ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Észak-Macedónia

Észak-Macedónia 2019-es rendkívül sikeres Eurovíziós részvételét követően Vasil Garvanliev egy régi vágya teljesült, amely szerint lehetőséget kapott hazájának képviseletére a verseny színpadán. Vasil kiválasztása már 2020-ban is belső döntés eredménye volt, így nem volt meglepő a döntés, hogy az MKRTV, az észak-macedón nemzeti műsorszolgáltató csatlakozott azon műsorszolgáltatók listájához, amelyek meghívták a 2020-as Eurovízióra delegált versenyzőiket, hogy térjenek vissza a versenyre 2021-ben.

Vasil úgy gondolja, hogy “az életben ritkán kapunk nemcsak egy, hanem 3 esélyt is álmunk valóra váltására. 2019-ben büszkén álltam Tamara Todevska mögött, 2020-ban mindent NEKED szenteltem (a You c. dalára reflektálva – a szerző) – de Covid nemet mondott! 2021-ben személyes utamat és történetemet arra használom, hogy a szívemet a hangomon keresztül a kezetekbe adjam. Soha ne add fel a hitet, álmodozást és harcot azért, amiért az életben kiállsz. Az álmok valóra válnak!”

Az észak-macedón műsorszolgáltató nyílt pályázatot hirdetett, amelyben mind a helyi, mind a nemzetközi zeneszerzőknek és producereknek lehetőséget adott, hogy egy dalt küldhessenek Vasil számára a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon való fellépéshez. A határidő január 27-e volt.

Végül a Here I Stand c. dal nyerte el a jogot Észak-Macedónia képviseletére. Címe 2021. február 12-én vált hivatalossá, míg magát a versenydalt csak március 11-én mutatták be a dalfesztivál hivatalos YouTube-csatornáján. Hivatalos videoklipje, amelyet a szkopjei Macedón Nemzeti Galériában vettek fel, egyik jelenetében a háttérben egy, a bolgár zászlóra hasonlító műalkotás tűnik fel. Az alkotás jelenléte a videoklipben ellenszenvet váltott ki a lakosság körében, a két ország közötti rendszeres politikai viták tárgyát képezi ugyanis a macedón nemzet és a macedón nyelv bolgárokhoz és a bolgár nyelvhez való viszonya. Ugyan az MKRTV bejelentette, hogy felülvizsgálja az ország részvételét a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon, és döntését egy későbbi időpontban közli, végül nem léptek vissza a versenytől. A hivatalos videoklip későbbi montázsában eltávolították azokat a jeleneteket, amelyekben a vitatott műalkotás szerepelt.

About Author

Napi Eurovízió 2021: Észak-Macedónia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top