ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Észak-Macedónia

Észak-Macedónia 2019-es rendkívül sikeres Eurovíziós részvételét követően Vasil Garvanliev egy régi vágya teljesült, amely szerint lehetőséget kapott hazájának képviseletére a verseny színpadán. Vasil kiválasztása már 2020-ban is belső döntés eredménye volt, így nem volt meglepő a döntés, hogy az MKRTV, az észak-macedón nemzeti műsorszolgáltató csatlakozott azon műsorszolgáltatók listájához, amelyek meghívták a 2020-as Eurovízióra delegált versenyzőiket, hogy térjenek vissza a versenyre 2021-ben.

Vasil úgy gondolja, hogy “az életben ritkán kapunk nemcsak egy, hanem 3 esélyt is álmunk valóra váltására. 2019-ben büszkén álltam Tamara Todevska mögött, 2020-ban mindent NEKED szenteltem (a You c. dalára reflektálva – a szerző) – de Covid nemet mondott! 2021-ben személyes utamat és történetemet arra használom, hogy a szívemet a hangomon keresztül a kezetekbe adjam. Soha ne add fel a hitet, álmodozást és harcot azért, amiért az életben kiállsz. Az álmok valóra válnak!”

Az észak-macedón műsorszolgáltató nyílt pályázatot hirdetett, amelyben mind a helyi, mind a nemzetközi zeneszerzőknek és producereknek lehetőséget adott, hogy egy dalt küldhessenek Vasil számára a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon való fellépéshez. A határidő január 27-e volt.

Végül a Here I Stand c. dal nyerte el a jogot Észak-Macedónia képviseletére. Címe 2021. február 12-én vált hivatalossá, míg magát a versenydalt csak március 11-én mutatták be a dalfesztivál hivatalos YouTube-csatornáján. Hivatalos videoklipje, amelyet a szkopjei Macedón Nemzeti Galériában vettek fel, egyik jelenetében a háttérben egy, a bolgár zászlóra hasonlító műalkotás tűnik fel. Az alkotás jelenléte a videoklipben ellenszenvet váltott ki a lakosság körében, a két ország közötti rendszeres politikai viták tárgyát képezi ugyanis a macedón nemzet és a macedón nyelv bolgárokhoz és a bolgár nyelvhez való viszonya. Ugyan az MKRTV bejelentette, hogy felülvizsgálja az ország részvételét a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon, és döntését egy későbbi időpontban közli, végül nem léptek vissza a versenytől. A hivatalos videoklip későbbi montázsában eltávolították azokat a jeleneteket, amelyekben a vitatott műalkotás szerepelt.

About Author

Napi Eurovízió 2021: Észak-Macedónia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top