ESC Hungary

Eurovízió 2019

Eurovízió 2019: Kezdődnek a próbák!

Ma, vagyis szombaton kezdetét veszi a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál próbáinak sorozata az Expo Tel Aviv színpadán. Minden produkció két alkalommal kap lehetőséget arra, hogy kipróbálják a színpadi technikát, megszokják a kameramozgásokat, és a próba utáni vetítőszobában változtatásokat kérhessenek a helyi rendezőktől. 10 nap alatt összesen 82 próba lesz, a nyitóprodukcióknak és a vendégprodukcióknak is lesz próbája, illetve minden élő adást 3 főpróba előz meg, ahol az éles adáshoz hasonló tempóban fogják elpróbálni a teljes műsort.

Mivel az adást körülbelül 200 millióan fogják nézni, fontos, hogy sokszor elpróbáljanak mindent azért, hogy az éles, élő adásra már tökéletesen menjen minden. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy minden fellépő karrierjének egy kimagasló pontja lehet az Eurovízió, ezért a verseny producerei mindent megtesznek azért, hogy a lehető legelőnyösebb kameraállásokból vegyék fel a színpad történéseit. A fények, a hangzás, a különböző grafikai elemek, kamerák, kellékek és különleges effektusok mind-mind tökéletes összhangban kell álljanak egymással, ami csak akkor teljesülhet, ha minden mozzanat aprólékosan be van gyakorolva.

A próbák hamarosan elkezdődnek: a táncosok a koreográfiát gyakorolják, a szólisták a háttérvokálosokkal gyakorolnak a tökéletes harmónia érdekében, a dizájnért, a külsőért felelős emberek pedig próbálják kiválasztani a fellépőruhák közül a legjobbat.

Közben a produkcióról készült felvételeket az országok delegációvezetői még márciusban elküldték Tel-Avivba, ezek alapján készíti elő a gyártásért felelős csapat a színpadot, a fénybeállításokat, a grafikai elemeket, valamint a kamerák sorrendjét és helyzetét minden egyes produkcióhoz. Vannak úgynevezett stand-in próbák is, amikor a házigazda ország helyi énekeseivel és táncosaival mutatnak be a delegációknak jó ötleteket ahhoz, hogy hogyan fog kinézni az egész az éles helyzetben. Ez biztosítja azt is, hogy amikor a versenyző megérkezik a színpadra, már akkor tökéletesen passzoljanak a dolgok.

Sok-sok próba, de miért?

Minden delegáció két lehetőséget kap egy úgynevezett „szabad próbára”. A mától kezdődő próbákon először 40 percet kapnak a versenyzők, a második próba alkalmával pedig 30 percet. A gyártás ilyenkor végezheti el az utolsó simításokat és finomhangolásokat a produkció megjelenítésén. Minden versenyző próbánként 3-4 alkalommal adja elő a produkciót, közben a gyártó csapat és a delegációk keményen dolgoznak azon, hogy fejlesszék és tökéletesítsék a színpadot. Összesen 82 próba és 9 főpróba (ezek közül hármat a zsűri is néz) előzi meg azt a három élő közvetítést, ami a világ egyik legnagyszerűbb televíziós műsorát nyújtja a nézők számára.

Miből áll egy próba?

A próbák sorrendje követi az élő adások fellépési sorrendjét. Az első elődöntő mezőnyének első felében fellépők fognak próbálni ma. Az első elődöntő mezőnyének második fele vasárnap fog próbálni. Hétfőn és kedden pedig ugyanezen országok második alkalommal is elpróbálhatják a produkciójukat. A nagy országok (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) valamint a házigazda Izrael pénteken fog először próbálni, és május 12-én vasárnap lesz a második lehetőség. Pápai Joci ma 14 órától fog próbálni!

Miután a művészek befejezték a próbákat, ezután bemennek a vetítőszobába, ahol megnézhetik, hogy hogyan is nézett ki a produkció a kamerákon keresztül. Ekkor kérhetnek a delegációk változtatásokat, és ha ezek megvalósíthatóak, akkor a gyártó csapat megteszi ezeket a második próbára.

Amikor végeztek a vetítőszobával, ekkor következik az egyeztetés a fodrászokkal és sminkesekkel, hogy tökéletesen nézzen ki mindenki minden egyes élő adásban. Majd találkoznak az Eurovíziós Dalfesztivál digitális csapatával, és elmennek a sajtóközpontba is, hogy találkozzanak az újságírókkal és rajongókkal.

Ma Ciprus, Montenegró, Finnország, Lengyelország, Szlovénia, Csehország, Magyarország, Fehéroroszország és Szerbia számára lesz próbalehetőség. Ezek a próbák nem nyilvánosak még a sajtó számára sem, de az Eurovízió YouTube csatornáján folyamatosan lesznek feltöltve részletek a színpadi eseményekről.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top