ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Finnország

Finnország eddig 53 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, 1961-ben csatlakoztak a versenyhez. Eddigi egyetlen győzelmük a heavy metal zenét játszó Lordi együttes nevéhez fűződik, akik 2006-ban a „Hard Rock Hallelujah” című dalukkal, akkor rekordnak számító 292 ponttal megnyerték a versenyt, így a 2007-es Eurovíziónak Helsinki adhatott otthont. A győzelmük utáni évek már korántsem mondhatók sikeresnek, hiszen azóta hatszor az elődöntőben maradtak, illetve többnyire a döntő utolsó helyein végeztek. Rossz sorozatukat idén a 6 tagú Blind Channel szakíthatja meg, mely a nemzetközi zsűri és a közönség egybehangzó véleménye alapján óriási fölénnyel nyerte a döntőt. A versenyen részt vett a tavalyi UMK győztese, Aksel is, de „Hurt” című dala csak az 5. helyen végzett.

A Blind Channel tagjai: Joel Hokka (ének, gitár), Niko Vilhelm (ének/rap), Joonas Porko (gitár, vokál), Olli Matela (basszusgitár), Tommi Lalli (dob) és Aleksi Kaunisvesi (szintetizátor, ütőhangszerek). A csapat 2013-ban alakult Ouluban, 3 stúdióalbum, 17 kislemez és számos zenei elismerés fűződik a nevükhöz. Zenéjüket „violent pop”-ként jellemzik, ami tulajdonképpen a rock és a maintstream zene keveréke. Az együttes 2014-ben a Wacken Metal Battle győzteseként felléphetett Európa egyik legnagyobb metál fesztiválján, a Wacken Open Air-en. Ugyanebben az évben a fiúk lemezszerződést kötöttek a finn Ranka Kustannusszal. Debütáló stúdióalbumuk, a „Revolutions” 2016. október 1-jén jelent meg. 2016-ban és 2017-ben a kanadai Simple Plan, a svéd Royal Republic, illetve a szintén svéd Amaranthe zenekar finnországi turnéján léptek fel előzenekarként. A következő évben a Hollywood Undead fellépése előtt játszottak, a koncert után pedig újabb turnékra hívták őket. Első saját fellépésük 2018. májusában a Tavastia klubban volt. Második albumukat a finn Grammy-n az „Év albuma” díjra jelölték, ezt követően a zenekar 2018. júniusában turnéra indult, amely finnországi és külföldi fellépéseket is tartalmazott. Harmadik stúdióalbumuk, a „Violent Pop” 2020. áprilisában jelent meg. A csapat előszeretettel készít cover videókat, így hallhattunk már tőlük Macklemore, Anastasia, illetve Ed Sheeran feldolgozásokat is. Érdekesség, hogy a finn lemezkiadók kérése ellenére a fiúk eddig csak angol nyelvű dalokat készítettek. Zenéjüket leginkább a Linkin Park inspirálta, de a rockon kívül szívesen hallgatnak például Billie Eilish-t, illetve Post Malone-t is. Legkedveltebb Eurovíziós daluk meglepő módon nem a „Hard Rock Hallelujah”, hanem az Euphoria.

Finnország idén a „Dark side” (Sötét oldal) című dallal vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A dal a finn nemzeti döntőn a közönség szavazatok 53, a zsűri szavazatok 24%-át kapta, ami a verseny történetében abszolút rekordnak számít. A dalt a zenekar tagjai közösen írták. A csapat ezzel a szerzeménnyel azt szeretné üzenni, hogy az ember a keményebb és nehezebb időkben is jól érezheti magát. Ez a dal elsősorban azoknak szól, akik a társadalomból kivetettnek érzik magukat, akik magasról tesznek a társadalmi normákra és a középső ujjukat mutatják a világnak. A dalban említést tesznek a 27-esek klubjáról, mely olyan hírességeket foglal magában, akik 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között haltak meg. A fiúk elmesélték, hogy az emberek a 27-esek klubját rosszul értelmezik, mivel ők nem az öngyilkosságról énekelnek. A Blind Channel soha nem mondaná senkinek, hogy adja fel, dobja el az életét, épp ellenkezőleg, arra kérik az embereket, hogy álljanak fel a padlóról és harcoljanak. Ha rosszul érzik magukat, csatlakozzanak a sötét oldalhoz, bulizzanak úgy, mintha nem lenne holnap, érezzék jól magukat és soha ne nőjenek fel.

Személyes vélemény: Sajnálom, hogy Aksel nem kapta meg a lehetőséget, hogy ismét ő képviselhesse hazáját az Eurovízión, de várható volt, hogy a finnek a Blind Channel mellett teszik le a voksukat, mégis egy rock nemzetről beszélünk. A „Dark side” akár egy Linkin Park dal is lehetne, de engem ez egyáltalán nem zavar. A második elődöntőben mindenképp ki fognak tűnni, hiszen nincs még egy ilyen stílusú dal a mezőnyben, ráadásul 4 ballada után, 14.-ként lépnek színpadra és a gyengébbik elődöntőben vannak. A közönség nagy valószínűséggel imádni fogja őket és a zsűrinél is minimum a középmezőny elején lesznek. A dal könnyen megjegyezhető, az énekesek karakteresek, jó a színpadi jelenlétük, az ének viszont lehetne tisztább és a színpadképen is van mit javítani. Bár az üzenet nagyon pozitív és inspiráló, engem nem igazán fogott meg. A fogadóirodák az elődöntőben a 3., míg a döntőben a 13. helyre várják őket, szerintem ez nagyjából reális is. Bár nem fért be a legkedveltebb 10 dalom közé, mégis naponta hallgatom és teljesen biztos vagyok a döntőzésében. Finnország dalait szinte sosem szeretem, 2011 óta egyedül a „Monsters” tetszett tőlük, így nagyon örülök, hogy idén végre az ő győzelmükért is tudok szorítani. Pontszám: 9/10. Tippem: Döntő 8. hely.

https://www.youtube.com/watch?v=cIvaeu6Oxzc

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Finnország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top