ESC Hungary

Napi Eurovízió 2020

Napi Eurovízió 2020: Norvégia

Norvégia 58 alkalommal vett részt Eurovíziós Dalfesztiválon. 1960 óta tart szinte rendíthetetlenül a versenyben való részvételük, két alkalommal maradtak távol ettől a rendezvénytől. Három győzelmet tudhat magáénak (1985, 1995, 2009).

A 24 éves Ulrikke, már 5 éves korától a színpadon tevékenykedett, színházi majd musical darabokban. Elsőként 2015-ben tűnt fel egy híres tehetségkutatón, a “The Voice of Norway”-ben, ahol az elődöntőig jutott. Már nem előszőr állt a Melodi Grand Prix színpadán, hiszen 2015-ben a Places című dalával a negyedik helyig sikerült eljutnia.

Idén az Attention című száma meghozta számára a sikert, egy elég szoros versenyen belül. Ulrikke elmondása szerint „A Places című száma a partikról és a táncolásról szólt addig, a Attention „csak” Ő, a hangja és az érzései.”

A dal egyik szerzője Kjetil Mørland 2015-ben képviselte Norvégiát a dalfesztiválon.

Ulrikke ezzel a dalával nem csak énekel, hanem a hallgatót is bevonja egy intim párbeszédbe. Időként magának énekel, és nehéz kérdéseket tesz fel saját viselkedésével kapcsolatban. Máskor úgy tűnik, hogy megkérdezi a hallgatót, hogy mitévő legyen, ebben a kaotikus helyzetben. Valójában, egy olyan kérdést tesz fel az énekesnő saját magának és egyben mindenkinek, ami sokunkat foglalkoztat: Miért csinálunk örült dolgokat, miért fordulunk ki önmagunkból, hogy egy másik ember figyelmét elnyerjük. Ahogy a dalszövege is mondja:

„Miért gondolom, hogy az rendben van,
hogy nem vagyon önmagam miattad,
Mit akarsz mit mondjak,
mit akarsz mit csináljak, hogy
végre elnyerjem a figyelmed.”

A dal eleje egészen nyugodt, üteme a szívverésre emlékezteti az embert, aztán a második felében már egy sokkal emelkedettebb hangvételbe siklik át, ahol már egyre indulatosabban faggatja az embert, hogy még is mit tegyen, mi tévő legyen ebben a helyzetben. Végül arra a következtetésre jut, hogy nem éri meg egyedül ez a fáradozás, ha a másik nem partner ebben, „csak egyedül van a táncparketten”.

Észszerű lépésnek gondolhatnánk, hogy ebből ki kellene hátrálnia, hiszen sosem lesz vége ennek az őrületnek, nem kapja meg a figyelmet, amire vágyik. Viszont aki ebben a helyzetben él nem tudja racionálisán ezt látni, és elengedi ezt, ő csak megrögzötten a szerettének a figyelméért küzd, és így marad ebben az ördögi körben, a nyughatatlanságban.

Ahogy a dal véget ér, láthatjuk, hogy visszatérünk az alaphelyzethez, tehát az egész hiába való volt, mert újra elnézzük azt, hogy nem kapjuk meg azt a figyelmet, amit mi szeretnénk.

Ehhez e témához kötődik egyik híres írónk alábbi gondolata:

„A legtöbb krízist átélő kapcsolatból a figyelem hiányzik. Pedig a figyelmen keresztül lehet a legkönnyebben megadni az érzelmi biztonságot, mert akire figyelnek, az tudja, hogy ő fontos, szerethető, és alkalmas, törődnek vele. Aki érzelmi biztonságot képes adni, az ő maga is biztonságban van.”
(Király Eszter)

Szerintem ezzel a dallal sokan tudunk azonosulni, mindannyiunkban támadtak már ilyen érzések egy számunka fontos személy miatt, akinek csak a figyelmét akartuk elérni. Éppen ezért igazán szomorú hír, hogy ezt a dalt nem láthattuk az Eurovízió színpadán.

Sajnos nem csak ezt a produkciót, de Ulrikket sem fogjuk látni a jövő évi Euróviziós Dalfesztiválon. Hiszen azt az ajánlatott visszautasította, hogy biztos továbbjutóként a fináléban részt vegyen a 2021-es Melodi Grand Prix-en, mert úgy gondolja sokkal több időt és erőt fektetett ebbe, hogy újra más énekesekkel küzdjön meg a kijutásért.

(eurovision.tv)

https://www.youtube.com/watch?v=o9atJbnqhJU

Hány pontot adnál Norvégiának?

survey solutions

About Author

Napi Eurovízió 2020: Norvégia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top