ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Izland

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon Izlandot Ari Ólafsson fogja képviselni.

A 19 éves, klasszikusan képzett énekes, fiatal kora ellenére jelentős színpadi tapasztalattal rendelkezik. Alig 4 évesen kezdett énekelni nyilvánosan, tehetségére gyorsan felfigyeltek, így az ottani Nemzeti Színház szerződött szólistája. Főleg musical szerepekben láthatják a nézők, ezek közül legfontosabb az Oliver címszerepe, a darab rendezője egyébként az a Selma Björnsdottír, aki All out of luck című dalával Izland eddigi legjobb helyezését érte el, 2. lett 1999-ben Jeruzsálemben.

Ari részt vett a The Voice 2015-ös kiadásában, tavaly pedig a Söngvakeppnin színpadán is állt, jónéhány produkció háttérénekeseként. Ebben a szerepben nagy könnyűzenei tapasztalatra is szeret tett, majd minden nevesebb izlandi produkció és koncert létrehozásában részt vett. Közben leérettségizett és teljes ösztöndíjat kapott a világ egyik legnevesebb zenei felsőoktatási intézményébe a Royal Academy of Music-ba (Királyi Zeneakadémia), Londonban. Továbbtanulását ez év őszétől folytatja majd.

Kisgyerek korától egyik álma volt, hogy az Eurovízió színpadán állhasson. Gyakorlatilag otthonosan mozog minden zenei irányzatban, a poptól a klasszikus zenén át a rocking. Kedvenc előadója Steve Wonder. Ismert utánzó illetve improvizációs képességeiről mind színházban mind a zenei színpadokon.

Our choise (Választásunk) című dalát a kétfordulós izlandi preszelekciós versenyen (Söngvakeppnin) a közönség végső szavazatai alapján választották ki. A dal szerzője sem ismeretlen az Eurovízió berkeiben – Thorunn Clausen a 2011-es izlandi dal (Coming Home) társszerzője.

Izland előszőr 1986-ban vett részt a fesztiválon, azóta összesen 34-szer álltak a színpadon. Legjobb helyezésük két 2. hely 1999-ből (Selma) illetve 2009-ből (Joanna – Is it true). Az elődöntős rendszer bevezetése óta csak 6-szor nem sikerült döntőbe jutniuk, utoljára pont tavaly. Most remélik hogy Ari gond nélkül veszi ezt az akadályt.

Izland az első elődöntőben lép fel Lisszabonban.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top