöz minket, hogy legyünk magabiztosak, nézzünk szembe a félelmeinkkel. Egy olyan személyről szól, aki becsukja a szemét, hogy ne lássa az ágya alatt megbújó szörnyeket, de végül erőt vesz magán és megbarátkozik velük, áttöri a falakat és átlép a félelmein.

Finnország 1961-ben csatlakozott az Eurovíziós Dalfesztiválhoz. Eddigi 51 próbálkozásuk alkalmával 33-szor küldtek finn nyelvű dalt, kétszer svédet, 16-szor pedig angolul énekeltek. Az elmúlt 3 évben elpártolt tőlük a szerencse, a PKN, Sandhja és a Norma John nevű formáció sem kvalifikálta magát a döntőbe, így érthető módon idén elég nagyok az elvárások Saaraval szemben, már csak azért is, mert Finnország egyik legnépszerűbb és legtehetségesebb énekesnőjéről van szó.

Személyes vélemény: Sosem szimpatizáltam ezzel a csajszival és a hangját sem tartom igazán különlegesnek, de a Monsters egy nagyon jó dal, örülök a győzelmének, nekem is ez tetszett a legjobban a 3 közül. Bár a nemzeti válogatón látott előadás nem igazán nyerte el a tetszésemet, Saara a litván vendégszereplés alkalmával már sokkal magabiztosabban és meggyőzőbben énekelt, a londoni prepartyról pedig nem is beszélve. Finnország a 15. pozíciót kapta az első elődöntőben, ez azt jelenti, hogy Saara Görögország és Örményország balladája között fogja előadni a fülbemászó dalát. Nem mondom, hogy ki fog tűnni a mezőnyből, mert az első elődöntő tele van hasonló stílusú dalokkal, de a magas sorszám kedvezhet neki. A fogadóirodáknál nincs továbbjutó helyen, de én bízok abban, hogy egy jó színpadképpel meglehet a döntő. Pontszám: 10/10.

(eurovision.tv, esckaz.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top