ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Finnország

Saara Aalto 1987. május 2-án született Oulunsaloban. Zenész családból származik, szülei szerint előbb tanult meg énekelni, mint beszélni, így egyértelmű volt, hogy ő is a zenei pályát választja majd. Első televíziós szerepét 1 évesen kapta, 5 évesen pedig már a saját dalait komponálta. Zeneszerzői és énekesi tehetségére 11 éves korában figyeltek fel, amikor egyik saját dalával megnyerte a Kotkan Merilaulukilpailut nevű versenyt. Saara rengeteg zenei megmérettetésen vett már részt, melyeken sok tapasztalatot szerzett. Bár sok versenyt megnyert, a legfontosabbakon mégsem tudta megszerezni a győzelmet. 2007-ben a Finland’s Got Talent, 2012-ben a The Voice, 2016-ban pedig a brit X-Factor versenyzőjeként is második helyen végzett. Az Eurovíziós nemzeti válogatón 5 alkalommal szerepelt, 2004-ben a Heidi Kyrö&Just tagjaként, majd 2008-ban és 2009-ben háttérénekesként. Szólistaként először 2011-ben próbálkozott, akkor a saját maga írt „Blessed with love” 2. lett, majd 2016-ban a „No Fear” című dalával próbált újra szerencsét, de végül alulmaradt Sandhjaval szemben. A sikertelenség kicsit kedvét szegte, ezért úgy döntött, hogy nem jelentkezik újra a nemzeti válogató műsorba, csak akkor megy az Eurovízióra, ha közvetlenül megkérik rá. Úgy gondolta, hogy erre hosszú éveket kell majd várnia, ezért nagyon meglepődött, amikor felkérték és bár a BBC (Egyesült Királyság) is megkörnyékezte, ő végül a hazája képviselete mellett döntött.

Annak ellenére, hogy Saara belsőleg lett kiválasztva, a finn Eurovíziós dal sorsáról a közönség és egy nemzetközi zsűri döntött. Februárban 3 dalt mutattak be, melyeket márciusban Saara élőben is előadott és a műsor végén a Monsters (Szörnyek) elég nagy fölénnyel győzött. A dalszerzők Saara Aalto, Linnea Deb, Joy Deb, Ki Fitzgerald. A Monsters egy mély üzenettel rendelkező dal, arra ösztönöz minket, hogy legyünk magabiztosak, nézzünk szembe a félelmeinkkel. Egy olyan személyről szól, aki becsukja a szemét, hogy ne lássa az ágya alatt megbújó szörnyeket, de végül erőt vesz magán és megbarátkozik velük, áttöri a falakat és átlép a félelmein.

Finnország 1961-ben csatlakozott az Eurovíziós Dalfesztiválhoz. Eddigi 51 próbálkozásuk alkalmával 33-szor küldtek finn nyelvű dalt, kétszer svédet, 16-szor pedig angolul énekeltek. Az elmúlt 3 évben elpártolt tőlük a szerencse, a PKN, Sandhja és a Norma John nevű formáció sem kvalifikálta magát a döntőbe, így érthető módon idén elég nagyok az elvárások Saaraval szemben, már csak azért is, mert Finnország egyik legnépszerűbb és legtehetségesebb énekesnőjéről van szó.

Személyes vélemény: Sosem szimpatizáltam ezzel a csajszival és a hangját sem tartom igazán különlegesnek, de a Monsters egy nagyon jó dal, örülök a győzelmének, nekem is ez tetszett a legjobban a 3 közül. Bár a nemzeti válogatón látott előadás nem igazán nyerte el a tetszésemet, Saara a litván vendégszereplés alkalmával már sokkal magabiztosabban és meggyőzőbben énekelt, a londoni prepartyról pedig nem is beszélve. Finnország a 15. pozíciót kapta az első elődöntőben, ez azt jelenti, hogy Saara Görögország és Örményország balladája között fogja előadni a fülbemászó dalát. Nem mondom, hogy ki fog tűnni a mezőnyből, mert az első elődöntő tele van hasonló stílusú dalokkal, de a magas sorszám kedvezhet neki. A fogadóirodáknál nincs továbbjutó helyen, de én bízok abban, hogy egy jó színpadképpel meglehet a döntő. Pontszám: 10/10.

(eurovision.tv, esckaz.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top