ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Izland

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon Izlandot Ari Ólafsson fogja képviselni.

A 19 éves, klasszikusan képzett énekes, fiatal kora ellenére jelentős színpadi tapasztalattal rendelkezik. Alig 4 évesen kezdett énekelni nyilvánosan, tehetségére gyorsan felfigyeltek, így az ottani Nemzeti Színház szerződött szólistája. Főleg musical szerepekben láthatják a nézők, ezek közül legfontosabb az Oliver címszerepe, a darab rendezője egyébként az a Selma Björnsdottír, aki All out of luck című dalával Izland eddigi legjobb helyezését érte el, 2. lett 1999-ben Jeruzsálemben.

Ari részt vett a The Voice 2015-ös kiadásában, tavaly pedig a Söngvakeppnin színpadán is állt, jónéhány produkció háttérénekeseként. Ebben a szerepben nagy könnyűzenei tapasztalatra is szeret tett, majd minden nevesebb izlandi produkció és koncert létrehozásában részt vett. Közben leérettségizett és teljes ösztöndíjat kapott a világ egyik legnevesebb zenei felsőoktatási intézményébe a Royal Academy of Music-ba (Királyi Zeneakadémia), Londonban. Továbbtanulását ez év őszétől folytatja majd.

Kisgyerek korától egyik álma volt, hogy az Eurovízió színpadán állhasson. Gyakorlatilag otthonosan mozog minden zenei irányzatban, a poptól a klasszikus zenén át a rocking. Kedvenc előadója Steve Wonder. Ismert utánzó illetve improvizációs képességeiről mind színházban mind a zenei színpadokon.

Our choise (Választásunk) című dalát a kétfordulós izlandi preszelekciós versenyen (Söngvakeppnin) a közönség végső szavazatai alapján választották ki. A dal szerzője sem ismeretlen az Eurovízió berkeiben – Thorunn Clausen a 2011-es izlandi dal (Coming Home) társszerzője.

Izland előszőr 1986-ban vett részt a fesztiválon, azóta összesen 34-szer álltak a színpadon. Legjobb helyezésük két 2. hely 1999-ből (Selma) illetve 2009-ből (Joanna – Is it true). Az elődöntős rendszer bevezetése óta csak 6-szor nem sikerült döntőbe jutniuk, utoljára pont tavaly. Most remélik hogy Ari gond nélkül veszi ezt az akadályt.

Izland az első elődöntőben lép fel Lisszabonban.

(eurovision.tv)

Comments
To Top
%d bloggers like this: