ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Észtország

Észtország 1994 óta vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, az idei lesz a 25. szereplésük. Legjobb eredményüket 2001-ben érték el, akkori indulójuk, a Tanel Padar, Dave Benton&2XL formáció megnyerte a versenyt, 2003 óta azonban elpártolt tőlük a szerencse, hiszen az elmúlt 16 évben csak négyszer tudtak a Top 4-ben végezni, 9 alkalommal pedig nem jutottak a döntőbe. Tavalyi indulójuk Elina Nechayeva és a „La Forza” az előkelő 8. helyen fejezte be a versenyt Portugáliában.

A balti ország minden évben nemzeti döntőt rendez az Eurovíziós képviselőjének megtalálására, 2019-ben az Eesti Laul győztese a svéd Victor Crone lett „Storm” (Vihar) című dalával. Victor már a kezdetek óta a legnagyobb közönségkedvencnek számított, a döntőben a nemzetközi zsűri viszont csak két ponttal értékelte a produkcióját, de még ez is elég volt ahhoz, hogy bekerüljön a szuperdöntőbe, ahol a közönség szavazatainak 46%-át szerezte meg, így ő utazhat Izraelbe.

Victor Crone 1992. január 31-én született a svéd Österåkerben. Zenész családból származik, nagymamája énekes, nagypapája pedig hegedűs volt, ennek ellenére ő inkább a jégkorongot választotta, fiatalkorában a negyedosztályú IK Waxholm csapatában játszott. Zene iránti szeretete 12 éves korában kezdődött, amikor a szülei meglepték egy gitárral. 14 évesen kezdett el énekelni és dalokat írni, 4 évvel később pedig lehetőséget kapott arra, hogy Tennesseeben, New Yorkban és Los Angelesben zeneszerzéssel foglalkozhasson. 2015-ben a svéd-iráni rapper, Behrang Miri oldalán részt vett a svéd Eurovíziós válogatón, ahol a második esély forduló jelentette számára a végállomást. 2017-ben a svéd-norvég Tungevaag & Raaban duóval előadott „Coming up” című dala nagy sikereket ért el. Szabadidejében szeret teniszezni, jégkorongozni, vitorlázni, naponta pedig legalább kétszer szakít időt meditálásra.

Victor Eurovíziós dala, a „Storm” Stig Rästa, Fred Krieger, Vallo Kikas és Sebastian Lestapier nevéhez fűződik, de a szövegírásból az énekes is kivette a részét. Victor 2016-ban, Stockholmban találkozott a 2015-ös Eurovíziót megjárt Stig Rästaval, akivel azonnal megtalálta a közös hangot, így nem sokkal később már Stig stúdiójában szerezték a zenéket a legnagyszerűbb észt énekeseknek. A „Storm” megírása nem ment zökkenőmentesen, először a verzéket írták meg, de ezután hónapok teltek el, mire sikerült megalkotni a kórust. A dal a minden ember életében felmerülő nehéz időszakokról szól, amik időről-időre megkeserítenek minket, de ezeken túl kell lépni, hiszen minden rossz után jön valami jó. A „Storm” egy optimista dal, arra bíztat minket, hogy legyünk erősek, ne törjünk meg az élet által elénk állított nehézségektől, hiszen minden vihar elmúlik egyszer, amit csend és biztonság követ.

Victor számára óriási elismerés, hogy idén ő képviselheti Észtországot az Eurovízión, ezért nem is veszi félvállról a felkészülést, egy minél jobb eredménnyel szeretné megköszönni a szeretetet és bizalmat a balti ország lakóinak. Az énekes jelenleg Észtországban él és minden nap egy új észt szóval gazdagítja a szótárát.

Személyes vélemény: A „Storm” volt a legnagyobb kedvencem az észtek idei válogatójában, így természetesen nagyon örülök Victor győzelmének. Stig megint zseniálisat alkotott, én minden egyes Eurovízióra írt dalát szeretem, amihez ő hozzányúl az számomra arannyá válik. A dal stúdió minőségben nagyon jól szól, de sajnos Victor élőben nem túl meggyőző, a nemzeti döntős alacsony zsűri pont is valószínűleg ennek köszönhető. Szerencsére sikerült a dalhoz egy nagyon jó kis színpadképet kreálniuk, így májusban valószínűleg nem lesz problémájuk a döntőzéssel, bár már korántsem gondolom azt, hogy első helyen fognak továbbjutni. A döntőben 15-20. közé várom őket. Pontszám: 8/10.

https://www.youtube.com/watch?v=a4bfC0NPl1I

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top