ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Franciaország

A soron következő desztináció a 2021-es Napi Eurovízió rovatunkban Franciaország. Már az első, 1956-ban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon is megmérettették magukat és az első 10 évben top 5 eredményt értek el. Összesen 62 alkalommal vettek részt a versenyen és 5 alkalommal nyertek: először 1958-ban, majd 1960-ban, 1962-ben, 1969-ben és legutoljára 1977-ben. Nem nehéz kiszámolni, hogy azóta eltelt 44 év, egy újabb francia győzelem lassan fél évszázada várat magára. Az idei dalukkal meg is van erre bőven az esélyük, lássuk hát, mivel készültek idén a franciák.

Az országot 2021-ben Barbara Pravi képviseli a 65. Eurovíziós Dalfesztiválon, Voilá című dalával. Neve már ismerős lehet a 2019-es és a 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztiválról – ő szerezte Carla – Bim Bam Toi és Valentina – J’imagine című dalát. Utóbbival Franciaország megnyerte a tavalyi versenyt.

Az énekesnő 1993-ban született Párizsban. Születéskori neve Barbara Piévic. Nagyapja szerb, édesanyja iráni származású. Barbara tavaly szeptemberben kapott felkérést Antoine „Igit” Barrau-tól Franciaország eurovíziós dalválasztóján – az Eurovision France: C’est Vous Qui Décidez nemzeti döntőn való részvételre. Igit társszerzőként részt vett a dal megalkotásában. A 12 dalos döntőt 204 ponttal nyerte meg. Mind a szakmai zsűri, mind a közönség neki ítélte meg az első helyet. Barbarát sokan hasonlítják Édith Piaf, francia sanzonénekesnőhöz és Jacques Brel francia dalszerzőhöz. Nem hiába, hisz az énekesnő elmondása szerint az említett két zeneművész dalai alkotják személyes zenelistájának 90 %-át.

Térjünk is rá magára a dalra. A dalt önmagáról írta. Szeretné, ha az emberek meghallanák a gondolatait, a hangját, szeretné kitárni a lelkét. Egy interjúban eképp beszélt a dalban megfogalmazott gondolatokról: „Íme, itt vagyok. Kérlek, figyeljetek rám, ez minden, amit meg tudok mutatni nektek. Ha nem vagytok itt és nem hallotok meg, akkor csak egy senki vagyok ebben a világban!” A Voilá jelenti számára egy 27 éves, belső vívódásokkal teli korszak lezárását – sikerült elfogadnia önmagát, így végre büszke és boldog lehet. Lesznek, akik szeretni fogják őt, lesznek akik nem, de ez Ő maga, úgy kell őt elfogadni ahogy van. A dallal azt üzenné a hasonló helyzetben lévőknek, hogy hagyjanak időt önmaguknak, hisz egy nap alatt nem lehet megváltani a világot – valakinek egy egész életbe is telhet megtalálnia önmagát. Azt tanácsolja mindenkinek, hogy merjünk nem-et mondani, igyekezzünk úgy élni az életünket, ahogy mi szeretnénk, és ne úgy, ahogy azt mások elvárják.
Barbara neve ezidáig csak a párizsiak számára csenghetett ismerősen, számára Párizs viszont csak egy kis város, azt szeretné, hogy az egész világ meghallja és megismerje dalait.

Részlet a dalszövegből: „Hallgassatok rám. Rám, a középszerű énekesre. Beszéljetek rólam, a szeretteiteknek, a barátaitoknak. Beszéljetek nekik erről a fekete szemű lányról és az őrült álmáról. Csak történeteket akarok írni, amelyek eljutnak majd hozzátok. Ez minden. Íme, íme, íme, íme, ez vagyok én. Íme én, annak ellenére, hogy meg vagyok világítva, félek, igen. Ott vagyok a zajban és a csöndben egyaránt.”

„Ez az én szám, az én siralmam, de ez nem fontos. Íme, íme, íme, íme itt van. Én, az álmom, a vágyam, ahogyan meghalok, ahogyan nevetek. Ott vagyok a zajban és a csöndben egyaránt. Ne menjetek el, könyörgöm sokáig maradjatok. Lehet ez nem fog megmenteni, lehet nem. De nem tudom mit csináljak nélkületek.”

Barbara a nemzeti döntős produkciójához egy egyszerű, letisztult színpadképet álmodott meg, körítések nélkül. A látvány helyett magával a dallal és annak üzenetével sikerült elnyernie a közönség és a szakmai zsűri szívét. Véleményem szerint hasonló koncepcióban gondolkodnak a rotterdami produkciót illetően is.

Franciaország az ezredforduló óta elég silány eredményekkel zárta a döntőket. Ezt a lejtmenetet 2016-ban Amirnak sikerült megtörnie J’ai cherché című dalával, azóta elég jó helyezéseket érnek el a versenyen. Kedvenc dalaim Franciaországtól a Voilá, 2018-ból a Madame Monsieurtól a Merci és 2017-ből Almától a Requiem. A dal első hallgatásra igazi nagybetűs katarzist okozott számomra. Már akkor sejteni lehetett, hogy ez a dal az idei Eurovízió egyik nagy pillanata lesz. Én gyakran elfogult vagyok a francia nyelvű dalokkal, mert nagyon tetszik maga a nyelv, viszont azt elfogultság nélkül is állíthatom, hogy a Voilá egy igazi mestermű. Tökéletesen hozza az elmúlt század sanzonjainak hangzásvilágát és tartalmilag is egy fontos témát dolgoz fel. Nem sűrűn hallani efféle dalokat az Eurovízión, ezért szerintem mindenképp ki fog tűnni a mezőnyből. A győzelemre is esélyesnek tartanám, és bár az abszolút győztesem idén a mezőny másik francia dala Svájctól, végül elégedett lennék Franciaország győzelmével is. Személyes toplistám 4. helye idén Franciaországé.

Bízom benne, hogy a produkciót mindenféle váratlan incidens nélkül, a rotterdami Ahoy-ban, az „Öt Nagy” ország automatikus döntőzésének köszönhetően május 22-én, a Nagy Döntőben láthatunk majd élőben. Sok sikert kívánunk Barbarának!

(eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Franciaország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top