ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Dánia

A 33 éves Jonas Flodager Rasmussen Dánia nyugati részén él. Amellett, hogy éneklési és előadóművészi gyakorlati órákat tart, musicalszínészkedik is: a West Side Story-ban és A nyomorultakban is szerepet kapott. Szerepelt már a The Rolling Stones kórusában, híres legendák (Elton John, Paul McCartney, ABBA) emlékzenekarában és a Hair Metal Heröes zenekarban, amiben a Hair musical dalait adták elő újraértelmezett formában.

Rasmussen 2018-as eurovíziós dala a Higher Ground, amit Magnus Erlendsson viking vezér tette inspirált az 1098-as Anglesey Sound-i csatában, ahol a szokásokkal ellentétben nem harccal dőlt el a sziget sorsa. Erlendsson hitt az erőszakmentességben, nem akart sem harcolni, sem pusztítani, sem fosztogatni. Visszautasította a királyának parancsát, figyelmen kívül hagyta a magatartási kódexet, és a saját hitvallása szerint járt el. Ezek az értékek jelennek meg a Higher Ground, vagyis a Magaslat című dalban: hallgasd meg és toleráld a másikat, békés módon kell feloldani a konfliktusokat, nem az erőszak segítségével.

Rasmussen megjelenése a hosszú vörös hajával és szakállával valószínűleg egy eredeti viking benyomását fogja kelteni. A dal két szerzője, Niclas Arn és Karl Eurén azonnal el volt ragadtatva amikor meglátták, hogyan adja elő Rasmussen a dalt: megtalálták a dalhoz a legmegfelelőbb előadót. Ráadásul az énekes is azonnal kötődést érzett a dalhoz, szóval ez egy mindenképpen szerencsés találkozás volt az alkotók és az előadó számára is.

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál jelmondata, a Mindenki a fedélzetre! arról szól, hogy békésen összehozzuk az embereket, ez lesz a lehető a legjobb hely arra, hogy Rasmussen megossza a Higher Ground történetét.

Niclas Arn, a dal egyik szerzője a Rolandz nevű humoregyüttesnek a tagja, ami 2008-ban alakult, és azóta négy albumot adott ki. Arn már 2014-ben is részt vett dalszerzőként a dán válogatóban, a Your Lies című dallal. A dal másik szerzője, Karl Eurén dalszerző és producer, a Cluric Music nevű stockholmi zeneipari céget vezeti. Ők mindketten írtak már dalokat a svéd Melodifestivalen mezőnyébe is.

Készülnek a hajók, hogy kikössenek egy távoli parton. Meghódítására vár a világ, a férfiak elhajóznak, vitorlát bontanak, de a győzelem nem lesz elsöprő. Fagyjon meg a nyíl a levegőben, fedd fel a jeled, légy te az első aki megfordul, és felugrik a magaslatra. Még ha megadásnak is nevezed, nem érzed magad legyőzöttnek, mert minden férfi leteszi kardját közös akarattal.

A dal címének akár a piedesztált is lehetett volna adni, hiszen aki ilyen hőstettet visz véghez, hogy vérontás nélkül, tárgyalással sikerül eldönteni egy fontos csatát, az egy igazán humánus dolog. Bár ahogyan kutakodtam a neten a történelmi háttér miatt, először Csupaszlábú Magnus norvég királyra találtam rá, de a történetünk főhőse később Orkney grófja lett, sőt még később szentté is avatták. A dalnak jó ritmusa van, valóban nagyon hiteles az egész előadás, bár a fények miatt inkább a kékszakáll juthatna eszembe. Szerencsére a sajtófotó cáfolta ebbéli aggodalmam. A refrén után meghagyott izlandi sor (Taka stökk til hærri jörð – Vegyünk egy ugrást a magasabb szintre) félelmetessé és misztikussá teszi a dalt. Persze a csaták sosem voltak kellemes dolgok. Annyi biztos, hogy Dánia a jobbak között van, a top 10-embe simán belefért. Dániára majd szavazhatunk az elődöntőben is, hiszen Magyarországgal együtt a május 10-i második fordulóban fognak versenyezni a vikingek.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top