ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Dánia

A 33 éves Jonas Flodager Rasmussen Dánia nyugati részén él. Amellett, hogy éneklési és előadóművészi gyakorlati órákat tart, musicalszínészkedik is: a West Side Story-ban és A nyomorultakban is szerepet kapott. Szerepelt már a The Rolling Stones kórusában, híres legendák (Elton John, Paul McCartney, ABBA) emlékzenekarában és a Hair Metal Heröes zenekarban, amiben a Hair musical dalait adták elő újraértelmezett formában.

Rasmussen 2018-as eurovíziós dala a Higher Ground, amit Magnus Erlendsson viking vezér tette inspirált az 1098-as Anglesey Sound-i csatában, ahol a szokásokkal ellentétben nem harccal dőlt el a sziget sorsa. Erlendsson hitt az erőszakmentességben, nem akart sem harcolni, sem pusztítani, sem fosztogatni. Visszautasította a királyának parancsát, figyelmen kívül hagyta a magatartási kódexet, és a saját hitvallása szerint járt el. Ezek az értékek jelennek meg a Higher Ground, vagyis a Magaslat című dalban: hallgasd meg és toleráld a másikat, békés módon kell feloldani a konfliktusokat, nem az erőszak segítségével.

Rasmussen megjelenése a hosszú vörös hajával és szakállával valószínűleg egy eredeti viking benyomását fogja kelteni. A dal két szerzője, Niclas Arn és Karl Eurén azonnal el volt ragadtatva amikor meglátták, hogyan adja elő Rasmussen a dalt: megtalálták a dalhoz a legmegfelelőbb előadót. Ráadásul az énekes is azonnal kötődést érzett a dalhoz, szóval ez egy mindenképpen szerencsés találkozás volt az alkotók és az előadó számára is.

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál jelmondata, a Mindenki a fedélzetre! arról szól, hogy békésen összehozzuk az embereket, ez lesz a lehető a legjobb hely arra, hogy Rasmussen megossza a Higher Ground történetét.

Niclas Arn, a dal egyik szerzője a Rolandz nevű humoregyüttesnek a tagja, ami 2008-ban alakult, és azóta négy albumot adott ki. Arn már 2014-ben is részt vett dalszerzőként a dán válogatóban, a Your Lies című dallal. A dal másik szerzője, Karl Eurén dalszerző és producer, a Cluric Music nevű stockholmi zeneipari céget vezeti. Ők mindketten írtak már dalokat a svéd Melodifestivalen mezőnyébe is.

Készülnek a hajók, hogy kikössenek egy távoli parton. Meghódítására vár a világ, a férfiak elhajóznak, vitorlát bontanak, de a győzelem nem lesz elsöprő. Fagyjon meg a nyíl a levegőben, fedd fel a jeled, légy te az első aki megfordul, és felugrik a magaslatra. Még ha megadásnak is nevezed, nem érzed magad legyőzöttnek, mert minden férfi leteszi kardját közös akarattal.

A dal címének akár a piedesztált is lehetett volna adni, hiszen aki ilyen hőstettet visz véghez, hogy vérontás nélkül, tárgyalással sikerül eldönteni egy fontos csatát, az egy igazán humánus dolog. Bár ahogyan kutakodtam a neten a történelmi háttér miatt, először Csupaszlábú Magnus norvég királyra találtam rá, de a történetünk főhőse később Orkney grófja lett, sőt még később szentté is avatták. A dalnak jó ritmusa van, valóban nagyon hiteles az egész előadás, bár a fények miatt inkább a kékszakáll juthatna eszembe. Szerencsére a sajtófotó cáfolta ebbéli aggodalmam. A refrén után meghagyott izlandi sor (Taka stökk til hærri jörð – Vegyünk egy ugrást a magasabb szintre) félelmetessé és misztikussá teszi a dalt. Persze a csaták sosem voltak kellemes dolgok. Annyi biztos, hogy Dánia a jobbak között van, a top 10-embe simán belefért. Dániára majd szavazhatunk az elődöntőben is, hiszen Magyarországgal együtt a május 10-i második fordulóban fognak versenyezni a vikingek.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top