ESC Hungary

Blog

Sűrűsödnek a pixelek a ledfalon

A legmodernebb technikai megoldásokkal jelentkezik idén A Dal 2018. Ezzel promózza a szombati első adást az MTVA a hirado.hu-n. Az eddig kikerült képek alapján úgy tűnik, hogy nagy meglepetés nem fogja érni A Dal rajongókat a színpadi látvánnyal kapcsolatban: a 2014-ben megismert (és utólag kiderült, hogy nagyon jól beváét) elrendezéssel fogunk találkozni 2018-ban is. Két innovációval találkozhatunk a szombat esti adásban: jobb felbontású ledfalakat építettek a díszletbe, illetve bizonyos produkcióknál beltéri szikra lesz az új látványelem (a cikk vége felé lesz erről egy kép).

Kezdjük a történetet 2008-nál. Akkoriban az MTV-nek a Csináljuk a fesztivált (CSAF) volt a nagy showműsora, ahol ismert dalokat adtak elő különböző énekesek. Ennek a díszletét használták fel a 2008-as eurovíziós magyar nemzeti döntőben is, a Pólus Centerben található Fortuna stúdióban.

A színpad két részből állt, és pont a jobb oldalon található rész, ahol a zsűri foglalt helyet, az ihlette az első A Dal, vagyis a 2012-es verseny színpadát. Még mielőtt rátérnénk erre a díszletre, érdemes megfigyelni Gál Csaba Boogie produkciójának elején a színpad jobb oldali részét, illetve az énekes pont Péter Szabó Szilvia és Nagy Tamás (NOX ESC 2005) asztalához ült le, a dalban pedig Valkó Csaba (Compact Disco ESC 2012) erősíti a vokált. 2005-ben is volt egy nemzeti döntőnk, de akkor épp a kelléktárban található anyagokból lett összerakva a színpad.

A 2012-es díszlet oszlopsora megmaradt a színpad jobb oldalán, a zsűri asztalát viszont átrakták a bal oldalra.

Hatalmas élmény volt a helyszínen ez a produkció Tóth Gabitól. Ervin (escbubble.com) az elején kicsit belekurjantott, de akkoriban érezhetően több rajongó volt a nézőtéren és kevesebb statiszta. Zsúfolásig megtelt a nézőtér, volt hogy a sorok közötti lépcsőn ültünk, és volt, amikor a székek helyett inkább párnákat raktak a lelátóra, hogy több ember férjen be, bele is ültem egy rágóba (már akkor is kinőtte az esemény ezt a stúdiót). Sajnos mostanában kevesebb rajongó fér el a színpadon, de már az első Dal-nál is volt jópár bennfentes néző. Érdekes megfigyelni a produkció végén a fanyalgó MTVA-s családokat a nézőtéren.

2013-ban megmaradt a CSAF hangulat, több kerekített vonallal a felső részen.

A zsűrit beépítették a nézőtérbe, illetve a nagyobb asztalnál 5 zsűritag ítélkezett a dalok felett.

És elérkeztünk 2014-hez, amikor megismerhettük azt a színpadot, ami kisebb fejlesztésekkel, de ellenállt a dizájnerek fantáziájának. Igaz, ekkor a mennyezetről leengedhető, alul tükrös lámpasorral támogatott színpadnak csak a helye volt meg.

Király Viktor igazán színes színpadképet hozott össze, az egyik legjobb produkció volt abban az évben.

2015-ben Gájer Bálint hozott össze nagyon ütős színpadképet.

2016 volt az az év, amikor megérkezett a mennyezetre a mozgó színpad a tükrökkel és lámpákkal, és amikor az MTVA teljesen értelmetlenül hadat üzent a Youtube-nak: semmit nem töltöttek fel oda, és ami felkerült, letöröltették.

2017-ben változatos dolgok potyogtak az égből. Falevelek, margaréták, ping-pong labdák.

A Spoon21 belassított pingponglabda-esője 1.05-nél már-már a Melodifestivalen trükkjeit idézi.

És elérkeztünk 2018-hoz. Igaz, hogy nem lesz nagy újdonság A Dal színpada, de nézzük a jó oldalát: 5 évre visszamenőleg sokkal jobban összehasonlíthatóak a produkciók, illetve ha a kamera ráközelít a ledfalra, kevésbé fog szétesni a kép. Apró csiszolások a tökéletesség felé. Már csak kettőt kell aludni, és indul A Dal 2018!

Mutatjuk a Híradó tudósításának legjobb képernyőmentéseit szikrákkal és a már jól bevált fehér szoknya vetítéssel. (Süle Zsolt, Patikadomb?, szikra, kupaktanács, Noémo, Fourtissimo)

 

 

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top