ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Finnország

Finnország eddig 53 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, 1961-ben csatlakoztak a versenyhez. Eddigi egyetlen győzelmük a heavy metal zenét játszó Lordi együttes nevéhez fűződik, akik 2006-ban a „Hard Rock Hallelujah” című dalukkal, akkor rekordnak számító 292 ponttal megnyerték a versenyt, így a 2007-es Eurovíziónak Helsinki adhatott otthont. A győzelmük utáni évek már korántsem mondhatók sikeresnek, hiszen azóta hatszor az elődöntőben maradtak, illetve többnyire a döntő utolsó helyein végeztek. Rossz sorozatukat idén a 6 tagú Blind Channel szakíthatja meg, mely a nemzetközi zsűri és a közönség egybehangzó véleménye alapján óriási fölénnyel nyerte a döntőt. A versenyen részt vett a tavalyi UMK győztese, Aksel is, de „Hurt” című dala csak az 5. helyen végzett.

A Blind Channel tagjai: Joel Hokka (ének, gitár), Niko Vilhelm (ének/rap), Joonas Porko (gitár, vokál), Olli Matela (basszusgitár), Tommi Lalli (dob) és Aleksi Kaunisvesi (szintetizátor, ütőhangszerek). A csapat 2013-ban alakult Ouluban, 3 stúdióalbum, 17 kislemez és számos zenei elismerés fűződik a nevükhöz. Zenéjüket „violent pop”-ként jellemzik, ami tulajdonképpen a rock és a maintstream zene keveréke. Az együttes 2014-ben a Wacken Metal Battle győzteseként felléphetett Európa egyik legnagyobb metál fesztiválján, a Wacken Open Air-en. Ugyanebben az évben a fiúk lemezszerződést kötöttek a finn Ranka Kustannusszal. Debütáló stúdióalbumuk, a „Revolutions” 2016. október 1-jén jelent meg. 2016-ban és 2017-ben a kanadai Simple Plan, a svéd Royal Republic, illetve a szintén svéd Amaranthe zenekar finnországi turnéján léptek fel előzenekarként. A következő évben a Hollywood Undead fellépése előtt játszottak, a koncert után pedig újabb turnékra hívták őket. Első saját fellépésük 2018. májusában a Tavastia klubban volt. Második albumukat a finn Grammy-n az „Év albuma” díjra jelölték, ezt követően a zenekar 2018. júniusában turnéra indult, amely finnországi és külföldi fellépéseket is tartalmazott. Harmadik stúdióalbumuk, a „Violent Pop” 2020. áprilisában jelent meg. A csapat előszeretettel készít cover videókat, így hallhattunk már tőlük Macklemore, Anastasia, illetve Ed Sheeran feldolgozásokat is. Érdekesség, hogy a finn lemezkiadók kérése ellenére a fiúk eddig csak angol nyelvű dalokat készítettek. Zenéjüket leginkább a Linkin Park inspirálta, de a rockon kívül szívesen hallgatnak például Billie Eilish-t, illetve Post Malone-t is. Legkedveltebb Eurovíziós daluk meglepő módon nem a „Hard Rock Hallelujah”, hanem az Euphoria.

Finnország idén a „Dark side” (Sötét oldal) című dallal vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A dal a finn nemzeti döntőn a közönség szavazatok 53, a zsűri szavazatok 24%-át kapta, ami a verseny történetében abszolút rekordnak számít. A dalt a zenekar tagjai közösen írták. A csapat ezzel a szerzeménnyel azt szeretné üzenni, hogy az ember a keményebb és nehezebb időkben is jól érezheti magát. Ez a dal elsősorban azoknak szól, akik a társadalomból kivetettnek érzik magukat, akik magasról tesznek a társadalmi normákra és a középső ujjukat mutatják a világnak. A dalban említést tesznek a 27-esek klubjáról, mely olyan hírességeket foglal magában, akik 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között haltak meg. A fiúk elmesélték, hogy az emberek a 27-esek klubját rosszul értelmezik, mivel ők nem az öngyilkosságról énekelnek. A Blind Channel soha nem mondaná senkinek, hogy adja fel, dobja el az életét, épp ellenkezőleg, arra kérik az embereket, hogy álljanak fel a padlóról és harcoljanak. Ha rosszul érzik magukat, csatlakozzanak a sötét oldalhoz, bulizzanak úgy, mintha nem lenne holnap, érezzék jól magukat és soha ne nőjenek fel.

Személyes vélemény: Sajnálom, hogy Aksel nem kapta meg a lehetőséget, hogy ismét ő képviselhesse hazáját az Eurovízión, de várható volt, hogy a finnek a Blind Channel mellett teszik le a voksukat, mégis egy rock nemzetről beszélünk. A „Dark side” akár egy Linkin Park dal is lehetne, de engem ez egyáltalán nem zavar. A második elődöntőben mindenképp ki fognak tűnni, hiszen nincs még egy ilyen stílusú dal a mezőnyben, ráadásul 4 ballada után, 14.-ként lépnek színpadra és a gyengébbik elődöntőben vannak. A közönség nagy valószínűséggel imádni fogja őket és a zsűrinél is minimum a középmezőny elején lesznek. A dal könnyen megjegyezhető, az énekesek karakteresek, jó a színpadi jelenlétük, az ének viszont lehetne tisztább és a színpadképen is van mit javítani. Bár az üzenet nagyon pozitív és inspiráló, engem nem igazán fogott meg. A fogadóirodák az elődöntőben a 3., míg a döntőben a 13. helyre várják őket, szerintem ez nagyjából reális is. Bár nem fért be a legkedveltebb 10 dalom közé, mégis naponta hallgatom és teljesen biztos vagyok a döntőzésében. Finnország dalait szinte sosem szeretem, 2011 óta egyedül a „Monsters” tetszett tőlük, így nagyon örülök, hogy idén végre az ő győzelmükért is tudok szorítani. Pontszám: 9/10. Tippem: Döntő 8. hely.

https://www.youtube.com/watch?v=cIvaeu6Oxzc

(eurovision.tv)

Napi Eurovízió 2021: Finnország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: