ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Lengyelország

Lengyelország idén is maradt az előző néhány évben sikeres preszelekciós formátumnál és a 10 előzetesen kiválasztott dal a március 3-án megrendezett Krajowe Eliminacje 2018 (Nemzeti Válogató 2018) című műsorban lépett a közönség elé. A közös (zsűri+közönség) szavazás után Gromee feat. Lukas Meijer – Light me up című dala került kiválasztásra.

Gromee – polgári nevén Andrzej Gromala, egy krakkói DJ/zenei producer. Első sikereit a hazai klubokban aratta, néhány év alatt az elektronikus tánczene lengyel élvonalába került. 2011 óta rendszeresen dolgozik külföldi előadókkal akik hangjukat kölcsönzik a dalokhoz. 2015 nyarán Follow you című szerzeményével vált országosan, széles körben ismertté. Azóta folyamatosan a TOP10-ben tanyázik legalább egy kislemeze. Több arany illetve platinalemez birtokosa.

Lukas Meijer – A most 29 éves svéd énekes alapvetően a No Sleep for Lucy nevű zenekarában munkálkodik. Gromeeval való együttműködése 2017 elején kezdődött és saját szavaival élve egy teljesen más tapasztalatot jelent mint az eddigi munkái. Sikerüket jól jelzi, hogy első közös kislemezük a Without you a 9. volt a rádiós játszási listán és aranylemez lett.

A kiválasztott dal népszerűségét jól jelzi, hogy Lengyelországban csak a legritkább esetben kerül a TOP10-be az aktuális eurovíziós dal, a Light me up azonban a lista élén tartózkodik most is és valószínűleg ott is marad ahogy haladunk majd az időben a verseny felé.

Lengyelország egyedüliként a keleti blokkban már a 80-as években közvetítette a Fesztivált, bár az első fellépésre egészen 1994-ig várni kellett. Az első lengyel dal talán a legismertebb is – Edyta Górniak To nie ja – mely továbbra is az ország legnagyobb sikere az akkor megszerezett 2. hellyel. Ezen kívül Lengyelország még kétszer ért el TOP10 helyezést: 2003 – Ich Troje, Keine Grenzen (6. hely) illetve 2016 – Michał Szpak, Color of your life (8. hely). 2014 óta minden évben továbbjutottak a döntőbe – ez a minimális elvárás az idei dallal szemben is.

Lengyelország a második elődöntőben lép színpadra Liszabonban.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top